Devlet Bahçeli, “Sürekli zam yapan zincir marketlerin FETÖ’yle irtibat ve iliş­kisinin titizlikle araştırılması gerektiğine de inanıyoruz. Bu açgöz­lülere müsamaha göste­rilmemelidir” açıklamasıyla suçlunun adresi gösterdi.

Kusura bakmasınlar ama kendilerini savunmaktan aciz market sorumluları, sahipleri, korkak tavırları ile bana bu yaftalamayı hak ediyorlar gibi geldi.

★★★

Sen hiç sesini çıkarma, aman ağzımızın tadı bozul­masın diye bir açıklama bile yapma sonra da yalandan sağda solda gizli gizli ağla... Sapla Bahçeli acımadan sap­la... Hak ediyorlar valla...

Geçmiş dönemde zamanı­nın ekonomi bakanı tarafın­dan çokomelli görüşmek için çağrıldıklarını, kendilerine birkaç ay yatırım yapmama­ları, zararına satış yapa­rak enflasyonla mücadele kapsamında hükümete yardımcı olmaları istendiğini anlatmışlardı.

★★★

O gün kapıyı aralamışsan ve o isteği kabul etmişsen seçim yaklaşırken gıkını çıkaramazsın. İster terörist ilan eder isterse açgözlü... Bak şimdi de oldun mu FETÖ’cü...

Kıyakçılığın sonu ayak­çılıktır. Bunu öğrenemedi­lerse bugüne kadar daha çok çekecekleri var!

★★★

Serbest piyasa ekono­misine işler rica, minnet, sitem, emir, baskı ile yürür mü? Marketlerle konuşa­rak, muhtarlarla toplaşarak sorunlar çözülür mü? Acaba soğandan domatese, tahıldan arpaya neden her şeyi ithal ettiğimiz düşünüldü mü?

Benden duymuş olmasın­lar ama sorun marketlerde değil... Sistemde... Temel gıda maddelerini neden dışa­rıdan almak zorunda kalıyor Türkiye?

Bir zahmet ilk önce maliyet artışlarının se­bebi araştırılsın. Maliyetleri arttıran unsur, kişi ve kişiler ifşa edilsin. Mesela elektrik, doğalgaz, mazot fiyatlarına sebebiyet veren her kimse uygulanan politika neyse tespit edilsin.

Fark eder mi? Suçu hep başkasının nasıl olsa... Biz beceremedik bu işi diye­cek halleri yok ya...

★★★

Peki ne olacak? Teda­rikçiden indirim istenecek. Kabul edilmeyecek. Bari geç ödeme yapalım, vadeyi uzatalım denilecek. Bu enf­lasyon ortamında dalga mı geçiyorsun bizimle cevabı alınacak.

Maliyetlerin kısılması gerek denilip çalışan sayısı azaltıla­cak, verimi düşük dükkanlar kapatılacak, ürün kaliteleri düşürülecek, diğer ürünlerde kar marjı yükseltilecek.

★★★

Dönsünler daha önce bunu denemiş olan Venezuela’ya baksınlar. Ülkenin baskıcı rejimi bunun bire bir aynısını denedi... Zabıta baskınları, fiyatları belirleyip marketleri zorlamalar hatta kamu mar­ketleri açıp ucuza satışlar... Hepsini yaptılar.

Ne oldu? Üretici para ka­zanamayınca üretim durdu. Marketlerde raflar bomboş kaldı. Karneyle yiyecek sa­tılmaya başlandı. Karaborsa patladı... Enflasyon yüzde 20 bine fırladı...

★★★

Diğer yanda FETÖ’nün sağında solunda, ayağının dibinde, sümüklü mendilinde saf tutmuş onlarca siyasi, bü­rokrat varken beğenmediği herkesi FETÖ’cü ilan eden yaşam formları oluştu.

Hayırdır? Marketlere çökmeyi mi kafalarına koydular? Nitekim bu işin sonu oraya varır.