Neredeyse 2 yılda bir milli eğitim bakanı değişti; 20 yıla 8 milli eğitim bakanı değişikliği sığdırıldı. 20 yılın ilk 15 yılında okullara bilerek, isteyerek FETÖ sızdırıldı. FETÖ ile iktidar kavgası çıktı, Milli Eğitim’den FETÖ temizlendi, yerine tarikatlar sızdırılıyor haberleri okuyorum. Bakanlığın 1 müsteşarı vardı. Müsteşarlık kaldırıldı yerine 4 bakan yardımcılığı getirildi. Bakan yardımcıları iktidar partisinin militanı olmuş adamlarından seçildi. 20 yılın sonunda hem öğretmen maaşları devlet memurları içinde en düşük düzeyde kaldı ve hem de Türkiye eğitimde, kültürde, sanatta çok gerilere düştü.

En sağlam bilgi!

Kıyaslanır bilgidir.

İşte kıyaslamalı bilgi: OECD üyesi 37 ülke var. Türkiye, 37 OECD ülkesi içinde 15 yaş ile 19 yaş aralığında en düşük okullaşma oranına sahip ülkelerden biridir. Türkiye’de 25 yaş ile 64 yaş aralığındaki her 2 yetişkinden biri orta öğretim mezunu bile değildir. Türkiye, 18 yaş ile 24 yaş aralığında ne okula gidip okuyan ne de bir iş yerine girip çalışan gençlerin en yüksek olduğu OECD ülkesidir. Türkiye, 18 yaş ile 24 yaş aralığındaki her 100 gencinden 60’ı eğitimin dışına düşmüş OECD ülkesidir. Türkiye üniversite bitirmişlerini istihdamda en düşük düzeyde kullanan OECD ülkesidir. Türkiye lise diploması sahibi mezunlarını da istihdamda en düşük düzeyde kullanan OECD ülkesidir. Türkiye, eğitime ayırdığı kamu kaynağında OECD ortalamasının çok gerisine düştü. Bunun sonucu olarak Türkiye’de anne ve babalar “OECD ortalamasının iki katı parayı çocuklarını okutmak için” harcamak zorunda kalıyorlar.

★★★

Tablo bu:

Türkiye’yi yönetenler kendi çocuklarına erken yaşta yeterli eğitimi veremiyor. Kendi insanını yeterince eğitemiyor. Eğitip üniversite ve lise diploması sahibi yaptığı insanına ise iş veremiyor ya da onların severek çalışacakları bir işte geçinebilecekleri ücreti sunamıyor. Başta doktorlar iyi eğitim almış beyin gücünü de dışarı kaçırıyor. Buna karşılık yaklaşık 8 milyona yakın Suriyeli- Afganlı- Afrikalının ülkeye kaçak olarak girmesine göz yumup, fabrikalarda, tarlalarda, küçük ve orta boy işletmelerde ucuz kaçak Suriyeli-Afganlı-Afrikalı emeğine bel bağlayıp bununla İhracat rekabeti sağlamaya çalışıyor.

Acı sonuç:

PKK ile PYD’ den terörist olma eğitimi almış eli kanlı dudağı rujlu kız Suriye’den kaçak gelip, yine Suriye’den kaçak girmiş konfeksiyon atölyesi sahibi, Suriye’den kaçak gelmiş mafya bozuntusu insan kaçakçısı ve korsan taksi çalıştırıcıları ile birlikte Taksim’de bomba patlatıp insan canı alıyorlar.

★★★

Taksim’de kanlı patlamanın yaşandığı günün ertesinde yaklaşık 600 bin öğretmenimiz adı “Kariyer Sınavı” konularak, sınava çekildi. Öğretmen örgütleri ise bu sınava “ayrımcılık yapılıyor” diye karşı çıktı. Ve Anayasa Mahkemesi’ne götürdüler.

Bu sınav ne için?

Ne gerek vardı?

Milli Eğitim Bakanı, kariyer sınavının “öğretmenleri hem yüksek lisans ve doktora yapmaya teşvik edeceğini ve hem de maaşlarını yükseltme avantajı sunacağını” savundu. Bu noktada size bir kıyaslamalı bilgi daha sunayım: Türkiye OECD ülkeleri içinde öğretmen maaşlarının en düşük olduğu ülkelerden biridir. Türkiye’de mesleğe yeni başlayan bir öğretmen, en üst kademeye ulaştığında başlangıç maaşından yalnızca yüzde 9 daha fazla maaş alabilirken OECD ülkeleri ortalamasında bu fark yüzde 67’ye çıkıyor. OECD’nin ileri ülkeleri, öğretmenin maaşını artırmak için onları yeniden sınavlara sokma ihtiyacını duymuyor.

Biliyor musunuz niçin?

Çünkü öğretmenlik sadece bilme mesleği değil aynı zamanda “bilenin bilgisinden bilmeyene sabırla, özveriyle, bin bir emekle bilgi paylaşma” mesleğidir. Öğretmen, yılların emeği ile bilgisini paylaşarak öğretir, öğreterek olgunlaşır, kariyerini öğreterek yükseltir. Ve öğretmenler toplum önderi, çocuklara rol model olur. Bunun için Cumhuriyet kuruluşundan sonra köylerde her alanda ileri adımlar atmak ve çağı yakalamak için öğretmenler ile ebe hemşireleri rol model yaptı. 20 yıllık iktidar ise öğretmenleri köylerde rol model olmaktan çıkardı, yerlerine cami imamları ile müezzinleri koydu.

★★★

Son kıyaslamalı bilgi:

9/1 derecesinde öğretmen maaşı: 8.576 TL. 5/1 derecesindeki öğretmen maaşı: 9.225 TL. 1/1 derecesinde öğretmen maaşı: 10.461 TL. 1/4 derecesinde öğretmen maaşı: 11.592 TL. Yeni başlayan polis maaşı13.125 TL. 1/4 derecesinde il müftü maaşı: 22.560 TL. Cumhurbaşkanı maaşı: 100.750 TL. Milletvekili maaşı: 56.000 TL. Bakan yardımcısı maaşı: 53.800 TL. Çift yerden maaş alan bakan yardımcısı maaşı: 94.418 TL. Üç yerden maaş alan bakan yardımcısının maaşı: 391.932 TL.

Böylesine vahşi bir ücret uçurumunda Milli Eğitim Bakanı, öğretmenleri maaşlarını artırsınlar diye kariyer sınavına soktu.