Merkez Bankası’nın 2022 yılı üçüncü enflasyon raporunu yazanlar hâlâ o koltuklarda oturtuyorlarsa Türkiye’nin başı büyük belada... Tam anlamıyla saçmalamışlar raporun tamamında...

Daha öncekiler de farklı değildi ama özel bir çaba göstermişler sonuncusunda... Belli ki zirveyi nasıl yakalayabiliriz diye düşünmüşler bu manada...

★★★

Geçen yıl ilan edilen Orta Vadeli Program’da 2022 yılı enflasyonu yüzde 9.8 olacak denildi... Neyin nasıl yapılacağını söylemeden temennilerden oluşan bir program ortaya konuldu.

Bir anlamda zeka testi gibiydi... İnananların, kişisel ihtiyaçlarını kendi başına giderebilecek akıl seviyesinde olmadığını anlayabileceğiniz bir röntgen filmiydi sanki...



★★★

Nitekim 2023’te yüzde 8 ve 2024’te yüzde 7.6 olacaktı enflasyon... Üç yüz promil alkollü olsan yine de mümkün olmadığını kavrayabilecek durumda olursun. Hazırlayanlar değildi!

Açıklanan Orta Vadeli Program verilerine göre dolar kuru ortalaması 2022’de 9.27 TL, 2023’te 9.77 TL, 2024’te 10.27 TL olarak yer aldı. İşte bu arkadaşlar ekonomiyi yönetmeye çalıştılar. Batırdılar.

★★★

Sonrasında Merkez Bankası hedeflerini açıkladı. Her toplantıda bu hedefler biraz daha yukarı taşındı. Son açıklamalarında yılsonu enflasyon tahminleri yüzde 60.4’e kadar çıktı. Artık durum utanç verici boyutta... Ortada bariz yanlış yönlendirme var.

Bu iş şoförünü, doktorunu, sınıf arkadaşını milletvekili yapmak, okuduğun gazetenin köşe yazarını Merkez Bankası’nın başına getirmek kadar kolay mı? Hedefler açıklanınca kendi kendine oluyor falan mı sandı?

Taklanın resmini çizebilir misin?


2022 yılı Haziran ayında ihracat 23 milyar 428 milyon dolar, ithalat 31 milyar 595 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sadece Haziran ayında dış ticaret açığı 8 milyar 167 milyon dolar...

Bırakın “benim alanım ekonomi” diyen birini, sokaktan çevirdiğiniz kişi sadece hobi olarak ekonomiyle ilgilense bile felakete gittiğimizi görür bu ülkede...

★★★

Ocak-haziran döneminde toplam 125 milyar 866 milyon dolar tutarında ihracat, 177 milyar 267 milyon dolar tutarında ithalat yapıldı. Açık ne kadar? 51 milyar 401 milyon dolar.

Bizi turizm mi kurtaracak? Her şey çok iyi gitse bütün yıl geliri en fazla 31 milyar dolar olacak? Bugüne kadar olan dış ticaret açığını bile kapamaktan hayli uzak.



★★★

İhracatçıların ihracat geliri dövizlerinin zorunlu olarak Merkez Bankası’na yatırılması ve ellerinde döviz tutan şirketlere kredi yasağı ile birlikte kazanılan para her geçen gün artan miktarda yurt dışında bırakılmaya başlayacak.

Bu şartlar altında durumun daha da kötüleşeceğini ve ülkenin döviz dar boğazına gireceğini bilmek için kahin olmaya gerek yok. Kafa nereye ülke oraya doğru yol alacak.

Eğitme ki eğilsin!


Bir Çin atasözü der ki, “Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek, on yıl sonrası için ağaç dik, yüz yıl sonrayı düşünüyorsan, insan yetiştir.”

AKP’nin derdi kendi... Seçimleri kazanmak için her şeyi verdi. Ne var ne yoksa kendi menfaatlerine göre düzenlendi.

★★★

Son 20 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değişti. Her biri düzelteceğini iddia etti. Sonuç? Okullar artık eğitim kurumları olmaktan çıktılar. Partinin gençlik kolları kıvamındalar.

Nitekim karşımıza çıkan sonuçlar çok acı...

★★★

Yaklaşık 3 milyondan fazla öğrencinin katılım gösterdiği Temel Yeterlilik Testi gibi gayet basit bir sınav sonrası durum felaket. Adı üzerinde “temel atmak” için seviye belirleniyor.

Asgari bilgi düzeyine sahip olanların üzerine yapı inşa edilecek. Uzmanlık geliştirilecek.

Ana dil Türkçe sınavında 40 soruda ortalama 17 doğruda kalmış çocuklar... Yarısını bile yapamamışlar. Dertlerini nasıl anlatsınlar?

Hele temel matematikte neredeyse bildiğiniz çarpma, toplama, çıkarma ve bölmede, 40 soruda 6 doğru ile hayallerimizi karartmışlar.

Daha da beteri var. Fen Bilimleri 20 soruda 3 doğru cevap ortalamada... Sosyal Bilimler 20’de 7 gibi, o da çok fena durumda.

Suç 3 milyonu aşkın öğrencide olamayacağına göre sistemde...

★★★

Eğitimi bilerek kötüleştirdiklerini eski Enerji Bakanı Taner Yıldız adeta itiraf etmişti. “Eğitim seviyesi arttıkça AK Parti’nin hitap ettiği alanın daraldığını görüyoruz. Anketler de buralarda oylarımızın azaldığını gösteriyor” beyanatıyla açıkça söylemişti.

Bir parti göz göre göre ülkenin geleceğini yedi, içlerinden biri de çıkıp “biz ne yapıyoruz?” demedi. İçimden geçenleri söylemeyeyim daha iyi...