ABD'de yapılan yeni bir araştırma, Covid-19'dan kaynaklanan tat ve koku kaybının genetik bir risk faktörüne bağlı olabileceğini ortaya koydu.

Covid-19'dan kaynaklanan duyu kaybının kesin nedeni belirsizliğini korurken, bilim insanları virüsün burnun koku alma epiteli adı verilen kısmındaki hücrelere zarar verdiğine inanıyor.  Burnun bu kısmındaki hücrelerin, insanların koku almasına yardımcı olan koku alma nöronlarını koruduğu biliniyor.

İKİ GEN BELİRLENDİ 

ABD merkezli Human Genetics firması Covid-19 testi pozitif çıkan ve tat ve koku alma duyusunu kaybeden kişilerle olmayanlar arasındaki genetik farklılıkları karşılaştırdı ve ortaya ilginç sonuçlar çıktı.

Buna göre, K-kokuları metabolize etme şeklimizde rol oynayan UGT2A1 ve UGT2A2 isimli iki genin iki grupta farklılık gösterdiği belirlendi.

Uzmanlar, bu iki gene sahip kişilerin koku kaybı yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu açıkladı.

KADINLARDA TAT, KOKU KAYBI DAHA YAYGIN

Uzmanlar, UGT2A1 ve UGT2A2'nin sürece nasıl dahil olduğu belli olmasa da, bu "genlerin, enfekte olmuş hücrelerin fizyolojisinde ve sonuçta koku alma yeteneğinin kaybına katkıda bulunan işlevsel bozulmada rol oynayabileceğini belirtti.

Daha önce yapılan araştırmalar, kadınların erkeklere kıyasla corona virüsü sonrası daha çok koku ve tat kaybı yaşadığını belirlemiş, erkeklerde oran yüzde 61 olarak açıklanırken, kadınlarda bu oran yüzde 72'ye kadar yükselmişti.

Ek olarak, bilim insanları, Doğu Asya veya Afro-Amerikan kökenli insanların koku veya tat kaybı bildirme olasılığının daha düşük olduğunu da belirledi.

[old_news_related_template title="Uzmanlar, corona virüs kapmak için en riskli yerleri açıkladı" desc="Tüm dünyada corona virüsün Omicron varyantı endişesi yaşanırken, İngiltere'den uzmanlar, corona virüse yakalanmak için en riskli yerleri açıkladı. Buna göre, alışveriş merkezleri ve marketler ilk sırada yer aldı. Toplu taşımada ise farklı araç seçimlerinin riski etkilediği belirlendi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/08/iecrop/shutterstock_1802772580_16_9_1641632261.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/uzmanlar-corona-virus-kapmak-icin-en-riskli-yerleri-acikladi-6875268/"]

[old_news_related_template title="Bilimsel araştırma: Dördüncü Pfizer/BioNTech dozu Omicron'a karşı bir etki yaratmıyor" desc="Dördüncü doz Pfizer/BioNTech aşısını belirli gruplar üzerinde uygulamaya başlayan İsrail'den endişe verici sonuçlar geldi. Bilim insanları dört doz Pfizer/BioNTech aşısının Omicron'a karşı etkisini gözler önüne serdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/18/iecrop/corona-reuters_16_9_1642479460.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bilimsel-arastirma-dorduncu-pfizer-biontech-dozu-omicrona-karsi-bir-etki-yaratmiyor-6894725/"]

[old_news_related_template title="Covid, çocuklarda 'yeme bozuklukları'na sebep olabilir" desc="İngiltere'de yapılan yeni araştırmalar, corona virüsü geçiren çocuklarda 'yeme bozuklukları' oluşabileceğini ortaya koydu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/18/iecrop/shutterstock_735187429_16_9_1642494411.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/covid-cocuklarda-yeme-bozukluklarina-sebep-olabilir-6895199/"]