Cambridge Üniversitesi ve İspanya'daki Cantabria Üniversitesi'nden arkeologlar, El Castillo, Maltravieso, Fuente de Salín, Fuente del Trucho ve La Gama'daki İspanyol mağaralarında yer alan tarih öncesi 180 el şablonunu inceledi.

Araştırmacılar, Journal of Archaeological Science'ta özetlenen bulgularla, kaya resimlerinin yüzde 25'inin çocukların elinden çıktığını tahmin ediyor. Sanat eserlerinin çoğunun, üç ila 10 yaş arasındaki çocuklar, bir diğer kısmının ise iki ila 12 yaş arasındaki çocuklar tarafından oluşturulduğu üzerinde duruluyor.

Araştırmacılar bırakılan el izlerinin bir işaret ya da mesaj değil de eğlence amaçlı yapıldığını düşünüyor.

Yakından inceleme yapan bilim insanları, gösterilen ellerin çoğunun gençlere veya yetişkinlere ait olamayacak kadar küçük olduğuna da dikkat çektiler.

Çalışmanın baş yazarı Verónica Fernández-Navarro Telegraph'a "Gerçek el ile duvardaki arasında her zaman birkaç santimetre fark var çünkü siluet daha büyük çıkıyor. Bu hatayı hesapladık ve beklediğimizden çok daha fazla çocuğun eli çıktı" dedi.

Araştırmacılar, yapılan sanatın bir aile bağı etkinliği olabileceği üzerinde duruyor.

Bilim insanları şimdi bazı resimlerde tekrar eden bir bükülmüş parmak modelini deşifre etmeye çalışıyorlar ve jestlerin sinyal olup olmadığını araştırıyorlar. Navarro, "Bugünki 'dur' işaretini bilip bilmediklerini öğrenmek istiyoruz" diyor.

[old_news_related_template title="Bilim insanından şoke edici iddia: 'Önümüzdeki 20 yıl içinde yaşlanmayı önleyebiliriz'" desc="Altos Labs ile çalışan 61 yaşındaki İspanyol araştırmacı Juan Carlos Izpisua, yaşlanmanın 20 yıl içinde önlenebileceğini iddia ediyor. Izpisua, yaşı tersine çevirme ile ilgili yaptığı çalışmalar için 'başarıya yaklaşıyor olabiliriz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/14/iecrop/bilim_insani-reuters_16_9_1647263448.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bilim-insanindan-soke-edici-iddia-onumuzdeki-20-yil-icinde-yaslanmayi-onleyebiliriz-7010336/"]

[old_news_related_template title="900 yıllık kalede kafatası olmayan iskelet bulundu" desc="Trabzon'daki Akçakale Kalesi'nde sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarında kafatası olmayan iskelet ile seramik ve cam parçaları, gülle ve ok uçları bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/15/iecrop/fotoiha.akcakale_16_9_1642248465.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/kultur-sanat-haberleri/900-yillik-kalede-kafatasi-olmayan-iskelet-bulundu/"]

[old_news_related_template title="Kentsel dönüşüm alanından iskelet çıktı" desc="Kayseri'de, kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığı Sahabiye Mahallesi'ndeki kazı alanında, yola doğalgaz borusu döşendiği sırada insana ait olduğu belirtilen iskelet ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/23/iecrop/dha-kayseri-1_16_9_1634998520.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gunun-icinden/kentsel-donusum-alanindan-iskelet-cikti-6724939/"]