Geçtiğimiz aylarda nefret söylemlerini ve yanlış bilgiyi yayma, gençleri olumsuz yönde etkileme gibi konularda aktif rol oynadığı çeşitli araştırmalarla ortaya çıkan Facebook, eski çalışanlarının ifşalarından sonra daha çok mercek altına alınmaya başlamıştı.

Son olarak kâr amacı gütmeyen Global Witness ve Foxglove tarafından; Facebook'a sunulan reklamlarda şirketin, şiddet içeren nefret söylemini ne kadar iyi tespit edebildiği test edildi ve platform yine başarısız oldu.

Yeni araştırmalar da eski Facebook çalışanı Frances Haugen'ın ifşa ettiği gibi etnik şiddetin körüklendiği Etiyopya'ya odaklandı. Mart ayında Global Witness, Myanmar'da Facebook'un da tespit edemediği nefret söylemlerini belirleyen bir test yaptı.

ŞİDDET İÇEREN REKLAMLARIN HEPSİNİ ONAYLADI


Grup, Etiyopya'nın üç ana etnik grubuna (Amhara, Oromo ve Tigrayanlar) ait insanların öldürülmesi çağrısında bulunmak için nefret söylemi kullanan 12 metin tabanlı reklam oluşturdu. Facebook sistemleri, Myanmar reklamlarında olduğu gibi reklamların yayınlanmasını onayladı.

Ve grup, tespit edilemeyen ihlaller hakkında Meta'yı bilgilendirdi. Bir hafta sonra Global Witness, yine bariz nefret söylemi içeren iki reklamı daha onaya sundu. Etiyopya'da en çok kullanılan dil olan Amharca ile yazılan iki reklam da onaylandı.

Meta, yine reklamların onaylanmaması gerektiğini söyledi. Şirket, e-postayla gönderilen bir bildiride, "Etiyopya'da güvenlik önlemlerine büyük yatırımlar yaparak yerel uzmanlığa sahip daha fazla personel ekledik ve Amharca da dahil olmak üzere en çok konuşulan dillerde nefret dolu ve kışkırtıcı içeriği yakalama kapasitemizi geliştirdik" dedi.

Meta, İngilizcenin ana dil olmadığı ülkelerde kaç tane içerik moderatörü olduğunu söylemeyi reddediyor.


[old_news_related_template title="Facebook altı aydır çıplaklık, şiddet ve yanlış bilgi içeren gönderileri destekliyor" desc="Sosyal medya platformu bu defa da bir yazılım hatasıyla karşı karşıya kaldı. Facebook mühendisleri, son altı ay içinde çıplaklık, şiddet ve yanlış bilgiler içeren gönderilerin yoğun bir şekilde desteklendiğini fark etti. Ayrıca, şubat ayında Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak Facebook'u bloke eden Rus devletine ait medya kuruluşlarının gönderilerini de indeksledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/01/iecrop/facebook-reuters3_16_9_1648794118.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/facebook-alti-aydir-ciplaklik-siddet-ve-yanlis-bilgi-iceren-gonderileri-destekliyor-7046869/"]

[old_news_related_template title="Facebook ifşaları devam ediyor: İklim değişikliği ile ilgili yanlış bilgi yaydı" desc="Geçtiğimiz yılı skandallar ve ifşalarla geçiren Facebook ile ilgili iddialar bitmiyor. Şirketin eski yöneticisi Frances Haugen, sosyal medya platformu ile ilgili yeni açıklamalar yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/21/iecrop/facebook-depophotos_16_9_1645436233.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/facebook-ifsalari-devam-ediyor-iklim-degisikligi-ile-ilgili-yanlis-bilgi-yaydi-6965241/"]

[old_news_related_template title="Şirket içindeki araştırmanın detayları sızdı: Instagram gençlerde depresyona neden oluyor" desc="Facebook'un, görsel içerik platformu Instagram ile ilgili yaptığı araştırmaları şeffaf bir şekilde paylaşmadığı ortaya çıktı. Araştırmaya göre; platform, gençlerin ruhsal sağlığını olumsuz yönde etkiliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/15/iecrop/instagram_depresyonu-shutterstock_16_9_1631683389.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/sirket-icindeki-arastirmanin-detaylari-sizdi-instagram-genclerde-depresyona-neden-oluyor-6649140/"]

[old_news_related_template title="Facebook'un eski çalışanından yeni iddialar: 'Nefret söylemlerinin yayılmasını engellemedi'" desc="Daha önce Facebook'ta veri bilimcisi olarak çalışan Sophie Zhang; Facebook'u, gelişmekte olan ülkelerde nefret söylemi ve yanlış bilgilendirmeyle mücadele etmek için yeterince çaba göstermemekle suçladı. Zhang, iddialarıyla ilgili belgeleri ABD makamlarına ilettiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/12/iecrop/facebook-reuters_16_9_1634041062.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/facebookun-eski-calisanindan-yeni-iddialar-nefret-soylemlerinin-yayilmasini-engellemedi-6702354/"]