Güney Kore'deki Pusan Ulusal Üniversitesi'nden araştırmacılar, eski insanların son iki milyon yıldaki dağılımının, Dünya'nın ikliminden büyük ölçüde etkilendiğini ortaya koydu.

Elde edilen bulgular, Homo sapiens'in kuru çöl manzaralarını tolere etmede daha iyi olduğunu, ancak Neandertallerin Akdeniz iklimini tercih ettiğini ortaya koyuyor. Homo erectus ise yağmur ormanları ve yarı çöller de dahil olmak üzere çok çeşitli ortamlara uyum sağlamayı başardı.

Daily Mail'in haberine göre, son beş milyon yılda, Dünya, Pliyosen'in (5,3–2,6 milyon yıl önce) daha sıcak ve nemli ikliminden, Pleistosen'in (2.6–0.01 milyon yıl önce) daha soğuk, daha kuru iklimine geçiş yaptı.

Bu zaman çerçevesi içinde, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesindeki değişiklikleri iklimi etkiledi ve günümüz bilim insanlarını iklim değişikliği ile atalardan kalma insan göçleri arasında bağlantı kurmaya teşvik etti.


TOPLAMDA 5 FARKLI TÜRÜN HAREKETLERİ İNCELENDİ


Pusan Ulusal Üniversitesi'ndeki uzmanlar, son iki milyon yıl içinde beş türün hareketlerini incelemek için modelleme verilerini fosil ve arkeolojik analizlerle birleştirdi. Bu beş tür arasında Homo heidelbergensis, Homo sapiens, Homo ergaster, Home erectus ve Homo neanderthalensis bulunuyor.

Araştırmacılar, sıcaklık, yağış ve karasal net birincil üretimdeki (bitkiler tarafından her yıl yakalanan net karbon miktarının bir ölçüsü) astronomik olarak zorunlu değişikliklerin hominin dağılımları, dağılma ve potansiyel olarak çeşitlendirme üzerinde büyük bir etkisi olduğunu gösterdi.

Nature dergisinde yayınlanan yeni çalışma, Güney Kore'nin Aleph adlı en hızlı süper bilgisayarlarından biri kullanılarak mümkün oldu. Araştırmacılar, çalışmalarının insanın evrimi hikayesine önemli bilgiler sağladığını söylüyor.

Pusan Ulusal Üniversitesi'nde doktora öğrencisi ve çalışmada yer alan bir isim olan Elke Zeller, “Beş büyük hominin grubunun verilerine baktığımızda ilginç bir model keşfettik. Yaklaşık 1-2 milyon yıl önce erken Afrika homininleri istikrarlı iklim koşullarını tercih etti. Bu, onları nispeten dar, yaşanabilir koridorlarla sınırladı" dedi.

"Çalışmamız, iklimin Homo cinsimizin evriminde temel bir rol oynadığını belgeliyor. Biz olduğumuz kişiyiz çünkü bin yılı aşkın süredir geçmiş iklimdeki yavaş değişimlere uyum sağlamayı başardık" diye ekledi.

[old_news_related_template title="Ünlü şirketler küresel iklim hedeflerini tutturamadı" desc="Almanya merkezli Yeni İklim Enstitüsü'nün 2022 Şubat raporunda, aralarında Amazon, Google, Ikea, Apple'ın da bulunduğu 25 şirketin, yıllık net sıfır karbon hedeflerini şu ana kadar tutturamadığı belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/07/iecrop/apple-shutterstock_16_9_1644237296.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/unlu-sirketler-kuresel-iklim-hedeflerini-tutturamadi-6938022/"]

[old_news_related_template title="Antalya'da tarih öncesi 3 mağara keşfedildi" desc="Dünyaca ünlü mağaraları bakımından dikkat çeken Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde 3 adet mağara daha tespit edildi. İstanbul Teknik Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü’nce bulunan mağaraların bugüne kadar bilinmediği açıklandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/18/iecrop/99a7757d-a6aa-4f4f-942d-686e952a8773-2_16_9_1645181967.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/antalya-dosemealtinda-tarih-oncesi-3-magara-kesfedildi/"]

[old_news_related_template title="İklim değişikliği Everest'i de etkiledi: Erime 80 kat hızlandı" desc="Everest Dağı'nın en yüksek buzulu hızla eriyor. Yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin Everest Dağı'ndaki en yüksek buzulun hızlı bir şekilde erimesine neden olduğunu gösteriyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/05/iecrop/everest-depophotos_16_9_1644045962.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/iklim-degisikligi-everesti-de-etkiledi-erime-80-kat-hizlandi-6933099/"]