Askerlik disiplin mesleğidir. Emekliye ayrılsanız bile bağlarınız kopmaz. Emekliye de olsa, yaptığı bir açıklamanın yalan mı, gerçek mi olduğuna bakılmadan cezalar veriliyor. Bazen de emekliler kendilerini savcıların karşısında buluyor, sonra sanık sandalyesine oturtuluyor.

İzmir, Aydın ve Muğla il sınırlarımız içinde bulunan 20 ada ve 2 kayalığın Yunanistan tarafından işgal edildiğini Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım belgelerle ortaya koyuyordu.  Bir çok komutan, uzmanlık alanlarıyla ilgili sessiz kalırken, Yalım hiç susmadı. Nitekim tam 8 yıl sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da adalarımızın Yunanistan tarafından işgal edildiğini doğruladı. Yani, Ümit Yalım kamuoyunu hiç yanıltmadı.

9,5 YILLIK YASAK

Ümit Yalım, o açıklamaları yapmamış, biz de bunları yazmamış olsak adalarımızın işgal edildiğini,  Yunan bayrağı çekildiğini kamuoyu duymayacaktı.  Bunun Ümit Yalım’a bedeli ise toplam 9,5 yıl süreyle orduevine giriş yasağı oldu. Yasaklama gerekçesi, “Astlık- üstlük münasebetlerini zedelemeye, komutanlara karşı güven hissini yok etmeye yönelik olarak beyanatta bulunmak” gösterildi. Açıklamaları belgeli ve gerçek olduğu için Yalım hakkında dava açılmadı, açıklamaları yalanlanmadı.

Orduevleri sosyal tesislere giriş yasağı getirildikçe Ümit Yalım da bunun kaldırılması için dava açtı. Her seferinde kazandı. Son davada, mahkemenin Yalım lehine verdiği karar Ankara 9. İdare Mahkemesi tarafından bozuldu. Bunun üzerine Yalım, geçen nisan ayında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Karar bozulmazsa, yeni cezalar verilmezse Yalım’ın orduevi giriş yasağı 14 Ocak 2027’ye kadar devam edecek.

TERÖRİSTLERLE AYNI YERDE

102 amiral Montrö Sözleşmesi’nin önemini anlattı, üniformasının üzerine cübbe giyip tarikat evine giden amirali eleştirdi. Bundan dolayı emekli amirallerin başına gelmedik kalmadı.

Önce 14 emekli amiralin evlerinde sabah erken saatte arama yapıldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde gözaltı süreleri 14 güne kadar uzatıldı. Aynı yerde PKK ve FETÖ şüphelileriyle birkaç gün aynı bölümde gözaltında tutuldular. Avukatların itirazları üzerine daha sonra farklı bölüme konuldular.

YASAK ÜSTÜNE YASAK

Savcılığın talebi üzerine Sulh Ceza Hakimliği tarafından “Adli kontrol tedbiri” adı altında elektronik kelepçe takıldı. Arada “Kelepçeler arıza verdi” denilip gece-gündüz evlere gelinip kontroller yapıldı. Bazılarının bulunduğu ilin dışına çıkması mahkeme kararıyla yasaklandı. Ayrıca yurtdışı yasağı getirildi.

Emekli Deniz Kuvvetleri Komutanları oramiraller Eşref Uğur Yiğit, Emin Murat Bilgel ve Recep Bülent Bostanoğlu korumalı lojmandan çıkarıldı. Korunmaları da kaldırıldı. İdare mahkemesine yapılan itirazlar sonucu, lojmandan çıkarma ve koruma kaldırılması uygun bulunmamasına rağmen her seferinde yeniden yasak konuldu, korumaları alındı. Örneğin; Bülent Bostanoğlu’nun korumaların kaldırılmasına yapılan itirazları 6 kez yargıdan dönmesine rağmen değişik gerekçelerle bu karar uygulanmadı.

SAVCI DEĞİŞTİRİLDİ

Emekli amirallerin askeri ve sosyal tesisler, orduevlerine girişleri yasaklandı. Kanun gereğince aksine bir hüküm olmamasına rağmen havalimanları VIP’lerinden yararlanma hakkı İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen liste kapsamında kaldırıldı.

Açıklamada imzası bulunan 103 amirale 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istendi. Gerekçe “Devletin demokratik düzenine ve anayasal güvenliğine karşı suç işlemek için anlaşma” gösterildi. 27 Haziran’da Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşma öncesi, duruşma savcısı değiştirildi. Aynı duruşmada, emekli amirallerin yurtdışına çıkış yasağı da kaldırıldı. Yeni C.savcısından esas hakkında görüşünü 19 Eylül 2022’de yapılan duruşmada açıklaması istendi.

DURUŞMA, GAZİLER GÜNÜNDE

Açıklamanın yapıldığı 4 Nisan 2021, “Dumlupınar Şehitlerini Anma Günü” ydü. Duruşmanın yapılacağı 19 Eylül ise “Gaziler Günü” dür. Yargılanan emekli amiraller arasında gaziler de bulunuyor. Duruşmanın planlı olarak bu güne konulduğunu sanmadığımı da belirtmek isterim.

Emekli Tümamiral Orhun Özdemir ile emekli Tuğamiral Raif Naldemir bu süreçte vefat etti. Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı emekli Tuğgeneral  Namık Kemal Çalışkan da, “Amiraller açıklamasını uygun bulmadığı” şeklinde yapılan açıklamaya karşı, böyle bir açıklamasının olmadığını dile getirince sanıklar arasına alındı. 27 Haziran duruşmasından önce duruşma savcısı değiştirildi.

KATAR ASKERİNE SERBEST

Orduevi yasakları komutanları üzüyor. Ümit Yalım, Yunan Genelkurmay Başkanı Kostarakos’un 2015 yılında Fenerbahçe Orduevi’nde üç gün süreyle ağırlandığını, Türkiye’de bulunan Katar Ordusuna mensup askerlerin orduevlerinde kalması için özel yönetmelik çıkarıldığını hatırlatıyor ve sözlerini de şu sitemle bitiriyor:

“Mevcut durum itibarıyla Türk orduevleri Yunan ve Katar askerlerine serbest ama Türk subaylarına yasak. Türk subaylarına neden düşman muamelesi yapılıyor?”

Yetkili makamların bir açıklaması olursa, buyursunlar.