Gelin 9 buçuk yıl öncesine Mısır’a gidelim:

- 30 Haziran 2013: Mısır muhalefeti Tahrir Meydanı’nda Mısır Cumhurbaşkanı Mursi aleyhine büyük bir gösteri düzenlemişti. Aynı gün Mısır ordusu iktidar ve muhalefete 3 gün süre tanıdı. Tahrir Meydanı’nın üzerinden savaş uçakları ve helikopterler geçmeye başladı.

- 3 Temmuz 2013: Ordunun verdiği süre doldu. Cumhurbaşkanı Mursi, 3 Temmuz 2013’te ilan edilen darbe ve yeni yol haritasının ardından alıkonularak bilinmeyen bir yere götürüldü. Mursi yanlıları olayı protesto ederek Rabia ve Nahda meydanlarında oturma eylemi başlattı.

- 5 Temmuz 2013: Müslüman Kardeşler (İhvan) “Darbeyi Red Cuması” eylemleri düzenledi. Askeri müdahaleye karşı çıkan gruplar ve İhvan mensupları büyük bir protesto gösterisi yaptı.

- 8 Temmuz 2013: Rabia Meydanı’ndan Mursi’nin tutulduğu Cumhuriyet Muhafızları Karargâhı önüne gelen eylemcilere gerçek mermilerle müdahale edildi. Mısır adli tıp verilerine göre müdahalede 61 eylemci hayatını kaybetti, 435’i yaralandı.

- 27 Temmuz 2013: Manassa olayları yaşandı. Güvenlik güçleri, Rabia Meydanı’nın güneyinde yer alan Manassa bölgesindeki göstericilere karşı kanlı müdahalede bulundu. Mısır Sağlık Bakanlığı verilerine göre 38 kişi hayatını kaybetti. İhvan ise 139 kişinin öldüğünü, yaklaşık 4 bin 500 kişinin yaralandığını açıkladı.

- 14 Ağustos 2013: Mısır güvenlik güçleri, saat 06.30’da Rabia Meydanı’na dört koldan müdahaleye başladı. Akşama kadar devam eden baskında resmi verilere göre 8’i polis 632 kişi hayatını kaybederken, iki bine yakın kişi yaralandı. İhvan’ın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Dr. Muhammed el-Biltaci’nin 17 yaşındaki kızı Esma da bütün dünyanın gözü önünde bir keskin nişancı tarafından vurularak öldürüldü. Esma ve Rabia işareti katliamının sembolü oldu. Saldırılar 15 ve 16 Ağustos günü de devam etti.

- 17 Ağustos 2013 (Bursa/Türkiye): Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bursa’da kentsel dönüşüm projesinin üçüncü etap açılışı törenine katıldı. Mısır’da Mursi yanlısı eylemcilerin Tahrir Meydanı’ndaki Mursi karşıtı eylemcilerden farklı olduklarını göstermek için dört parmaklarını havaya kaldırarak yaptığı “rabia” işaretini yapan Erdoğan şunu söyledi:

“Mısırda adalet isteyen insanlara kurşun yağarken susan ve susarak onaylayanlar, teşvik edenler vicdanlarıyla yüzleşemeyecek kadar kanın içine battılar.”



Anadolu Ajansı ve Erdoğan’ı destekleyen medya 18 Ağustos 2013 günü yayınladıkları haberlerde “Kanlı darbeye bütün dünya sessiz kalırken Erdoğan’ın rabia işareti, Arap dünyasında büyük yankı uyandırdı” diye övünüyordu.

O tarihten sonra Rabia işareti “Tek Millet, Tek Vatan, Tek Devlet, Tek Bayrak” ifadesiyle birlikte AK Parti’nin ve Erdoğan’ın sembolüne dönüştü.

- 20 Kasım 2022 (Doha/Katar): Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dünya Futbol Şampiyonası’nın açılışı için gittiği Katar’da Katar Emiri El Tani’nin arabuluculuğunda Mısır’ın darbeci lideri General Sisi ile ayak üstü görüştü.

Görüşmeden yansıyan fotoğrafta, Erdoğan’ın daha önce binlerce kez “rabia” işareti yaptığı dört parmağı, adeta sevgi ve samimiyet ifadesi olarak Sisi’nin elinin üzerindeydi.



Fotoğraf karesine Sisi girince, o dört parmak başka bir rol üstlendi. Geriye ne Esma kaldı ne Rabia...

Türkiye’deki seçim meydanlarında Esma ve Rabia isimlerinin geçtiği o atarlı konuşmalar da unutuldu gitti...

“Mısırda adalet isteyen insanlara kurşun yağarken susan ve susarak onaylayanlar, teşvik edenler vicdanlarıyla yüzleşemeyecek kadar kanın içine battılar” cümlesi ise artık sahipsiz...