Yine müfettiş edasıyla teftişe gittim marketlere... Gözlemlerimi aktarıyorum sizlere...

Ucuz marketlerin manav reyonları semt pazarlarının akşam toplanmasının son dakika hali... Elde kalanları alıp dizmişler sanki... Yamuk yumuk, çürük çarık... Yine de diğer ürünlerinde belirgin fiyat farkları var.

★★★

Örgü peyniri gibi görünen örgülü peynir ismiyle satılıyor, dil peyniri gibi görünen dilli peynir diye... En bilineni tost peyniri...

İşin aslı eritme peyniri bunların tamamı... Daha ucuz oluyor ama peynir artıklarından ısısal işlem ve eritici tuzlar kullanarak hazırlanıyor. Bu saatten sonra parasızlık nedeniyle insanlar için fiyat önemli olunca kapış kapışa gidiyor.

★★★

Zam yapmak yerine ürün küçültme prensibi devam ediyor. Oysa gelen tepkiler üzerine yönetmelikte değişiklik yapılmıştı. “Aldatıcı ticari uygulamalar” kapsamına alınmıştı. Sahi o ne işe yaradı?

Peki, müşteri bilgilendiriliyor mu? Türkiye’de mi? Tabii ki hayır! Gelişmiş ülkelerde bu durum mümkün değil... Kafanıza göre gramaj azaltamazsınız. Tüketici şikâyetleri ile o ülkenin rekabet kurumu öyle bir ceza keser ki belinizi doğrultamazsınız.

★★★

Gençler bilmez. Şimdilerde 80 gramdan 65 grama düşürülen çikolatalar 150 gramdı bir zamanlar... Muhtemelen yakında çikolata kaybolacak, sadece ambalaj satılacak.

Boyum kadar çerez paketleri... Açıyorsunuz lastik sönmesi gibi hava kaçırıyor. Bir avuç çerez, paketin dibinden sana bakıyor.

Gazlı içeceklerde fiyatlar katlamış, gaza gelmiş, kendini aşmış...

Gazlı ürün demişken, hani Tekirdağ Valisi, Coca-Cola’yı ‘Fanta’ içerek protesto etmişti. Aynı grubun üretimi olduğunu nereden bilecekti?

İşte o Fanta’yı İngiltere’de içseydi doğal aroma verici kullanılmışını tüketecekti. Türkiye’deki yapay aroma verici... Türkiye’de üretilen Fanta’nın içeriğinde mısır şurubu var. İngiltere’de üretilende yok!

Sizce bu neyin farkı? Fakirliğin!

★★★

Şahlanan ekonomi nedeniyle... Türkiye’de vatandaşın alım gücü mü kaldı? Kazanılan para azaldı. Daha büyük ve daha kaliteli olsa pahalıya gelecek. Vatandaş verebilir mi o parayı?

Kuruyemişler adeta diyete girmişler. 150 gramlık kuruyemiş inmiş 96 grama... Yüzde 56 zam yapmışlar hesaplayana...

★★★

Bırakın gıda maddelerini... Bulaşık süngerleri küçüldü! Var mı daha ötesi? Aynı paraya daha az ürün satıyorlar.

Şampuanlar bile saça hacim kazandırır diye satılıyor, kendi her geçen ay hacim kaybediyor! Diş macunları bile ufalmış, seyahat boyuna inmiş gibi...

★★★

Küçültüp satıyorlar, bu sayede aynı kalıyor fiyatlar... İşin aslı daha az ürün satıyorlar. İlla gramaj değil tabii ki olay... Hammaddelerde ucuzu tercih edip maliyetleri de azaltıyorlar.

Fiyat değişmedikten sonra miktar, kalite ne kadar düşerse düşsün zam gelmiyor. Bak böylece enflasyon da artmıyor. İktidarın işine geliyor. Var mı zam? Yok! Büyük oyunu bozduk mu? Bozduk!