Ankara, İstanbul gibi büyük kentlerde, turistik ilçelerde devletin arsa satışları, bunun perde arkasında yaşananlar haber oluyor ama Anadolu’nun bir çok ilinde benzer durumlar olduğunda sadece yöresinde konuşuluyor ve olay küllenip gidiyor. En iyisi biz bugün Diyarbakır’a gidelim. Orada bu işlerde neler olduğuna belgeleri inceleyerek bakalım.

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinin Oğlakçı mahallesinde bulunan, mülkiyeti Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ait 13 parselden oluşan 563 bin 195 metrekarelik imarlı alan var. Sıra buranın satışına geldiğinde ortalık karıştı. Şimdi biraz geriye gidip “Hülle” yöntemiyle satışın planlandığını anlatalım.

“ŞİKAYET EDECEĞİM”

Arsa satışının gerçekleştirileceği kişiyle mayıs ayı başında tartışma yaşanmış, bu kişi belediye içinde, “Ben de ses kaydınız var. Benden rüşvet talep ettiniz. Hepinizi Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na (CİMER) şikayet edeceğim” dedi. 2022 yılı başından itibaren pazarlıkları başlayan arsa alış-satış hikayesi tarafları kavgalı da olsa mayıs ayı ortalarında bir araya getirdi.

Geldik haziran ayına. O süreçte AKP’li üç meclis üyesi ve bir belediye personeli uzlaşma sağlanması için çaba gösterdi. Buna göre arsayı alacak şahıs belediyeye 30 milyon TL şartsız bağış yapacak, belediye tarafından arsanın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınmasının önü açılacaktı.

HÜLLE YÖNTEMİ

Arsayı almak isteyen kişi, önce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kapısını aşındırdı. Ancak şahsa doğrudan satış yapılamayacağı söylendi. Bu işin peşini bırakmayan alıcı, Bağlar Belediyesinden “Hülle” yoluyla arsanın satın alınması yolunu seçti. Bunun gerçekleşmesi için öncelikle ikili ilişkilerin de geliştirilmesi gerekiyor.

Çok geçmedi. 24 Haziran 2022 tarihinde, Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun başkanlığında Belediye Encümen Üyeleri Mehmet Hasan Fidan, Güzel Kızoğlu ve Uğur Erekli toplandı. Toplam 563 bin metrekarelik 13 arsanın, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan belediye adına 120 milyon liraya satın alınması kararlaştırdı. Bu işleri yakından izleyenler, kararla önemli bir mesafe alındığını söylediler.

GEREKÇEYİ OKUYALIM



Belediye, devletten arsa alıyor. Neden alındığı Bağlar Belediyesi’nin 22 Haziran 2022 tarihli Encümen kararında şöyle açıklanıyor:

“Parsellerin, Belediyemizin kabul edilen plan kullanma programına aykırı olmamak üzere ilçenin kalkınması, istihdamın artırılması ve belediyeye gelir getirecek olan yazılı ada ve parsellerin Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile yapılan yazışmalarda arsa bedelinin 120 milyon lira bedel ile satın alınması talebi encümence kabul edilmiştir.”

KASAYA GİREN 30 MİLYON TL

Arsayı alacak kişi değil, Kolludere köyünde ikamet eden S.K. Bağlar Belediyesi’ne tam 30 milyon lira “Şartsız bağış” yaptı. Bağışı yapan S.K.’nin bu kadar yüklü miktarda bağış yapabilecek ekonomik güçte olmadığı da biliniyordu. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) incelemesine tabi olunmaksızın bu para belediye hesabına geçirildi.

Söz konusu arsayı belediyenin satın alabilmesi için ağustos ayında özel olarak ek bütçe hazırlandı. Ek bütçede arazinin 131 milyon 500 bin TL’ye satılacağı belirtildi. Bu olayın perde arkasını bilen HDP’li meclis üyeleri, ek bütçeye ret oyu verdi. Ancak kayyum ve AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla ek bütçe kabul edildi.

BU YARDIM NİÇİN?

Arsanın vatandaşa satışı henüz yapılmadı. Köylü vatandaşımızın belediyeye 30 milyon bağışta bulunması, arsanın kime satılacağının şimdiden belli olduğu konuşuluyor. Arsa, ek bütçede belirtildiği gibi 131 milyon liraya giderse yazık olur. Çünkü, şimdiden değerinin 300 milyon liradan az olmadığı konuşuluyor.

Devletin malı birilerine yok pahasına gitmemeli. Gariban bir vatandaşımızın belediyeye neyin karşılığı ya da arkasında kim var ki 30 milyon lira bağışlıyor. Bunun üzerinde önemle durulmalı.  Vatandaş, onca yardım kuruluşu varken belediyeye 30 millyon lira bağışta bulunduysa bunun bir sebebi olmalı...

BAŞKAN NE DİYOR?

İddiaları Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’na sordum. Bir köylü vatandaşın belediyeye 30 milyon lira şartsız bağışta bulunduğunu doğruladı. “Ses kaydınız var, benden rüşvet istendi” diyen kişinin çıkarı bozulan ve bu yüzden iftira edenlerden birisi olduğunu kaydetti.

Beyoğlu, arsayı yaklaşık 2 bin kişinin çalışacağı 500 iş yerinin yapılacağı Hurdacılar Kooperatifine kar amacı gütmeden verileceğini belirtti.

Hüseyin Beyoğlu’na da açıklamaları için teşekkür ederim. Biz gerçeklerin ortaya çıkmasını diliyor, devlet malının birilerine peşkeş çekilmemesi için çaba gösteriyoruz.

Alevi Dedesi Derviş Tur: Davet edilmedim


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı Hüseyin Gazi Cemevi’ndeki iftarda, lokma duasının Dede Derviş Tur tarafından yapıldığı söylendi. Tur, davetli olmadığını, dolayısıyla lokma duası vermediğini, resimlerin yerinin değiştirilmesine tepkili olduğunu söyledi. Tur, “Alevi dediğin dik durur” açıklamasını yaptı, Hüseyin Gazi Cemevi yöneticilerinin tutumunu eleştirdi.