3 ARALIK’TA KILIÇDAROĞLU’NUN SÜRPRİZİ ABD’DEN


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin “vizyon belgesini” 3 Aralık Cumartesi günü İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda açıklayacak. Kılıçdaroğlu, ABD ve Londra temaslarının ardından yakın bir çalışma grubuyla birlikte vizyon belgesine son halini vermek için çalışmalarına devam ediyor.

CHP lideri ısrarla 3 Aralık’ı işaret ettiği ve beklentiyi yükselttiği için de herkes merak içinde o günü bekliyor.

O güne dair sizinle bir bilgi paylaşayım:

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) iktisat profesörü Daron Acemoğlu’yla 3 Aralık’ta telefon bağlantısı yapılacak. ABD’de yaşayan Acemoğlu’nun “çözüm yolları” kamuoyuyla paylaşılacak. Yazımda, Acemoğlu’nun kitaplarından ya da değerlendirmelerinden söz etmeyeceğim ve sizi bilgiye boğmayacağım. Sadece şunu bilmekte fayda var:

Acemoğlu, “2002-2007 dönemi AKP’siyle altın çağ yaşandığını, Devri-Saadet dönemi olduğunu” düşünen bir ekonomist. “TÜSİAD raporu, Dar Koridor ve Derviş 4.0” başlıklı yazısında Türk ekonomist Hayri Kozanoğlu şu bilgileri vermişti:

“... Daron Acemoğlu dünyaca tanınan, Nobel Ekonomi Ödülü’ne aday gösterilen liberal bir iktisatçı. Devlet toplum karşıtlığına dayanan; bu çelişkiyi koalisyonlarla, uzlaşmalarla bağdaştırmaya, dengelemeye dayanan bir paradigmayı savunuyor. Modeli sınıfların, çıkar çatışmalarının bulunmadığı, mülkiyet ilişkilerinin sorgulanmadığı bir kurguya dayanıyor.

Tarih 18 Ağustos 2021. Prof. Acemoğlu, Kılıçdaroğlu’nu parti genel merkezinde ziyaret etti.


“... Ne devletin, ne de sivil toplumun gücünün fazla ileri gitmediği bir dengeyi, kitabına da adını veren ‘Dar Koridor’ metaforuyla kurmayı öneriyor. Acemoğlu’nun Millet İttifakı’nın bileşenleriyle dirsek temasında olduğunu, TÜSİAD çevrelerinde her zaman itibar gördüğünü düşünürsek, ‘büyük sermayeyle - Büyük Koalisyon’ arasında bir volan kayışı işlevi gördüğü düşünülebilir. Bir anlamda yeni bir Kemal Derviş rolü üstlenebileceği, Derviş 4.0 sürümü olarak kamuoyuna sunulduğu söylenebilir. (26 Ekim 2021/Birgün Gazetesi)”

Amerika’da görüşmüşlerdi


ABD’de bir dizi temaslar gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomist Daron Acemoğlu ile 11 Ekim’de bir görüşme yaptı. Buluşmayı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyuran Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

“ABD’deki vizyon programımız kapsamında, dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu ile bir araya geldik. Türkiye’nin geleceğini, ekonomiyi iyileştirecek çözüm yollarını enine boyuna konuştuk. Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılı vizyonumuz için, dünyadaki en parlak zihinlerden ilham alıyoruz.”

Ancak...

Dünya, “neoliberalizmin” çöktüğünü konuşuyor, yazıyor ve alternatifler arıyor. Son dönemde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da vurgusunu “sistem değişikliği” üzerine yaptı. Neoliberalizm, yani zenginin daha zengin fakirin daha fakir olduğu sistemi eleştiren CHP lideri, liberalizmin sıkı savunucusu Daron Acemoğlu’yla nasıl buluşabiliyor?

Çünkü...

Kılıçdaroğlu: Neoliberalizme karşıyım


Maltepe mitinginde şu cümleleri kurmuştu Kılıçdaroğlu: “Sevgili dostlarım, bu düzen haramilerin düzenidir. Biliyorsunuz milyonların sesi olmak için bir hafta süreyle karanlıkta kaldım. O zaman söylemiştim yine tekrar edeyim. Ben neoliberalizme karşıyım. Bırakın halkı sömüren sömürsün piyasa kendi dengesini bulur söylemine karşıyım. Türkiye’de toplumun belleğine yerleştirilen bu anlayış iktidar destekli sömürme ve köleleştirmeye dönüştü. Bu yüzden insanların geçim kaynaklarını korumak ve yeni fırsatlar yaratmak için devletin müdahil olması gerektiğine inanıyorum. (21 Mayıs 2022)”

Meselenin kişisel olmadığını not olarak da eklemekte fayda var. Çünkü... Hayata baktığınız yer ve ekonomi-politik belirleyici. Atatürk’ün belgesi dururken yani Altı Ok, Acemoğlu ve benzerleriyle CHP’yi buluşturmak ne kadar doğru?

NOT: Kılıçdaroğlu’nun parti dışından oluşturduğu “ekonomi kurmayları” arasında Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Hakan Kara, Prof. Refet T. Gürkaynak, Arnold C. Harberger Üniversitesi’nden Prof. Ufuk Akçiğit, Amerikalı ekonomi bilimci Jeremy Rifkin ve çok sayıda akademisyen var.