Putin’in buğday koridorunu kapatıp yeniden açması, Türkiye’de fırıncıların bir ekmeği 7.5 liraya çıkarma teklifi ve “ekmek aptal toplumların gıdasıdır” diyen fırıncının Cumhurbaşkanı’na hakaretten hapse konulması aynı haftaya rast geldi.

Putin’den başlayalım.

Yazıp döktürüyorlar:

Bizim reis Tayyip Erdoğan çok yaman bir lider! Bak Putin’i en zayıf noktasından yakaladı, “Erdoğan ne derse Putin onu yapıyor. Putin’i AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı gibi çalıştırıyor” diyen övgü parlatması köşe yazıları yazıyorlar.

Ne olmuş!

Rusya, yapayalnız kaldı.

Türkiye’ye bağımlı oldu.

Erdoğan’ın eli güçlendi.

Putin’in eli kolu bağlandı.

Erdoğan oyun kurucu, Putin panik biriktirici oldu. Rusya lideri Putin’in Türkiye lideri Erdoğan’a olan ihtiyacı, Türkiye’nin Rusya’ya ihtiyacından fazla hale geldi.

Bu analiz gerçek mi?

Züğürt tesellisi mi?

★★★

Eğer bu “övgüler, yakıştırmalar, analizler, Erdoğan parlatmalar doğru olsaydı” Türkiye’de günlük hayata hemen yansırdı. Erdoğan, Putin’i Bağcılar AKP İlçe Başkanı gibi emirle, telkinle, korkutmayla yönetiyor olsaydı Rus buğdayını çok ucuz fiyata alır; bir ekmeğe fırıncılar 7.5 lira fiyat istemez, büyük kentlerde ve ilçelerde 210 gram ekmek 5 liraya satılmaz, 3 liraya inerdi. Doğal gazı uygun fiyata alır, elektriği ucuza üretir, Türkiye’nin 22 milyon ailesinden 20 milyonu “doğalgaz ve elektrik faturası mahkumu haline” gelmezdi. Yazıp, söyledikleri gibi Erdoğan, Putin’i AKP’nin Bağcılar İlçe Başkanı durumuna getirmiş olsaydı; Türkiye’ye ucuz Rus buğdayı ve ucuz doğal gazı akıyor olurdu.

Gerçek bu değil.

Ekmek zamlandı.

Zamlanıyor.

Gaz fiyatı uçtu.

Her gün uçuyor.

★★★

Gerçek ortada.

Ve elle tutulur.

ABD, Rusya’nın Avrupa ülkelerini bağımlı hale getirdiği doğal gaz ve petrol kozunu elinden alma planı yaptı. Geliştirdiği teknoloji ve kendi topraklarının altında bolca bulunan“ kaya gazı” sayesinde dünyanın en büyük doğal gaz satıcısı ABD oldu. Dünyada doğal gaz rezervi büyüklüğü açısından 4’üncü sırada olmasına rağmen küresel enerji piyasalarında en fazla doğal gaz üreten ülke 921 milyar metreküple ABD oldu. Onu 679 milyar metreküple Rusya izledi. Komşumuz İran ise dünyanın en yüksek doğal gaz rezervine sahip ikinci ülkesi fakat üretimde 244 milyar metreküple 3’üncü sırada kaldı. Bu tabloya bakınca ABD’nin Rus doğal gazını güçlü bir rakip olmaktan uzaklaştırması ve bunun için de en büyük doğal gaz tüketicisi Avrupa Birliği ülkelerini Rus doğal gazından koparması gerekiyordu.

Finlandiya’yı tahrik etti.

İsveç’i yoldan çıkardı.

Ukrayna’yı kullandı.

Putin’i tuzağa çekti.

Başta Almanya ve Fransa olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri bu oyunun farkındalar fakat ellerinden bir şey gelmiyor. ABD’ye teslim oldular. Putin de bu olanların farkında. Ukrayna işgali 263’üncü gününde Rusya açısından ağır hezimete dönüştü.

★★★

Çin, izlemede.

Putin, çaresiz.

ABD oyununu boşa çıkartmak için Türkiye’ye sarılıyor. Sarılmak zorunda. Bu Erdoğan’ın gücü ve yönetim becerisi değil, Cumhuriyetin kurulmasıyla; “tam bağımsız kalmak- yurtta barış ve dünyada barış” temel ilkesinin Türkiye’ye sunduğu bir altın armağan... Cumhurbaşkanı İsmet İnönü de, bu altın armağan sayesinde, Türkiye’yi İkinci Dünya Savaşı’na sokmamayı başardı. Sonuçta; Erdoğan mı Putin’i yönetiyor, Putin mi Erdoğan’ı dayanma tahtası haline getiriyor; bunu çok ilerde değil, yakın bir zamanda görüp anlayacağız.

Gaz faturasına bak!

Ekmeğin fiyatını izle!

Bunlar ucuzlamıyorsa; “Erdoğan Putin’i ilçe başkanı gibi yönetiyor” cümlelerinin cilalama ve parlatma yazıları olduğunu anla. Erdoğan’ın 20 yıllık yönetimi sonunda
Türkiye küme düştü, bunu gör!

★★★

Adam fırıncı.

“Ekmek aptal toplumların gıdasıdır” dedi. Ekmek pişirip, üzerine kazancını koyup satıyor. Binlerce fırıncının da başkanlığını yapıyor. Aslında benzetmek uygun düşerse bu fırıncı, “suyunu içtiği kuyuya tükürmüş” oldu. Gerçeği dile getirmek için üretip sattığı ürünü bile eleştirmek her babayiğidin harcı değil. Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar’ı halka “şu pahalılıkta ekmek yemeyi azaltın” öğüdü vermek istediği için gözaltına aldılar. Yargıç bu sözlerde suç bulmadı. Babayiğit fırıncının eski sözlerini buldular.

Fırıncı hapse atıldı.

Fırıncı susturuldu.

Ekmek konuşuyor.

Fiyatı düşmedi.