Sütçü İmam Ali’yi 100’üncü ölüm yıldönümünde Rahmetle ve minnetle anıyoruz. Ruhun şad olsun Kutlu Türk.

"MARAŞ BİZE MEZAR OLMADAN DÜŞMANA GÜLZAR OLMAZ"

“Her kim ki Mustafa Kemal Paşa ve Kuvayı Milliye aleyhine fetva verip düşmanlık yapar, bilin ki onların damarlarında kafir kanı akar!”

Sütçü İmam.

Sütçü İmam, 1871 yılında Kahramanmaraş'ta doğmuştur. Fransız kuvvetlerinin Kahramanmaraş’a girişi ile şehirdeki huzursuzluk had safhaya varmıştı. İşgalin ikinci günü olan 31 Ekim 1919 Cuma günü, üç kişilik Fransız devriye askeri ikindi üzeri Uzunoluk Caddesi'nden kışlaya dönüyorlardı. O anda Uzunoluk Hamamı’ndan çıkan yüzleri peçeli 3 kadın ve bohçalarını taşıyan bir erkek çocuğunu gören Fransız devriyesinden bir asker; "Burası artık Türk memleketi değildir. Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez!" diye bağırıp kadınların peçesini açmak istedi.

Kadınlar bu arada bağırarak yardım istediler. Olay yerine ilk müdahale eden Çakmakçı Sait; "Gavur oğulları! Dokunmayın bacılarıma!" diyerek Fransız askerlerinin üzerine yürüdü. Üzerinde silah olmayan Çakmakçı Sait, açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Bu sırada adı İmam Ali olan ve geçimini temin etmek için süt satan Sütçü İmam olarak tanınan İmam Ali, olaya müdahale etmiş ve yanında bulunan silahı ile ateş ederek bir Fransız askerini öldürmüş, bir diğerini de yaralamıştır.

31 Ekim 1919 da, düşmana ilk kurşunu atıp Kahramanmaraş'taki Kurtuluş hareketini başlatan Sütçü İmam Ali, düşmanın Maraş'tan kovulmasından sonra, harpteki fedakarlıklarına mükafat olarak belediyeye odacı alınmıştır. Ayrıca bu vazifesi dışında kaledeki topun idaresi kendisine verilmiştir.

Bir top atımı sırasında barutun ısınan namludan erken ateş alması neticesi yaralanan Sütçü İmam, tedavi altına alındıysa da iki gün sonra 25 Kasım 1922 tarihinde vefat etmiş olup Çınarlı Cami mezarlığına defnedilmiştir.

Kahramanmaraş'ta 31 Ekim 1919’da sömürgeci Fransız'a ilk kurşunu sıkarak kurtuluş hareketini başlatan, hepimizin bildiği ve bilmesi gereken Sütçü İmam Ali kahramanımızı her zaman olduğu gibi, ölümünün 100’üncü yıldönümünde rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.

"MARAŞ BİZE MEZAR OLMADAN DÜŞMANA GÜLZAR OLMAZ" diyerek bu uğurda mücadele veren bütün şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.(alıntı)

SON SÖZ; “Hiçbir korkuya benzemez, halkını satanın korkusu.” NAZIM HİKMET

Değerli Okurlar; ülkenin, yoğun  gündemi arasında, çok değerli bilimsel bir başarı, kamuoyunun gözünden kaçtı.

Ülkemizin yetiştirdiği değerli Bilim adamı Sayın Prof. Dr. Naci Görür, 17 Ekim 2022 itibariyle Elsevier ve Stanfort Üniversitelerinin her yıl yaptığı dünyanın en etkili bilim insanları listesinde Bilim Akademisi adresi altında yer almıştır. Bu başarısından dolayı Sayın Görür’ü kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.