Hayatımızı ve hatta geleceğimizi şekillendirdikleri düşünülünce Silikon Vadisi'nin büyülü görünmesi oldukça normal. Ancak gerçekler hayal ettiğimizden oldukça farklı olabilir.

Silikon Vadisi'nin dahi çocukları "nerd" olmanın ötesinde kural tanımayan, seks düşkünü, uyuşturucu bağımlısı, kadınlara yer vermeyen acımasız adamlar olabilir. İşte teknoloji liderlerinin karanlık tarafları...

MUSK "ÇOK YOĞUNUZ" DİYOR AMA...




Dün çıkan haberlere göre Elon Musk, yakın arkadaşı Google'ın kurucu ortağı Sergey Brin'in eşi ile birlikte olmuş ve hatta Brin'in kendisini affetmesi için diz çöküp özür dilemiş.

Söylentiler büyümeye devam ederken Musk ise tüm iddiaları reddediyor. Tesla ve SpaceX CEO'su yoğun çalışma hayatını ima ederek uzun zamandır kimseyle birlikte olmadığını, Brin'in eşini sadece üç defa gördüğünü ve Brin ile de çıkan haberlerin aksine daha dün gece görüştüğünü söylüyor.

Musk, teknoloji liderlerinin iş yoğunluğuna dem vurup söylentilerde olduğu gibi skandalı bol bir hayat yaşanmadığını ifade etse de Silikon Vadisi ile ilgili şimdiye kadar çıkan haberler bunun aksini söylüyor.

ÇILGIN PARTİLERDE BOY GÖSTERİYORLAR




DailyMail, teknoloji dünyasının karanlık tarafını ortaya çıkaran haberleri ve yazıları yeniden gündeme getiriyor.

DailyMail'in haberine göre; teknolojinin dahi isimlerinin karıştığı çılgın partiler sık sık gerçekleşiyor. Haberde bu partilerden birine katılan bir risk sermayedarının izlenimlerine yer veriliyor: "San Francisco dışındaki sahil evinde gerçekleşen 'dünyanın kıyısındaki parti'nin konukları arasında gümüş çiviler ve zincirlerle süslenmiş siyah zırh benzeri bir kostüm giyen Elon Musk ve eski arkadaşı, Google'ın kurucu ortağı Sergey Brin de vardı.



Partinin oldukça sıra dışı olduğu belirtilirken uyuşturucu kullanımı ve cinsel birlikteliklerin de söz konusu olduğu anlatılıyor. Örneğin; etkinlikte teknoloji sektöründe çalışan genç bir kadın, kendini beyaz suni kürk ve yastıklarla kaplı oturma odasının zemininde iki çiftle bulduğunu söylüyor.

GÜÇLERİNİ KÖTÜYE KULLANIYORLAR


Bir teknoloji girişimcisi onu öpmek istediğinde ise kendisine "Bu sadece seni rahatlatacak ve sana dokunulmasından hoşlanacaksın" denildiğini söylüyor: "Çok tuhaftı; karısı da hemen yanındaydı."

İsmi açıklanmayan kadın, teknoloji dünyasını sık sık çeşitlilikten yoksun, erkek egemen, karanlık bir dünya olarak tanımlayan ve Brotopya kitabında da bu iddialarına yer veren Emily Chang'e konuştuğunda ise gücün kötüye kullanıldığını anlattı.

Söz konusu partiye katılan isimlerden biri olan Paul Biggar da seks partisinin göründüğünden çok daha kötü olduğunu anlatıyor: "Orada olanlar önce uyarıldı, fotoğrafa izin verilmedi ve kesinlikle gördüklerimizi kimseye söylemememiz gerektiği belirtildi."

"KENDİLERİNİ TÜM KURALLARIN ÜSTÜNDE GÖRÜYORLAR"




Partide ilginç görüntüsüyle yer alsa da Musk, tıpkı skandal ilişkisini yalanladığı gibi o zamanlar verdiği bir röportajda "Silikon Vadisi'nde seks partileri varsa, ne gördüm ne duydum. Çılgın partiler istiyorsanız yanlış yerdesiniz" demişti.

Bugün, Elon Musk bir kez daha yaşadıklarını inkar ediyor: "Çılgınca çalışıyorum, bu yüzden bu tip şeyler için fazla zamanım yok."

Emily Chang ise kitabında teknoloji milyarderlerinin çılgın yaşamlarını ima ederek "Dünyayı değiştirdiklerini düşündükleri için tüm kuralların üstünde olduklarını düşünüyorlar" diyor.

İŞTE O PARTİLERDEN DETAYLAR


Chang, Brotopya adlı kitabında, erkeklerin yanlarında başka erkekler olmadığı sürece istedikleri kadar kadın getirmelerine izin verilen partileri anlatıyor. Ünlü yazar, bazılarının eşlerini veya kız arkadaşlarını da bu partilere getirdiğini söylüyor:

"Akşam yemeği (bazen çıplak kadınların vücutlarından yenen yemekler oluyor) biter bitmez, uyuşturucular ortaya çıkıyor. Bu partilerdeki haplar bazen büyük teknoloji şirketlerinin logosunu bile taşıyor.

Konuklar uyuşturucudan sonra çiftlere, üçlülere veya daha büyük gruplara ayrılıyor."

Teknoloji dünyasının tek zaafı çılgın partiler de değil. Silikon Vadisi'nin zengin yöneticileri için kadın partner bulan bir şirketi yöneten Amy Andersen'a göre, müşterilerinin çoğu çapkınlığa yeni bir anlam katıyor.

The Times'a verdiği bir röportajda şunları söylüyor: "Akşam 6'da randevuları olacak, sonra akşam 9'da ve sonra bir gece içkisi randevusu. Bir akşamda üç farklı kadın... Bazen, üç kadınla aynı anda çıkacaklarını da söylüyorlar."

SKANDALLARA KARIŞAN İSİMLER


Silikon Vadisi'nden pek çok isim bu partilerle ve şirketlerindeki davranışlarıyla karanlık taraflarını beslese de bazı isimler özellikle öne çıkıyor.

BILL GATES




Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates, şu anda dünyayı hastalıklardan kurtarmakla ilgilense de ismi sık sık ya skandallara karıştı ya da Jeffrey Epstein gibi skandal isimlerle birlikte anıldı.

Geçen yıl, eşi Melinda Gates ile 27 yıllık evliliği, Melinda'nın 'geri dönülemez şekilde bozulduğunu' söylemesiyle sona erdikten sonra Gates, çıplak havuz partileri, striptizciler, evlilik dışı ilişkiler ve ilişkiye girdiği kadın çalışanlarla sık sık gündeme geldi.

Biyografi yazarı James Wallace ise, Gates'in Harvard'ı Microsoft'u kurmak için bıraktığını ve memleketi Seattle'a döndüğünde evinde partileri verdiğini, kapalı havuzunda arkadaşlarıyla çıplak yüzdüğünü yazmıştı.

ELON MUSK




Musk'ın son olarak Sergey Brin'in eşi ile ilişki yaşadığı iddia edilse de bu dâhi teknoloji liderinin ilk vukuatı değil. Mayıs ayında Musk, SpaceX şirketindeki eski bir uçuş görevlisinin taciz iddialarıyla yine gündemdeydi. Hatta Musk'ın bu söylentileri susturmak için 250 bin dolar ödediği belirtildi.

Temmuz ayının başında da şirketlerinden birinde yönetici olan bir kadınla ikiz çocukları olduğu ortaya çıktı. Ayrıca Amber Heard ve Cara Delevingne ile birlikte olduğu iddiaları daha önce gündeme gelmiş ve uzun süre konuşulmuştu.

ANDY RUBIN




Bir başka skandal da 2014 yılında yaşandı. Android akıllı telefon yazılımını icat eden Andy Rubin, cinsel saldırı soruşturması yapıldıktan sonra Google'dan atıldı. İddiaya göre, 2013 yılında bir otel odasında bir çalışanı, kendisiyle cinsel ilişkiye girmeye zorladı. Rubin bu iddiayı reddetti.

SERGEY BRIN




Şu anda aldatılan konumunda olsa da Sergey Brin'in kendisi de pek masum değil. Bir zamanlar, çalışanlarıyla cinsel ilişkiye girmesi nedeniyle "Google playboy'u" olarak adlandırılan Brin'in davranışları cinsel tacize kadar vardı.

Ayrıca 2013 yılında, Amanda Rosenberg adında bir Google yöneticisiyle ilişkisi olduktan sonra Brin, ilk eşi Anne Wojcicki'den ayrılmıştı.

ERIC SCHMIDT




Eski Google CEO'su Eric Schmidt'in açık bir evliliği olduğu ortaya çıktı ve iddilara göre daha çok genç kız arkadaşlarını aldığı New York'taki yaşadığı yeri ses geçirmez hale getirdi.

KADINLAR ÖFKELİ: "LİSEDE KIZ BULAMAYAN ADAMLAR..."


Emily Chang'in kaleme aldığı Brotopya için konuşan teknoloji endüstrisinde çalışan onlarca kadın yaşadıkları ve gözlemledikleri ile ilgili ise aynı fikirde: "Her şey okulun bilgisayar odasında vakit geçiren ve sosyal açıdan beceriksiz dışlanmışların yıllarca süren zorunlu cinsel perhizinden sonra büyümesiyle ilgili. Silikon Vadisi'ndeki liderlerin çoğunun benzersiz bir ortak noktası var: Karşı cinsle teması olmayan yalnız bir ergenlik."

İsmi açıklanmayan bir Silikon Vadisi yöneticisi, Chang'e "Lisede kız bulamayan adamlar kadınlara istedikleri gibi davranabiliyor" diyor.

Sektörden tiksinmiş bir yatırımcı, "Bir yandan çeşitlilikten bahsediyorlar, ama diğer taraftan tüm bunları yapıyorlar" diyerek endüstrinin çeşitlilik ve eşitlikten yoksunluğuna dikkat çekiyor.

Teknoloji endüstrisi sadece liderleriyle bu tartışmaların ortasında da değil. Daha önce Google ve Tesla gibi pek çok şirket defalarca cinsel taciz, ayrımcılık gibi iddialarla gündeme geldi.

[old_news_related_template title="Microsoft'un üst düzey yöneticisi için cinsel taciz iddiası: İstifa etti" desc="Microsoft yine cinsel taciz iddialarıyla sarsıldı. Şirketin üst düzey yöneticilerinden Alex Kipman, görevi kötüye kullanma iddialarının ardından görevden alındı. Kipman'ın iddialar sonrası istifa ettiği bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/08/iecrop/alex_kipman-reuters_16_9_1654693597.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/microsoftun-ust-duzey-yoneticisi-icin-cinsel-taciz-iddiasi-istifa-etti-7182176/"]

[old_news_related_template title="Bomba iddia: Elon Musk, Google'ın kurucularından Sergey Brin'in eşiyle aşk yaşadı" desc="ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a konuşan bazı kaynaklar, Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk'ın Google'ın kurucu ortaklarından Sergey Brin'in eşiyle aşk yaşadığını ve bu yüzden boşanmaya karar verdiklerini söyledi. Elon Musk ise iddiaları yalanladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/25/iecrop/elon_16_9_1658724491.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/bomba-iddia-elon-musk-googlein-kurucularindan-sergey-brinin-esiyle-ask-yasadi-7268131/"]

[old_news_related_template title="Elon Musk hakkında bomba ifşa: Altında çalışan yöneticiden ikizleri olmuş" desc="Son dönemde Twitter'ı satın alma süreciyle gündemden düşmeyen ve farklı kadınlardan 7 çocuğu bulunan Elon Musk ile ilgili yeni belgeler ortaya çıktı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/07/iecrop/elpn_16_9_1657169921.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/elon-musk-hakkinda-bomba-ifsa-altinda-calisan-yoneticiden-ikizleri-olmus-7236196/"]