Bir devlet kurumuna daha ne kadar zarar verilebilir. İstatistik Kurumu bunun en güzel örneğidir... Kimsenin inanmadığı bir kurum olur mu? Yaptılar oldu!

Genci, yaşlısı, yandaşı, muhalifi herkes bu açıklananların gerçek olmadığını biliyor. Bundan daha trajik ne olabilir ki? Enflasyonla mücadele kapsamında millet topyekûn sürünüyor!

★★★

Nitekim baz etkisiyle enflasyonda düşüş başladı. Geçen yıl kasım ayında enflasyon aylık yüzde 3.51 yükselmişti. Aralık ayında ise yüzde 13.58 arttı. Bunların altındaki her artış yıllık enflasyona düşüş olarak yansıyacak.

Bu seçim ayına kadar devam edecek. Fiyatlar düşmeyecek, artış hızı yavaşlayacak desek de bunu anlayacak insan sayısı çok fazla olmayacak. Meydanlar “düşürdük” diye inleyecek. Muzaffer komutan edası ile poz verecek.

★★★

Oysa baz etkisi geçtikten sonra enflasyon kaldığı yerden devam edecek. Öncesinde; atı alan Üsküdar’ı geçerse ne ala... Görev tamamlanmış olacak.

Hani 2005 yılında paradan 6 sıfır attık, 100 liralık banknot bastık ya. İşte o 100 liranın bugün alım gücü enflasyon sayesinde 12 lira... Kazandığın 88 lira bak işte uçtu havaya...

★★★

İnşaata dayalı ekonomide inşaat bile taklaya geldi. Yanlış ellerde şekillenen plansız tarım ve sanayi politikaları... Sonuç? Adamlar yol yaptı!

Ülkeyi hem de tek başına yönetirken, bu kadar kötü sonuç çıkartıp bunu millete yedirebilmek ve başarı sayabilmek ayrı bir meziyet olsa gerek...

★★★

İyi de bütün dünyada gıda fiyatları geriliyor. Türkiye’de ise tarla mahsullerini almak bile lükse giriyor. Oradan pay biçin, ülke nasıl da kötü yönetiliyor. Aslanın ağzındaki ekmek bile ithal buğdaydan üretiliyor!

Dünyada gıda fiyatları da ucuzladı ya... Bilumum tarım ürünü ve bakliyatta gümrük vergisini sıfıra indirdiler. Ucuza ithal edip piyasaya sürdüler. El âlemin çiftçisine parayı elden verdiler. Yine de fiyat artışını engelleyemediler.

★★★

Enflasyondaki düşüş, bizi dolar kurunun sabit tutulmasına getiriyor. Dolara bağlı bir enflasyon demek, artmaması için kurları yapay olarak düşük tutacaksın demek.

Bu durum ne kadar sürdürülebilir? Yarattığı ihracat azalması, ithalat artması ne kadar tolere edilebilir? En fazla birkaç ay daha Türkiye’nin mevcut borçlu haliyle...

★★★

Enflasyonun bizim gibi gelişen ülkeler için zararları saymakla bitmez. En önemlilerinden biri milleti tasarruf yapmaktan caydırır. Param nasıl olsa eriyor deyip ya alışveriş yapar ya da döviz alır.

Bunun anlamı hem içeriye hem dışarıya döviz yetiştirmeniz lazımdır...

Keşke bununla kalsa...  Devamlı para basıldığı, İktidarın harcaması için Hazine’ye usulsüz ödenek aktardığı bir ortamda gerçek enflasyonu nasıl durduracağız? Belli ki baz etkisi geçince gaz etkisini yaşayacağız!