6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayı henüz açıklanmamasına rağmen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, adaymış gibi çalışıyor.  Bir Cumhurbaşkanında aranan her türlü özelliklerin de onda olduğuna 6’lı masanın liderleri de inanıyor. Kılıçdaroğlu’nun aday gösterilmesi halinde, partisinin oy oranında da en az yüzde 5 artış olması bekleniyor. Bunu hem siyasilerden, hem de kamuoyu araştırma şirketinin konuştuğum yöneticileri deneyimlerine dayanarak söylüyor.

Son anketlerde AKP’nin oy oranının yüzde 32.3 oldu. Bu sonuca ulaşan MAK Araştırma Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, toplam oy oranının yaklaşık yüzde 2,5’unun kendini gizleyen HDP’liler olduğunu, öne sürüyor. Gerekçe olarak da Kürt kökenli seçmenin isteği olan ana dilde eğitim talepleriyle ilgili soruya verilen cevaplara bağlıyor.

İYİ PARTİ’Yİ BÖLME

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i Millet İttifakından koparmak için yeni değil, uzun süredir yürütülen faaliyetler var. Ancak, Akşener’in bu ittifaktan ayrılma gibi düşüncesi yok. AKP ile dirsek teması içinde olan İYİ Parti Milletvekilleri olduğu da biliniyor. Yakın bir döneme kadar bunların İYİ Partiden kopup yeni bir siyasi parti kurma girişimi büyük bir gizlilik içinde yapıldı. Ancak, görüldü ki İYİ Parti’den ayrılmaları halinde bir destek bulamayacaklar. Bu sessiz ama derinden yapılan girişim sonuçsuz kaldı.

Aynı çevreler, şimdi de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun  Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi halinde çalışmak yerine kazanamama olasılığını yayıyor. İşin garibi, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresinde bulunan bazı isimler de, bundan etkileniyor ve umutsuzluğa kapılıyor.

DAHA DA GÜÇLENDİRDİ

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Millet İttifakından ayrılıp Cumhur ittifakına katılma çağrısı, ittifak içinde zaten güçlü olan Meral Akşener’in elini daha da güçlendirdi. Şunu da unutmamak gerekir, Akşener’in Cumhur İttifakına katılması demek, bugüne kadar savunduğu Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemden vazgeçmesi, yani kendisini inkar etmesi anlamına gelir. Akşener’in de zaten ayrılma gibi bir niyetinin olmadığı biliniyor.

Akşener, 81 il’i ikişer kez dolaştı. 500’den fazla ilçeye gitti. Her gittiği yerde Parlamenter sistemi savundu. İzlenen politika, son ankete göre  İYİ Parti’nin oy oranını yüzde 15’in üstüne taşıdı.

6’lı masada gedik açmak, bu birlikteliği dağıtmak adına önemli çalışmalar yapılıyor. Liderlerin kararlı tutumu nedeniyle bugüne kadar dağılma olmadı. Ancak, kamuoyu yoklamalarına göre Cumhur ittifakının milletvekili seçimlerinde çoğunluğu elde edemiyor. Erdoğan’ın da yine sonuçlara bakıldığında Cumhurbaşkanı seçilemiyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP kilit rol oynayacak ve kimin tarafında olursa, o ittifakın adayı Cumhurbaşkanı olacak.

GERÇEKTEN YORUYORLAR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 6’lı masada gedik açılmaması için çaba gösteriyor. Bütün eleştirileri de saygıyla karşılıyor, cevap vermiyor. Ancak, bazı siyasetçiler artık işi gücü bırakmış, Kılıçdaroğlu’nu aday yaptırmamak üzerine çalışıyor. Bugün söylediklerini, ertesi gün, “Ben öyle demek istemedim, aslında şunu söylemek istemiştim” diye düzeltmeye, kafa karıştırmaya devam ediyor.

Kılıçdaroğlu, geçen Cuma günü yakın bir dostuyla konuşurken,  “İnanın bu zikzaklar beni yoruyor” dedi.  İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, Erdoğan’ın çağrısına verdiği cevaptan da memnun kaldığını öğrendim. Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın da, “6’lı  partinin hiçbiri Erdoğan’ın peşinden gitmez” sözleri de CHP’de memnuniyet yarattı.

Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, babasını ziyarete jetle götürülüp getirilmesinin Kürt kökenli vatandaşlarımızın oyunu almaya dönük bir girişim olarak yorumlandı. Ancak, HDP’nin, Selahattin Demirtaş’ın, Cumhur ittifakına bakışında bir değişiklik yok.  6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayı, takvimde bir değişiklik olmazsa  Ocak ayında açıklanacak. Beklenen, bu ismin Kemal Kılıçdaroğlu olacağı.

Bu akşam saat 21.00’de KRT’de Sisler Bulvarı programında Mehmet Ali Kulat’ın son anketle ilgili değerlendirmeleri de hayli ilginç olacak.

Ercan San’ı kaybettik


Türk basının duayen isimlerinden Ercan San, TRT’nin Haber Dairesi Başkanlığı, Parlamento Haberleri sorumlusu,  Hürriyet’te  Haber Müdürlüğü görevini yürütmüştü. 85 yaşındaki ağabeyimiz Ercan San’ı kaybettik. Uzun süre covid tedavisi gören Ercan San, 10 gün önce taburcu edilmişti.  Telefonda güçlükle konuşmuştu. Dün vefat eden ağabeyimizi bugün Kocatepe Camiinde kılınacak ikindi namazı sonrası Ankara Cebeci mezarlığında toprağa vereceğiz.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun kardeşi Celal Kılıçdaroğlu’yla son olarak Elazığ’da görüşmüştük. Dün vefat etti ve Kocaeli’nde toprağa verildi. Merhumlara Allahtan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyoruz.