99 yılında halkın Cumhuriyet’e nasıl özlemle, coşkuyla, sevgiyle, umutla sahip çıktığını görmekteyiz. 20 yıl boyunca; “onlar ve biz- inanlar ve inanmayanlar- keşke Yunan galip gelseydi” diyerek bütün enerjisini bölmekten alanlar şimdi seçime 7-8 ay kala; “gelin birlikte olalım Türkiye’nin yüzyılını kuralım” çağırısını yapmak zorunda kaldılar.

Cumhuriyet nedir?

Cumhuriyet, cumhuriyeti vermemektir. Halk, “eskiyi özleyenlerin önünde sonunda ülkeyi her anlamda darboğaza soktuğunu” yaşayarak gördü. “Cumhuriyet verilmez” kararı aldı. Gördüğümüz coşku, sevgi, özlem bu kararın alındığının göstergesidir.

★★★

Cumhuriyet:

Bizden adam olmaz ezilmişliğine düşmüşlere karşı meydan okuyuşla başladı.

★★★

Cumhuriyet:

“Otoriter tek adamcı partili başkan, sultan, padişah, kral, şeyh görünümlü lider, hoca efendi aramayı geride bırakan” ve bir gecede atılan 1000 yıllık adım oldu.

★★★

Cumhuriyet:

Din tüccarlığı yapıp halkı Allah ile aldatarak politika yapanlara; çocuk eğitimi, kadın özgürlüğü, ulusun tarihi, ülkenin dili ve tabiatının teslim edilmeyeceğini öğreten büyük öğretmen de oldu.

★★★

Cumhuriyet:

Gerici “kulluk bilincinden” ileri adım olan “Fikri hür irfanı hür vatandaşlık bilincine” geçilen ışıklı bir kapı olduğu net anlaşıldı.

★★★

Cumhuriyet:

“Kimsesizlerin kimsesi olsun” diye ve bütün vatandaşlarını çekememezlik, aç gözlülük ve öç alma duygusundan uzaklaştıracak, yüksek ahlaki değer ve nitelikler kazandıracak, faziletli ve namuslu insanlar yetiştirecek bir eğitimden geçirmek için kuruldu.

★★★

Cumhuriyet:

Kendini dönüştürme ve kendini yeniden kurma çelik iradesi ve “egemenliğin bir hanedandan, tek bir adamdan gelen imtiyaz sahiplerinin değil eşit yurttaşların olması ve ebediyen sürmesi” için tasarlandı.

★★★

Cumhuriyet:

Her vatandaşın istediğini düşünmek, istediğine inanmak, istediği siyasi partiye oy vermek, seçtiği dinin gereklerini yapmak ya da yapmamak hakkına ve özgürlüğüne sahip olması anlayışıdır. Cumhuriyet din düşmanı olmak için değil tersine İslam din inancını, yüksek ahlakla buluşturmak ve yüksek ahlakı dini inancın temeli yapmak için kuruldu. Cumhuriyet kadın ile erkeği aile kurumunda eşit gördü.

★★★

Cumhuriyet:

İlk adım olarak yurdu emperyalist düşmandan kurtarmak ve ikinci adımda da Türk milletinin egemenlik hakkına 620 yıl boyunca el koymuş olan hanedanla hesaplaşmak için kuruldu. Cumhuriyet bir demokratik devrim yapmak için işe başladı ve sadece yeni bir devlet değil yeni bir toplum kurmayı da hedefledi. İlk hedefi sadece “halkı fakru zaruretten (ileri derecede yoksulluk) değil ve aynı zamanda taassup (bağnazlık) ve irticadan(gericilik)” kurtarmaktı.

★★★

Cumhuriyet:

“Kılıç kullanan kol yorulur fakat saban kullanan kol kuvvetlenir ve her geçen gün daha çok şeye sahip olur” düşüncesini hayata geçirmek için kuruldu ve bu yüzden Cumhuriyetin kurucuları; “köylü (çiftçi) milletin efendisidir” diyerek üretimi en kutsal değer yapıp öbür yandan fetihlere dayanan Osmanlı düzenini tek hamlede kaldırdılar. Cumhuriyet, “yurtta barış cihanda barış” diyebilen özgüvenidir.

★★★

Cumhuriyet:

Halkın katıldığı ilk seçiminde (1927’de) seçim sandıklarını atların üzerinde ve süsleyerek mahalle mahalle dolaştırıp seçmenin ayağına götürdü. Gün gün, mahalle mahalle her sokakta dolaştırarak seçmen olmanın hürriyetini aşıladı, demokratik devrimine böyle başladı.

★★★

Cumhuriyet:

Cumhuriyeti vermemektir. Halk 20 yıllık “otoriter, tek adamcı partili başkan modelinin ülkeyi nereye getirdiğini” yaşayarak gördü. Cumhuriyeti vermemeye karar verdi. Sadece Türkiye’yi, “Derin ekonomik krize soktukları” için değil asıl, “Cumhuriyeti temel hedefinden saptırıp dönüştürmek istedikleri” için kaybettiler.

99 yıl kutlu olsun!