Uzun süredir ertelenen Olkiluoto Santrali, bu hafta Finlandiya'da test üretimine başladı. Tesis, yaklaşık 15 yıl sonra Avrupa'da açılan ilk yeni nükleer santral oldu.

Finlandiya'da test üretimine başlayan 1,6 gigawatt'lık tesis, programının epey gerisinde ama Avrupa ülkelerinin Rusya'ya olan enerji bağımlılıklarını azaldıkça faaliyetleri hızlanacak. Nihai amaç, Finlandiya'nın elektrik ithalini azaltması ve enerjinin ülkede daha düşük fiyatlardan satılması olacak.

40 YIL SONRA AÇILAN İLK SANTRAL


Olkiluoto, Finlandiya'da kırk yılı aşkın bir süre sonra açılan ilk nükleer santrali unvanını taşıyor. Bu nükleer santral aslında 2009 yılında Eurajoki'de açılacaktı, ancak yaşanan teknolojik sorunlar sebebiyle davalık oldu.

Santrali işleten Fin şirketi TVO tarafından yapılan açıklamada, "Olkiluoto 3, 0.1 GW'nin biraz üzerinde test üretimine başladı. Temmuz ayı sonuna kadar tam üretime geçmeyi planlıyoruz" denildi.

Açıklamada ayrıca "OL3 (Olkiluoto 3), Finlandiya'nın elektrikte kendi kendine yeterliliğini önemli ölçüde artırıyor ve karbon nötrleme hedeflerine ulaşılmasına yardımcı oluyor" eklemesi yapıldı.

Nükleer santralin faaliyetlerine tam olarak başladığında, Finlandiya'nın elektrik talebinin yüzde 14'ünü karşılaması ve Rusya, İsveç ve Norveç'ten ithalat ihtiyacını azaltması bekleniyor.

 

[old_news_related_template title="Rusya: Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği ciddi sonuçlara yol açar" desc="Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Sergey Belyayev, bazı NATO ülkelerinin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması konusunda özel çaba sarf ettiğini belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/12/iecrop/nato2-reuters_16_9_1647090521.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-finlandiya-ve-isvecin-nato-uyeligi-ciddi-sonuclara-yol-acar-7006494/"]

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna savaşı... Rusya, Avrupa'nın en büyük nükleer santralini ele geçirdi" desc="Rusya, Ukrayna'yı işgalinin dokuzuncu gününde ülkenin güneydoğusundaki Zaporijya Nükleer Santrali'ni ele geçirdiğini açıkladı. Tüm dünyadan bu saldırıya tepkiler yükselirken, Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporijya santralindeki radyasyon seviyesinin yükseldiğine dair bir belirti bulunmadığı kaydedildi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı da  Zaporjiya Nükleer Santrali’nde yaşanabilecek olası bir felaketin Çernobil faciasından 6 kat daha büyük olabileceği konusunda uyardı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/04/iecrop/2ezk3madvnn5xaayyzxptsff7a_16_9_1646389382.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-savasi-rusya-avrupanin-en-buyuk-nukleer-santralini-ele-gecirdi-6988849/"]

[old_news_related_template title="Çernobil Nükleer Enerji Santrali’ne yeniden elektrik verildi" desc="Rusya Enerji Bakanlığı, dün elektriklerin kesildiği Çernobil Nükleer Enerji Santrali’ne Belarus üzerinden yeniden elektrik verildiğini açıkladı. Ukrayna, Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nde üretilen elektriğin Rusya tarafından Kırım ve Donbass’a aktarılmak istendiğini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/10/iecrop/cernobil-ihaa_16_9_1646925018.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/cernobil-nukleer-enerji-santraline-yeniden-elektrik-verildi-7002454/"]