Önceki günden beri bana en çok Merkez Bankası’nın neden faizi indirdiği sorusu soruldu. Kendileri bile bilmiyor, ben nereden bilebilirim ki?

Yazılı açıklamalarına baktım, saçma sapan ifadelerle dolu bir metin... Ne yazıyor?

Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde falan filan... Finansal koşullara destekleyici olacaklarmış.

Anlamı ne derseniz, ipe sapa gelmeyen bir açıklama...

★★★

Başkan Kavcıoğlu “faiz yüksekse sen de alma” atarını nerede yapmıştı? Sanayicilerin kredi oranlarının çok yüksek olduğunu şikayet ettikleri toplantıda...

Şikayetin amacı da “şu faizleri indir” demek değildi... “Hay senin yapacağın işi...” şeklinde bir serzenişti. Anlaşılacağı üzere Merkez Bankası’nın herhangi ağırlığı yok hiçbir ortamda... Güzin abla kıvamında...

★★★

Uygulanan plan tam da “benim alanım resim” diyen birinin çöp adam çizip, işte eserim diye gösterip böbürlenmesi gibiydi...

Faiz düşük olacak, böylelikle yatırım ve üretim artacak bu haliyle istihdam sağlanacak. İhracatta rekorlar kırılınca gelen dövizle de cari fazla verilecekti.

★★★

Yapılan ithalattan, ihracatı, turizm gelirini, Türkiye’ye giren kaydı kuydu belli olmayan 17.5 milyar doları çıkart... Cari açık eksi 32 milyar dolar... Sen öyle plan yaparsan ekonomiyi böyle oyarlar!

Esas amaç neydi? Türkiye’nin çok hızlı büyümesi... İyi de dünyanın en yüksek enflasyonu insanların cebindeki parayı çalıp milleti fakirleştirirken ne fark eder yüzde 10 büyüsen?

★★★

Halihazırda Merkez Bankası’nın belirlenmiş görevi enflasyonu kontrol altında tutmaktır. Büyüme değildir! Kafalarına göre hedef değiştiremezler.

Nereden bu cesareti alıyorlar, neye göre görev değişikliği yapıyorlar anlamak mümkün değil...

Daha önceki faiz indirimlerinde “Acaba dolar kuru patlar mı?” çekincesi olurdu. Kur artınca enflasyona yansıyacağından iki kere düşünülürdü.

★★★

Şimdilik 15 kuruş artış yaşandı. Nitekim ülkeden kaçacak yabancı yatırımcı kalmadı. Faiz düşürmeyip faiz artırsan ne fark ederdi? Şu anda eksi yüzde 67 olan reel faiz, eksi yüzde 57 olsa millet Türk Lirası’nı tercih eder miydi?

Merkez Bankası’nın politika faizi başka, piyasa faizi başka, kredi vermenin koşulları bambaşka...

★★★

Esasında yapılan bu indirim ülkeyi yönetenlerin zihniyetini görmek açısından önemliydi. Neymiş? Değişmemiş, daha da kötüye gitmiş. Ekonomiye katkı sağlayacak bilgiye ve düşünce yapısına sahip değillermiş...

Peki hep mi böyle sürecek? İşi bilmeyenler, eş, dost, tanıdık o koltukları doldurduğu sürece maalesef bu böyle devam edecek.