Rusya ile enteresan bir anlaşma yaptık. Yerel para ile ticaret dediler, anlaşma sadece Rus parası Ruble üzerinden konuşuluyor. Türk Lirası’nın pek esamesi okunmuyor.

Bu Rusya her daim Türkiye’yi bir yolla kazıklıyor ama bizimkilerin de gönlü var galiba... Akkuyu işletmesinde Türk şirketini kovdular, gıkımızı çıkartamadık valla...

★★★

Hele Erdoğan’ın geçmişteki o Rusya ziyaretini unutmak ne mümkün...

Putin hem kendisi hem de Erdoğan için dondurma seçmişti. Erdoğan, Putin’e dönüp; “Benim paramı da veriyorsun değil mi” diye sormuştu. O gün dondurmanın hesabını Rusya’ya kilitleyip mutlu olmuştuk.

★★★

Sonrasında bırak kullanmayı, kurmamıza bile izin verilmeyen milyarlarca dolarlık S-400 füzelerini itelediler. Tatlı dondurmanın acı faturasını bize yüklediler.

Zira Ruslar füzelerini almamız için kredi açmıştı. Daha taksitleri dahi bitmedi!

Her halta demeç verirler, hadi çıksınlar kurduk, çalıştırdık, savunma sistemimize dâhildir desinler. Diyemezler!

★★★

Rusya, petrolünü satışı yapabildiği ambargo uygulamayan ülkelere piyasa fiyatının altında, yüzde 30’a yakın indirimli satıyor.

Kuvvetle muhtemel Türkiye de bu grubun içerisinde ancak açıklanmıyor. Neden?

Öyleyse benzin fiyatlarının düşmesi gerekir ki bu durum az vergi toplanması anlamına gelir. En temizi gizli saklı sürüp gitmesidir.

★★★

Doğalgaz hikayesi bambaşka... Türkiye kullandığı gazın yaklaşık yarısını Rusya’dan ithal ediyor.

Resmi verilere göre Rusya’dan 2021 yılında 28.9 milyar dolar ithalat yapan Türkiye, Rusya’ya 5.8 milyar dolar ihracat yaptı.

Bu yılın ilk 7 ayında 32.1 milyar dolar ithalat ve 3.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Projeksiyon yaparsak yılın yaklaşık 6 milyar dolarlık kısmı Ruble ile yapılan ticaretle kapanacak. Bize 50 milyar dolarlık Ruble lazım olacak. Karşılığı Türk Lirası versek adamlar gülmekten konuşamayacak! Ee ne anladık bu işten?

★★★

Ticaretin tümünün Ruble ile ödenmesi de mümkün değil... Nereden bulacağız ki?  Diğer yandan Ruble suni olarak değerli tutulan bir para birimi... Ne de olsa Rusya kapalı ekonomi...

Aslında Ruble ile sattıkları her şey olması gereken fiyatın neredeyse iki katı... Yine kazık yemesek bari... Unutamadık o dondurmanın tadını...

★★★

Financial Times haberlerine göre, iki ülke arasındaki artan görüşme ve anlaşmalar nedeniyle Batı ülkelerinde olası bir yaptırım da telaffuz edilmeye başlandı.

Adamlar açık açık, “Batıdan borç aldığınız paralarla karnınızı doyuruyorsunuz. Yine de düşmanımız Rusya ile iş çeviriyorsunuz” demeye getiriyorlar.

★★★

Bıraksınlar bu işleri! Ne yapacaklar? Bize borç vermeyip ekonomimizi mi çökertecekler? İşte burada çok yanılıyorlar.

Hangi ekonomiyi çökerteceksin ki? Batı’nın geçeceği o yolları biz asfaltladık. Onlar gelene kadar biz ekonomiyi çoktan çökerttik. Düşmanlarımıza yine fırsat vermedik. Susturamayacaklar!