Zaman zaman geliştirdiği hatalı cihazlar ve tasarımlarla toplu davalara konu olan Apple, bu defa da klavye sorunuyla gündemde. Teknoloji devi, kullanıcılarının ısrarlı şikayetlerinden sonra hatasını kabul ediyor ve dizüstü bilgisayarlarında yaşattığı sorunlar için ödeme yapmaya hazırlanıyor.

Apple, bir süredir kelebek klavye tasarımı nedeniyle kullanıcıların tepkisini toplamış ve şirkete toplu bir dava açılmıştı. Kullanıcılar ilk zamanlar cihazlarının inceliği ve klavyelerinin hassasiyetinden memnun kalsalar da kısa süre içinde bazı harflerin çalışmaması sorunuyla karşılaştılar. Ve yaşanan klavye sorunu toplu bir davaya neden oldu.


HANGİ MODELLERİ KAPSIYOR?


Reuters'ın haberine göre Apple ile bu sorun için bir anlaşmaya varıldı. Anlaşma, 2015'ten 2019'a kadar belirli MacBook, MacBook Air ve MacBook Pro modellerini satın alan müşterileri kapsıyor.

Anlaşmanın şartlarına göre, birden fazla klavye değiştirmek zorunda kalan kullanıcılar 395 dolara kadar, bir klavye değiştirmek zorunda kalan kullanıcılar 125 dolara kadar ve yalnızca tek bir anahtarı değiştirmek zorunda kalan kullanıcılar 50 dolara kadar ödeme alabilir. Ayrıca, sorundan etkilenen kullanıcılar önümüzdeki dört yıl boyunca ücretsiz klavye onarımlarından yararlanabilecek.


HATALI TASARIMIN ARKASINDAKİ DÜŞÜNCE


Hatalı tasarım nedeniyle kullanıcılarını öfkelendiren Apple'ın, sık sık ek masraflar ve cihazı kısa sürede yenileme ihtiyacı yaratarak kazanç sağlamaya çalıştığı belirtilse de şirket bu iddiaları reddetti.

Tasarımın ortaya çıkma nedeni ise dizüstü bilgisayarları olabildiğince ince tutmaya çalışırken kelebek klavye tasarımının bu amaca daha uygun olması. Apple, yeni klavye tasarımının geleneksel bir klavyeden yüzde 40 daha ince olmasıyla övünüyordu. Ayrıca tasarımın tuşlara basarken daha hassas olması da oldukça cazipti. Ta ki kullanıcılardan şikâyetler gelene kadar...

Hatalı tasarımın öncülüğünü ise geçtiğimiz yıl kendi şirketini kuran ancak birkaç hafta öncesine kadar Apple'a danışmanlık yapmaya devam eden, Steve Jobs'ın zamanında "Apple'ın kalbi" olarak tanımladığı Jony Ive var.


APPLE'DAN GELEN ÖZÜR


Şirket aslında hatalı tasarım için daha önce özür dilemişti. Bir Apple sözcüsü 2019'un başlarında yaptığı açıklamada, "Az sayıda kullanıcının üçüncü nesil kelebek klavyeleriyle sorun yaşadığının farkındayız ve bunun için üzgünüz" demişti. Ancak şirket, sorunu çözmek ya da nedenini açıklamak için herhangi bir adım atmıyordu. Sonuçlanan dava ile Apple, kullanıcılarına yaşattığı bu sorunu nihayet çözmüş olacak.

[old_news_related_template title="Apple, eski tasarımcısı Jony Ive ile yollarını tamamen ayırdı" desc="Kendi markasını kurmak için Apple'dan ayrılan, Steve Jobs'ın 'markanın asıl ruhu' olarak tanımladığı Jony Ive artık Apple'a danışmanlık hizmeti de vermeyecek. Marka ve ünlü tasarımcı arasındaki ortaklık tamamen sona erdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/13/iecrop/jony_ive-reuters_16_9_1657705906.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/apple-eski-tasarimcisi-jony-ive-ile-yollarini-tamamen-ayirdi-7246726/"]

[old_news_related_template title="Apple AirTag bir ailenin kabusu oldu: Bütün tatil bizi takip ettiler" desc=" Apple'ın geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü ve cüzdan, anahtarlık gibi eşyaları kaybetmenin önüne geçmeyi hedefleyen AirTag gündemden düşmüyor. Bu kez de ABD'li bir aile AirTag yüzünden takip edildiklerini öne sürdü. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/01/iecrop/shutterstock_2019708965-1_16_9_1651407459.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/apple-airtag-bir-ailenin-kabusu-oldu-butun-tatil-bizi-takip-ettiler-7109917/"]

[old_news_related_template title="'Şarj çabuk bitiyor' şikayetleri sonrası Apple harekete geçti" desc="Apple, iOS 15.4.1 yazılım güncellemesini cihazlara dağıttı. Güncelleme, yazılımı iOS 15.4'e yükseltilen cihazlarda pilin beklenen daha çabuk bitmesi hatasına yönelik düzeltmeyi de içeriyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/31/iecrop/iphone-2_16_9_1648748344.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/sarj-cabuk-bitiyor-sikayetleri-sonrasi-apple-harekete-gecti-7046328/"]