Türkiye’den yurt dışına gitmek için vize almak hakikaten bir dert... Ne oldu böyle? El alem kör değil, insanlar Türkiye’den kaçma derdinde...

Eğri oturup doğru konuşalım, en azından kendimize dürüst olalım. Türkiye’de fakirlikten kırılanların büyük kısmı Avrupa ülkelerine kapağı atıp, orada çalışıp, evlenip, yaşamanın hayalini kuruyor. Satılan vatandaşlıklar, dağıtılan pasaportlar da bu amaca hizmet ediyor.

★★★

Dolaş gel desen Euro yanaşmış 19 liraya... Oralarda su alıp içse yutkunamaz valla... Fakiriz işte anlamadınız mı hâlâ?

Oysa ne yalanlar söylediler bu konuda... Türk vatandaşlarının, en geç 2016 Haziran sonunda Avrupa Birliği’ne, Schengen bölgesine vizesiz seyahat edecekleri haberleri manşetleri süslüyordu.

★★★

İnananı oldu, güveneni oldu... O iş olmadı... Avrupa suçlandı... Zaten olmayacaktı!

Eski Sovyet Cumhuriyeti ülkelerinin çoğu Avrupa’da vizesiz dolaşım hakkını elde etti. Her ne kadar Rusya’nın arka bahçesi sayılabilecek ülkeleri kendi safına çekme çabası olsa da Türkiye’yi hiç umursamamaları hazin değil mi?

Türkiye onlar için mülteci toplama merkezi... Dile kolay, 13 milyon kişi...

Mesela Gürcistan... Vatandaşıysan vizeye gerek olmadan elini kolunu sallaya sallaya girersin Avrupa’ya...

Gürcistan’ın Avrupa ile ne alakası var diyebilirsiniz. Yok zaten... Adamların nüfusu bizdeki Suriyeli sayısının yarısı kadar...

★★★

Avrupa Birliği, Hristiyan kulübü tekerlemesini de ciddiye almayın. Güzel kardeşim Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşları bile 2015 yılından beri vizesiz olarak Avrupa’da serbest dolaşım hakkına sahip! Adamlar gizliden din mi değiştirdiler?

Nitekim vizesiz dolaşım anlaşmasını 23 Kasım 1970 tarihinde imzalamamıza rağmen vize muafiyetine sahip olmayan tek ülke halen Türkiye... 52 koca yıl!

★★★

Şu vize işini bir kalem geçelim... Zengin ülkelerin şirketleri dilediği ülkeye elini kolunu sallaya sallaya girerken, fakir ülkelerin sermayesine, emek ve işgücüne dolaşım hakkı tanınmaması yeni değil... Kolay kolay da bu hak tanınmaz.

Bu saatten sonra milyonlarca sığınmacıyla Avrupa Birliği’ne vizesiz gireceğiz diye tutturmadan önce Avrupa Birliği anlaşmalarına taraf olalım, ticari pazarlık masasına oturalım. Mevcut kurallar ekonomimize büyük zarar veriyorlar. Esas şu Gümrük Birliği işini rayına oturtalım.