Zehirli hayvan denilince akla örümcek, yılan gibi hayvanlar gelse de kuşların da zehirli olabileceği araştırmalar sonucunda ortaya çıktı. Kapşonlu pitohui, bilimsel araştırmalarla doğrulanan dünyanın ilk zehirli kuşu oldu.

Papua Yeni Gine'nin Melanezyalı halkı, kapşonlu pitohui'nin zehirli olduğunu biliyor olsa da bilim insanları türün bu özelliğinden habersizdi.

Ancak Jack Dumbacher isimli araştırmacı, zehirli olduğunu, kuşu yakaladığında parmağını gagaladığında anladı. İçgüdüsel olarak parmağını çekti ve acıyı dindirmek için ağzına aldı. Hızla dilini ve dudaklarının uyuşmaya başladığını hissetmeye ardından da ağzının yanmaya başladığını fark etti. Daha sonra semptomlara kuşun neden olduğundan şüphelendi.

Bu hipotezi test etmek için Dumbacher bir pitohui tüyü aldı ve ağzına yerleştirdi. Aynı uyuşukluk ve acıyı hemen ağzında hissetmeye başladı. Dumbacher bölgedeki yerlilere, kuşun gerçekten zehirli olup olmadığını sordu.

Yeni Gine halkı pitohui'ye "çöp kuşu" diyor çünkü pişirildiğinde çok kötü kokuyor ve yalnızca son çare olarak tüketiliyor. Dumbacher, pitohui ve saldığı toksin hakkında daha fazla şey öğrenmek istedi. Saatlerce çalıştıktan sonra, kuşun tüylerinde, vücudunda ve iç organlarında batrakotoksin depoladığını belirledi.

Bu nörotoksin, zehirli ok kurbağaları ve hatta pitohui'nin yediği böcekler gibi diğer canlılarda bulunuyor. Bilim insanları nörotoksini kendisinin ürettiğine inanmadıklarından, bu böcekler muhtemelen kapşonlu pitohui'nin zehirli olmasına neden oluyor. Kuşun vücudunun bu zehri neden depoladığı hala bir sır.

[old_news_related_template title="Okyanusun derinliğinde nadir denizanası görüntülendi" desc="Avustralya'da bilim insanları, Hint Okyanusu derinliklerinde gözlem projesi yürütürken 5 bin metre derinlikte son derece nadir rastlanan bir denizanasını görüntülemeyi başardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/21/iecrop/denizanasi-dha_16_9_1658405145.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/okyanusun-derinliginde-nadir-denizanasi-goruntulendi-7262253/"]

[old_news_related_template title="Bilim insanlarından telefonu şarj etmek için yeni yöntem: Giysiler pile dönüştü" desc="Alternatif enerji kaynakları için arayışlar devam ederken bilim insanları yeni bir yöntem geliştirdiler ve kıyafetleri güç kaynağına dönüştürdüler." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/16/iecrop/sarjedenkumas_16_9_1660653573.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/bilim-insanlarindan-telefonu-sarj-etmek-icin-yeni-yontem-giysiler-pile-donustu-7311357/"]

[old_news_related_template title="Amazon ormanlarının kayıp şehirleri yeniden keşfedildi" desc="Amazon havzasındaki antik kayıp şehirler gökyüzünden lazerlerle yeniden keşfediliyor. Araştırmacılar, bu bölgede toplumların geliştiğini tahmin ettiklerini ancak kanıtlara ormanın derinliklerinde kaldığı için şimdiye kadar ulaşamadıklarını belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/31/iecrop/amazon_ormanlari-shutterstock_16_9_1653976875.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/amazon-ormanlarinin-kayip-sehirleri-yeniden-kesfedildi-7165650/"]