Corona virüsü salgınıyla mücadelenin devam ettiği günlerde ortaya çıkan ve hızla yayılan maymun çiçeği hastalığı ile ilgili dikkat çekici bir açıklama ABD'li yetkililerden geldi.

Aralarında Türkiye'nin de olduğu onlarca ülkede binlerce vakanın çıkmasıyla birlikte Dünya Sağlık Örgütü bile sert ve acil bir uyarıda bulunmuş, hastalığın önüne geçilmesi için çağrı yapmıştı.

Fiziksel temas ile bulaştığı tespit edilen ve cinsel yolla bulaştığı tahmin edilen maymun çiçeği hastalığı ile ilgili açıklama ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nden (CCDC) geldi. CDC'in üst düzey isimlerinden Dr. John Brooks, genelde erkeklerde görülen maymun çiçeği hastalığın ABD'de ilk kez hamile bir kadına bulaştığını açıkladı.

Brooks, "Doğuma hazırlanan hamile bir kadında maymun çiçeği virüsü tespit edildi. Bebek sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi. Annenin ve bebeğin sağlık durumu iyi" dedi. Yetkili ayrıca bebekte maymun çiçeğine rastlanmadığını söyledi. Doktorlar, yeni doğan bebeğe bağışıklık sistemini artıracak tedavi yöntemleri yaptıklarını da söyledi.

ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR

İlk olarak 1970'lerde Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde insanlarda görülen virüs, son 10 yılda Afrika’nın batısında büyük artış gösterdi. Hastalık, yüzde ve vücudun geri kalanında deri döküntüleriyle kendini gösteriyor, ayrıca ateş ve baş ağrısı gibi semptomlara neden oluyor.

Çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesinden gelen maymun çiçeği virüsü, daha az ölümcül olsa da iki türünden biri olan Kongo varyantında ölüm oranı yüzde 10'u bulabiliyor.

[old_news_related_template title="Türkiye'de görülen maymun çiçeği bulaşan adam yaşadıklarını anlattı" desc="Dünya son haftalarda hortlayan corona virüsü salgınıyla mücadeleye devam ederken hızla etkisini gösteren maymun çiçeği de birçok hastaya yaşamı zindan ediyor... Türkiye'de de görülen maymun çiçeği hastalığı bulaşan bir adam yaşadığı acıyı kamuoyuna duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/26/iecrop/maymun-damrea_16_9_1658829743.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/turkiyede-gorulen-maymun-cicegi-bulasan-adam-yasadiklarini-anlatti-7270865/"]

[old_news_related_template title="Maymun çiçeği hastası konuştu: Acıdan çığlık atıyorum" desc="Dünya Sağlık Örgütü'nün de uyarıda bulunduğu maymun çiçeği salgını ile ilgili dikkat çekici açıklamalar ABD'li bir hastadan geldi... İngiliz medyasına konuşan 39 yaşındaki bir adam hastalığın seyrini ve yaşadıklarını anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/25/iecrop/covid-guardian_16_9_1658738853.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/maymun-cicegi-hastasi-konustu-acidan-ciglik-atiyorum-7268631/"]

[old_news_related_template title="Türkiye'de de vaka açıklanmıştı... Maymun çiçeği hastası konuştu: Covid-19'dan 100 kat kötü" desc="Genelde Afrika'nın bazı bölgelerinde görülmesine rağmen son aylarda aralarında Türkiye'nin de olduğu çok sayıda ülkede tespit edilen maymun çiçeği hastalığı ile ilgili dikkat çekici bir karşılaştırma iki hastalığı da yaşayan bir hastadan geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/17/iecrop/maymuncicegi-kxan_16_9_1658038213.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/turkiyede-de-vaka-aciklanmisti-maymun-cicegi-hastasi-konustu-covid-19dan-100-kat-kotu-7253096/"]