Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sosyal medyada da devam ediyor. Son olarak Ukrayna lideri Zelenskiy'nin sahte bir görüntüsü Facebook'ta yayınlandı. Platform kısa sürede deepfake teknolojisinin kullanıldığı videoyu yayından kaldırdı.

Facebook'un ana şirketi Meta'nın güvenlik politikası başkanı Nathaniel Gleicher, Twitter'da yaptığı açıklamada, videonun şirketin içerik kurallarını ihlâl ettiğini söyledi.

Atlantik Konseyi'nin Dijital Adli Araştırma Laboratuvarı'na göre; video, 16 Mart'ta ulusal bir yayın sırasında Ukrayna 24 televizyon kanalının saldırıya uğramasıyla aynı zamanda yayınlandı.

BBC'nin haberine göre, deepfake görüntülerinin yanı sıra sözde açıklama metni de kanalın web sitesinde yayınlandı. Zelenskiy, Telegram hesabında paylaştığı bir gönderide deepfake videoyu "çocukça bir provokasyon" olarak niteledi ve "Zaferimize kadar silah bırakmayacağız" dedi.

DEEPFAKE NEDİR?


Bir görüntü veya videoda yer alan bir kişinin, yapay sinir ağları kullanılarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirilmesine deepfake denir. "Deep learning" (derin öğrenme) ve "fake" (sahte) kelimelerinden türetilen deepfake teknolojisi ile Zelenskiy örneğinde de olduğu gibi ünlü bir kişinin sahte görüntüleri oluşturulabilir.

[old_news_related_template title="Komedyendi, devlet başkanı oldu, şimdi de bir savaşın ortasında: Volodimir Zelenskiy" desc="Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla tüm dünyanın gündemi de değişti. Herkes Putin'in yeni hamlelerini, diğer ülkelerin bu saldırı karşısındaki aksiyonlarına odaklanırken bir de savaşın diğer cephesinde yer alan Zelenskiy var. Komedyenlikten devlet liderliğine uzanan kariyeriyle Zelenskiy, Putin'den de dünya siyasetindeki pek çok liderden de farklı bir profil çiziyor. İşte Zelenskiy'nin yolculuğu..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/26/iecrop/zelenskiy-shutterstock-2_16_9_1645905026.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/komedyendi-devlet-baskani-oldu-simdi-de-bir-savasin-ortasinda-volodimir-zelenskiy-6976955/"]

[old_news_related_template title="Ukrayna'da ilginç olay: Putin'in ve Kim Jong-Un'un benzeri, Zelenskiy'in benzerinin ülkeden kaçmasına yardım etti" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgali devam ederken, ülkeden bu kez ilginç bir haber kamuoyuna yansıdı. Ukrayna'da yaşayan ve Devlet Başkanı Zelenskiy'e benzerliğiyle tanınan Özbek Umid Isabaev'in ülkeden kaçışı gündem oldu. Ukrayna liderine benzerliğiyle bilinen Isabaev'e kaçması için Kim Jong-un ve Putin'e benzeyen iki isim yardım etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/16/iecrop/6_looka-6jpg-1_16_9_1647429708.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukraynada-ilginc-olay-putinin-ve-kim-jong-unun-benzeri-zelenskiyin-benzerinin-ulkeden-kacmasina-yardim-etti-7014484/"]