Bugünkü fiyatlarla yaklaşık 2.8 milyar TL görünen bir kamu ihalesi düşünün. “Bugünkü fiyatlarla” ve “görünen” diyorum zira -son faiz indirimiyle tetiklenecek- enflasyonun saat başı büyüteceği bir maliyetten söz ediyoruz. Birçok kamu ihalesinin tamamlandığı tarihteki maliyeti, başlangıçtan fersah fersah uzakta oldu, olacak... Bu apayrı ve yakın geleceğin çok büyük bir sorunu. Bunu geçelim.

Bu ihale, havayolu kullanan vatandaşların can güvenliğiyle ilgili olsun. İhalenin dayandığı iş, yıllardır yılan hikayesine dönsün. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) 21/b usulüyle yeni ve saklı bir ihale yapsın. (Bu köşede duyurduk) Bu ihalede en uygun teklifi üçlü bir ortaklık versin.

Aslında bir ihaleyi 21/b usulüyle yapıyorsanız, davet gönderdiğiniz firmaların ortaklık yapacağını önceden bilmemesi gerekir. Dolayısıyla kamu idaresinin üç firmadan oluşan bir ortaklığa, sanki o ortaklığı kuracağını biliyor gibi (!) davet göndermesi beklenmez. Ama burası Türkiye... Bunu da geçelim.

Firmalardan biri, tam dört kez unvan değiştiren, ihaleden kısa bir süre önce de sermaye artırmış olsun. Artırdığı sermaye 20 milyon TL gibi, kamu yatırımının büyüklüğüyle pek de mütenasip bir tutar olmasın. Neyse diyelim buna da.

KAYYUM ATANAN ŞİRKET

Tam bu süreç ilerlerken o ortaklıktaki bir firmaya mali operasyon düzenlensin. Firmaya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyum heyeti atasın. (Bu köşede yazdık) Bu beklenmedik durum karşısında, kamu idaresinin bu ihale hakkında nasıl bir yol izleyeceğini buralarda soralım. Tek bir cevap gelmesin.

Gelmediği gibi DHMİ ile bir şirketine “Demir Yumruk” adı verilmiş bir yolsuzluk operasyonuyla el konulmuş, sonrasında TMSF’nin yönetimi aldığı bu üçlü ortaklık arasında sözleşme imzalansın. Kamuoyuna tek bir açıklama yapılmasın.

★★★

YER TESLİMİ DE TAMAM

İşte 8 Ağustos’ta sözleşmesi imzalanan ve adı “Sabiha Gökçen Havalimanı 3. Etap İşler” diye yenilenen bu “iş” için, son aşama olan yer tesliminin de yapıldığını öğrendim.  DHMİ İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı, 12 Ağustos’ta Silahtaroğlu Mühendislik İnşaat- Ek-Pet İnşaat-Teknomel Yapı’ya işyerini teslim etmiş. Yapı Denetim görevlileri, DHMİ bürokratları ve şirket yetkilisinin imzaladığı tutanak ile işin bitim tarihi 8 Mayıs 2023 olarak saptanmış.

Birçok ayrıntıyla birlikte bu tarih de ilgi çekici. Çünkü daha önce yapılan ihalede iş bitirme için 550 gün süre verilmişti. Son yer teslim tutanağıyla 270 günlük süre veriliyor. Sürenin bitiş tarihi de 2023 seçimlerinin hemen öncesine rastlıyor. Bu sürede iş biter mi, nasıl biter soruları da cevaba muhtaç tabii.

Daha önceki yazılarımda yer verdim ama ihale bedelini tam olarak tekrar paylaşalım: 2 milyar 739 milyon 948 bin 282,69 TL

(Bu arada yer tesliminin yapıldığı tarih olan 12 Ağustos, Malezya heyetinin havalimanında yaptığı incelemeden birkaç gün öncesine rastlıyor.)

★★★

Daha önce cevap gelmese de TMSF yönetimine tekrar soralım: Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki bitmeyen 2. pist kapsamındaki güçlendirme işlerinde, kayyum atanan Teknomel’in fonksiyonu ne olacak? TMSF ile DHMİ arasında bir protokol imzalandı mı?