Hazine ve Maliye Bakanı aynı zamanda ailenizin yatırım danışmanı Bakan Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli’ni dünyaca ünlü ekonomistlere tanıtacak.

Hoşça vakit geçirebilecekleri bir ortam oluşacak. Eğlenceli ve keyifli saatler onları bekliyor olacak. Hele soru sormalarına izin verirlerse... Vermezler herhalde...

★★★

Olmayan modeli anlatmak sanki bir metaverse deneyimi gibi... Hayali sayılar, gerçekmiş gibi sunulan raporlar... Oysa Türkiye’nin ekonomisinde her şey sanal...

Mesela Kur Korumalı Mevduat var. Sana sanki doların varmış gibi yapıyorlar. O dolar karşılığı para ödüyorlar. Ancak yok öyle bir dolar!

★★★

Merkez Bankası faizleri yüzde 12’ye indirdi. Gerçek hayatta faiz kaç peki? Teoride sınırsız... Dolar kuru ne kadar yükselirse verdikleri söze göre geçerli faiz de o kadar yükselecek.

Üç ay sonra dolar yüzde 40 mı arttı, onu ödemek zorundalar. Yüzde 140 artarsa ne yapacaklar. Faizi vade sonunda paşa paşa hesaba yatıracaklar. Aslında kur ne kadar yükselirse faiz o kadar...

★★★

Acaba kur çok hızlı yukarı giderse ödemeyebilirler mi? Neden ki? Zaten Türk Lirası olarak ödüyorlar. Sonucuna katlandıkları sürece sonsuz kaynakları var. Fiziki para basmaya bile ihtiyaç duymazlar.

Ekrana bakarsın 100 lira bir anda 140 lira da olur 240 lira da... Ya sonra? Türk Lirası değersizleşir, kur artar, verilen faiz artar... Sonra? Türk Lirası yine değersizleşir, kur artar, verilen faiz artar... İş bir yerde kopar!

★★★

Nitekim aklı başında hiçbir ülke başka bir para birimiyle getiriyi garantilemez... Hele dünyanın en güçlü ekonomisinin para birimi karşısında ben de o kadar faiz veririm demez.

Nitekim mecbur kaldılar, günü kurtarmak için karar aldılar, Kur Korumalı Mevduatı çıkardılar.

★★★

Geçen yıl aralık ayından bu yana uygulanan ve TL cinsi tasarrufların döviz karşısındaki değer kaybının karşılanmasını öngören Kur Korumalı Mevduat sistemine ilişkin çerçeve bir Cumhurbaşkanı Kararı yayınlandı.

Karara göre 31 Aralık 2022’ye kadar açılan hesaplar bu destekten yararlanabilecekti. Şu ana kadar yaklaşık 80 milyar dolar hesapta birikti.

Süreyi devamlı olarak uzatmak kaçınılmaz. Bu saatten sonra mümkün değil sona erdirmeleri. Bırak Merkez Bankası rezervlerini, tüm bankalardan bile çıkmaz o kadar para...

★★★

Zira bankaların döviz ile kredi vermeleri sınırlandırıldığından parayı Merkez Bankası’na geçiyorlar. Merkez Bankası onları satıp düşük tutmaya çalışıyor kurları... Sonuçta kasa 52 milyar dolar eksi...

Dolar fiyatı 14.80 lirayken Nebati, “Türk Lirası en düşük durumda, daha ineceği bir yer yok, vatandaş rahat olsun” demişti... İşte Türkiye’ye gelecek yabancılara bu hikayeyi anlatsa bile yeter... Tahmin edin bakalım nereleriyle gülerler?