Merkez Bankası denilen kurumun ağustos ayında yaptığı açıklamayı hatırlayalım...

“Kurul, politika faizinin 100 baz puan düşürülmesine karar vermiş, mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir.”

Peki bunun anlamı nedir? “Bizden buraya kadar...” Bir süre faizlerde hareket beklemeyin ifadesidir.

★★★

Sonrasında ne olmuştur. Kendi açıklamasını yalayarak silmiş ve eylül ayında 100 baz puan daha indirime gitmiştir.

Nitekim Erdoğan, “Yılsonuna kadar faizleri tek haneye indireceğiz” konuşmasından sonra dün de 150 baz puan daha indirime gidip faizleri yüzde 10.5 düzeyine çekmiştir.

Bu sefer yaptığı açıklamada ise “Takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır” emirlere uyacağını dile getirmiştir.

Bıraksınlar bu işleri... Artır deseler artırmayacaklar sanki... Sizin fikrinizin bir öneminin olmadığını bilmeyen mi var ki?

★★★

Delikanlı olan öyle 100-150 baz puan indirmez. Tek kalemde sıfırlar. Benim merakım yıl sonunda yüzde 9’da durduran şey ne onları? Neden yüzde 5 ya da yüzde 3’te olmayacak faizler?

Ben söyleyeyim. Kamyon yokuş aşağı kopmuş gidiyor, frenler tutmuyor. Duramayacağı aşikar... Daha fazla gaza basıyor. Uçuruma çok hızlı girersek belki yuvarlanmayız direkt denize kadar uçarız hesabı yapılıyor.

★★★

Faiz düşürme kararı verildikten sonra bankayı arayıp 2 yıl vadeli 50 bin lira tüketici kredisi için oran aldım. Hilafsız yıllık yüzde 40’lık bir teklif verdiler.

“Faiz düştü” ama dedim, sizden böyle kötü esprilere alışık değiliz dercesine ayıp olmasın diye güldüler.

★★★

Peki faiz düşürülmesi bir işe yaramıyorsa bu neyin kararı?

Yaramaz mı? Mesela Kur Korumalı Mevduatlar var ya... İşte bunlarda bankaların ödeyeceği maksimum faiz yüzde 13.5’lara geldi. Üzerini bizim vergilerimizle Hazine ya da para basarak Merkez Bankası karşılayacak.

★★★

Hadi Hazine’nin üzerine binen yük açıklanmak zorunda... Ya Merkez Bankası? Her ay Hazine’den fazla para ödüyor. Ne kadar?

Milletvekili yazılı olarak sordu. Merkez Bankası ödediği kur farkları için Meclis’e bilgi veremem dedi? Başka bir ülkede olsa yargılanmaya başlamıştı bile...

Bizde ha Meclis ha apartman yönetimi... Hiçbir yaptırımı yok ki!

★★★

Kur farkı, döviz mevduatı sahiplerine verilen milyarlarca lira tutarında faizin adı... Ortamlarda “faiz düşürdük” demek için ortaya konulan bu performansın maliyeti ülkenin sırtına bambaşka bir yük bindirilmesi... Sonlandırılacağı zaman ülkeyi batıracak kendisi...

Bakmayın, onlar da kendilerine “faizleri indir” talimatını veren ve kendine ekonomist diyen kişinin dünya gerçeklerinden kopmuş olduğunun farkında... İş bulmak kolay mı bu zamanda... “İndir” dediler ben de “indirdim” der geçer.