Habertürk’ten Fatih Altaylı dışında kimse yazmadı:

“... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’de CFR’da bir konuşma yapmış. CFR dediğin, Council on Foreign Relations. Amerikan müesses nizamı diye bir şey var ise onun ete kemiğe bürünmüş hali. Türkiye’de iktidar yandaşlarının sürekli iddia ettiği ‘dış güçler’ diye şeytani bir oluşum var ise eğer onun merkez ofisi. Bizim iktidarın mensupları her ABD seferinde burada bir konuşma yapmaya bayılır, burada bir boy göstermek ister... (24 Eylül 2022)”

Bu köşede ara ara CFR’de çıkan analizleri, tespitleri sizlerle paylaşıyorum. Bugün neden gündemime aldım?

Çünkü... Önce Şangay İşbirliği Örgütü’nde “ABD karşıtı dünya”yla görüş, sonra da New York’ta ABD “derin devleti”nin düşünce kuruluşunda konuş! Bu çelişkiyi iktidar uzun zamandır “kompartıman siyaseti” olarak açıklıyor. Her vagonda olmak, her vagonun çizgisinde yol almak! İç siyasette “anti-Amerikan” dışarıda “model/stratejik ortaklık”...

Biraz daha açalım.

YPG’nin kurşunları kimden?


23 Eylül’e dönelim. Mevlüt Çavuşoğlu, CFR’de, Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirdi ve ABD dış politikasında öncelikli alanlarda Türkiye’nin kilit bir aktör olduğunu söyledi:

‘’... ABD ile ilişkilerimiz hiçbir zaman kolay olmadı ama sağlam bir temel üzerine inşa edilmiş durumda. Çeşitli alanlarda birlikte çalışırsak çok şey başarabiliriz.

“... ABD’nin PKK/PYD/YPG terör örgütüne desteği, FETÖ ve CAATSA yaptırımları Türkiye ve ABD arasındaki 3 sorun. Bütün bu sorunlar bizim için milli güvenlik meselesi ve bir müttefik olarak ABD’nin ulusal güvenlik endişelerimize saygı duymasını bekliyoruz. Terörle mücadelede destek bekliyoruz. Bir terör örgütünü başka bir terör örgütüyle mücadele için kullanmak kesinlikle kabul edilemez ve tehlikeli.

“... ABD bu üç ana sorunu çözebilirse ortak çıkarlarımızın olduğu çeşitli alanlarda birlikte çok şey yapabileceğimizi düşünüyorum.’’

“... Bu zorlu dönemlerde Türkiye-ABD ilişkileri stratejik düşünme ve dirayetle ele alınmalı, dar çıkarların gölgesinde bırakılmamalı. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız.’’

Kritik cümle: “Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” ABD üç sorun, FETÖ, YPG ve CAATSA konusunda geri adım mı atacak? Bugüne kadar atmadı! Keşke Bakan Çavuşoğlu CFR’de, “Sadece ocak ayından eylüle kadar 70’in üzerinde şehit verdik. Askerimizi şehit eden kurşunlar sizin” deseydi!

Bu arada bir not daha...

15 Temmuz’un mimarı da CFR uzmanı


Devletin Anadolu Ajansı’ndan bir haber okuyalım (8 Ekim 2020):

“Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan Osman Kavala ve yakalama kararı bulunan eski CIA danışmanı Henri Barkey hakkında hazırlanan iddianamede, Barkey’in 15 Temmuz darbe girişiminde rol aldığı belirtildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede... İstanbul’da doğan, Türk vatandaşlığı bulunan ve çok iyi derecede Türkçe bilen Henri Barkey’in, ABD bürokrasisinde “Türkiye uzmanı” olarak tanındığı belirtildi. İddianamede, şüphelinin uzun yıllar ABD’nin Ortadoğu ülkelerine yönelik istihbarat faaliyetlerinde kıdemli analist olarak görev aldığı ve halen Dış İlişkiler Konseyi’nde (Council on Foreign Relation– CFR) görevli olduğu aktarıldı.”

SONUÇ: 15 Temmuz’un mimarlarından olduğu iddianamelerde yer alan Barkey’in de üyesi ve uzmanı olduğu CFR’de neden konuşma yapılır?