Ben gazete muhabirliğine başladığım yıllarda Erol Manisalı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde genç bir profesördü. Türkiye o yıllarda Avrupa Birliği’ne tam üye olma hedefini hızlandırmıştı. Gümrük Birliği tartışılıyordu. Erol Manisalı, “tam üyeliğe evet ancak ülkenin sanayisini, tarımını, hizmetler sektörünü, bankacılığını uydu yapamaya hayır” diye özetleyebileceğim milli ve yerli duruşu savunuyordu. Ekonomi muhabirleri sık sık ondan bu konularda görüş alıp, haber yazıyorduk.

Bilim insanıydı.

Sonuçlara bakardı.

Süzgecinden geçirir.

Araştırmalar yazardı.

Kitaplar yayınlardı.

Büyük Ortadoğu Projesi’nin Türkiye’yi bölmeyi hedeflediğini yılmadan anlatıyordu. İktidarı devirinceye kadar ismi “muhterem Hoca efendi” diye anılan FETO’nun “Ergenekon Kumpasında” iftiraya uğrayan akademisyenler arasına alındı.

Örgüte soktular.

Tutuklandı.

9 yıl ceza aldı.

Kendisini tutuklaması için görevlendirilmiş mahkeme yargıcına; “yere bakma yüzüme bakarak konuş” diye bağırdı. Kumpasın pusu olduğu ortaya çıktı. Erol Manisalı’nın sağlığı bozulmuştu. Önceki gün 82 yaşında hayata pencerelerini kapattı.

★★★

Profesördü.

İyi bir insandı.

Çok kibardı.

Cumhuriyet devrimleri ve ilkelerinin yılmaz savunucusuydu. Asılında iyi de bir gazeteciydi. 25 yıl Cumhuriyet Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptı. Geçen hafta bizim basın dünyasında; “gerçek gazeteci İktidarın konu mankeni yapacağı toplantıya gitmeli mi gitmemeli mi” tartışması yaşandı. Erol Manisalı, “gerçek gazeteci kime denir” sorusuna cevap olacak ölçüleri de yazmıştı.

Ölçüler şunlardı:

İşçi hakkını alsın.

Çiftçi ektiğinden kazansın. Dış borçla büyümeyelim. Türkiye’yi soydurmayalım. Zengin fakir uçurumu kalksın. Bölgeler dengeli kalkınsın. Eğitim devrimi yapalım.

Türkiye ileri ülke olsun.

Devlette çürüme dursun. Siyaset vurgun aracı olmasın. Tam bağımsızlığı koruyalım.

Ülkemiz bölünmesin.

Herkes eşit vatandaştır.

Ahlakı yüceltelim.

Rüşvete dur diyelim.

Yandaşlığa tükürelim.

Partili kayırımı bitsin.

Nepotizm son bulsun.

Gençler umudunu yitirmesin. Başka ülke aramasınlar.

★★★

Erkekler kadını mal görmesin. Öldürülmesin kadınlar, kızlar. Dünyadan kopmayalım Dijital devrimini ıskalamayalım. Tarikatçılığı sorgulayalım. Cemaatçiliği de sorgulayalım. Din ticaretine izin vermeyelim. Allah ile aldatanlara kanmayalım. İleri demokrasiye geçelim. Diktatörlüğe geçit vermeyelim. Darbeciliğe asla razı olmayalım. Seçimle gelen seçimle gitsin. Egemenlik halkın olsun. Biat etmek yerin dibine girsin. Tek adamlığa razı olmayalım. İfade özgürlüğü tavan yapsın.

Laikliği baş tacı edelim.

Hukuku hep savunalım.

Güçlü hukuku olmasın.

Hukuk üstün gelsin.

Gazeteci gizleneni bulsun. Gazeteci saklananı yazsın. Gazeteci egemene eğilmesin. İktidar düdükçüsü olmasın. Gazeteci kalemini satmasın.

★★★

Erol Manisalı kitaplarından, araştırma raporlarından, gazete köşe yazılarında yukardaki sıralamaların tamamını kapsayan vurguları ilke yapmıştı. Ben bu öcüleri, dün onun yazılarından özetleyerek çıkardım.

Kim gazeteci?

Kim değil?

Kim gerçek?

Kim sahte?

Erol Manisalı, adını koymadan anlayan anlasın diyerek yazıp gitti. İktidarın otomobiline binen gazeteciler bu ölçüleri dikkatle okusun isterim.