Yabancı ülkeler tarafından “Kırmızı Bülten”le aranan suç örgütü liderleri nasıl Türkiye’ye geliyorsa, ülkemizde suç işlediği öne sürülenlerden bazıları da soluğu yabancı ülkelerde alıyor. Türkiye’ye gelenler nasıl gizleniyor, işlerini yürütüyor, yakalandığında iade ediliyorsa, yabancı ülkelere kaçan vatandaşlarımız da, oralarda gizleniyor, işlerini yürütüyor, hesaplaşıyor.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi (KOM) verilerine göre, 15 Temmuz 2016’dan günümüze kadar 47’si ulusal, 17’si bölgesel ve 464’ü yerel olmak üzere 528 mafya tipi organize suç örgütüne yönelik 1031 operasyon gerçekleştirildi, 4 bin 675 kişi tutuklandı. Bu sayıları açıklayan KOM, kendisini ‘dünyanın en başarılı polisi’ olarak ilan etti.

Yurtdışına kaçanlar, daha çok Gürcistan, Makedonya ve Arnavutluk’a gidiyor. Ancak, bu ülkeler de Türkiye’nin yakın takibi nedeniyle onlar için güvenli değil. O yüzden, dünyanın öbür ucuna gidenler de var. İşte, Emniyet’in kayıtlarına göre organize suçlardan aranırken yakalanıp Türkiye’ye getirilenler:



ŞENİZ DERVİŞOĞLU: Ulusal düzeyde faaliyet gösteren suç örgütü lideridir. 1972 Vakfıkebir-Aliköy nüfusuna kayıtlı olan Dervişoğlu, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, silah bulundurmak suçlarından hakkında 5 kez adli işlem yapıldı. Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçundan 17 yıl kesinleşmiş hapis cezasının verildiğini öğrenmesi üzerine Gürcistan’a yasadışı yollarla giden Şeniz Dervişoğlu, İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranıyordu. 16 Eylül 2018’de ülkemize iadesi gerçekleşti.



ZÜHTÜ AKKAYA: Ulusal düzeyde faaliyet gösteren Binali Camgöz suç örgütü üyesi olan 1976 İstanbul doğumlu, Giresun- Bulancak nüfusuna kayıtlı olan Akkaya, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kasten öldürme, kasten yaralama gibi suçlardan hakkında 13 defa adli işlem yapıldı. Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yağma suçlarından hakkında kırmızı bülten çıkarıldı. Arnavutluk’ta yakalandı, 8 Ağustos 2022’de ülkemize iadesi gerçekleşti.



BARBAROS ALEMDAR: Ulusal firari organize suç örgütü lideri Galip Öztürk’le bağlantılı olarak hareket eden 1985 Samsun-Terme nüfusuna kayıtlı olan Alemdar, kasten yaralama, tehdit, görevi yaptırmamak için direnme, taksirle yaralama vb. suçlardan hakkında 7 defa adli işlem uygulandı. Geçmişte gerçekleştirdiği kasten öldürme, kasten yaralama, kemiklerin kırılmasına sebebiyet verecek şekilde kasten yaralama, bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme vb. suçlardan dolayı hakkında 9 ayrı ulusal aranma kaydı bulunuyordu. Alemdar, Gürcistan’a kaçtı. Orada yakalandı ve 20 Mayıs 2022’de Türkiye’ye iade edildi.



MUHAMMET SAĞLAM: Ulusal düzeyde faaliyet gösteren ve Arjantin’de tutuklu Serkan Kurtuluş liderliğindeki suç örgütü üyesi olan 1990 doğumlu, Erzurum-Olur nüfusuna kayıtlı olan Sağlam, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nitelikli yağma, otodan hırsızlık, kasten yaralama, görevi yaptırmamak için direnme, tehdit, mala zarar verme, hakaret suçlarından geçmişte hakkında 7 defa adli işlem uygulandı. Uluslararası düzeyde suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçundan hakkında çıkarılan kırmızı bültenle aranıyordu. Gürcistan’da yakalandı. 20 Mayıs 2022 tarihinde ülkemize gönderildi. Tutuklandı.



AHMET DÜZYER: Uluslararası düzeyde Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmakla suçlanan 1964 Kayseri- Develi nüfusuna kayıtlı olan Düzyer, İstanbul’da yerel olarak faaliyet gösteren “Düzyerler” suç örgütü lideri. Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, Kasten Yaralama, Silah Kanununa muhalefet suçlarından 3 kez adli işlem gördü. İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranıyordu. Gürcistan’da yakalandı, 7 Nisan 2022 tarihinde ülkemize iadesi gerçekleşti. Tutuklandı.



AHMET EMRE OLUR: Suç İşlemek Amacı ile Örgüt Kurmak, Tehdit, Hakaret, Kasten Yaralama, Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun’a Muhalefet, Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama, Suçu ve Suçluyu Övme, Suçtan Elde Edilen Malvarlığı Değerlerini Aklama suçlarından geçmişte hakkında 6 defa adli işlem yapıldı. 1996 Manisa- Yunus emre nüfusuna kayıtlı olan Olur, Sedat Peker liderliğindeki yapının üyesi. 18 Ekim 2022 tarihinde, firari olarak aranmaktayken Arnavutluk’ta yakalandı. Ülkemize iade edildi, cezaevine konuldu.



CİHAN SARAL: 1983 doğumlu Cihan Saral, Trabzon-Of nüfusuna kayıtlı. “SARALLAR ulusal organize suç örgütü üyesi” olduğu belirtilen Cihan Saral, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak-Kasten Yaralama, Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması, Silah Kanununa muhalefet, Nitelikli Yağma, Taksirle Yaralama suçlarından geçmişte hakkında 5 kez adli işlem yapıldı. Uluslararası düzeyde Kasten Öldürme suçundan Kırmızı bültenle aranıyordu. Makedonya’da yakalandı, 30 Nisan 2021 tarihinde ülkemize iade edildi ve tutuklandı.



MEHMET (HADİ) ÖZCAN: 1954 İzmit doğumlu olan Mehmet (Hadi) Özcan, ulusal organize suç örgütü lideri.  Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, Kasten Öldürme, Nitelikli Yağma, Kasten Yaralama ve benzeri suçlardan geçmişte hakkında 7 defa adli işlem yapıldı. Uluslararası düzeyde Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, Kasten Öldürme suçundan hakkında kırmızı bülten çıkarılan Özcan, Gürcistan’da yakalandı, 2 Mayıs 2020’de ülkemize iade edildi ve tutuklandı.



YUSUF GÜNAYDIN: 1996 Adıyaman- Kahta ilçesi nüfusuna kayıtlı olan firari organize suç örgütü lideri Barış Boyun liderliğindeki örgüt yöneticisi olmakla suçlanan Yusuf Günaydın, Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, Kasten Öldürme, Nitelikli Yağma Kasten Yaralama, gibi suçlardan 6 defa adli işleme tabi tutuldu. Uluslararası düzeyde yağma suçundan hakkında kırmızı bültenle aranıyordu. Gürcistan’da yakalandı ve 17 Ekim 2022’de ülkemize iadesi gerçekleşti. Cezaevine konuldu.



ZAFER SARAL: 1974 Trabzon-Of nüfusuna kayıtlı olan Zafer Saral, “SARALLAR ulusal organize suç örgütü üyesi” olduğu belirtiliyor. Suç işlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, Yağma, Kasten Yaralama, Kişi Hürriyetinden Yoksun Bırakma, Nitelikli Yağma, Taksirle Yaralama suçlarından geçmişte hakkında 6 defa adli işlem yapıldı. Uluslararası düzeyde Kasten Öldürme suçundan kırmızı bültenle aranıyordu. Kuzey Makedonya’da yakalandı, 25 Haziran 2021’de iade edildi ve tutuklandı.

Bunlarla bitmiyor. Bir de yakalanıp iade işlemleri henüz sonuçlandırılamayan organize suç örgütü elemanları var. Onları da pazar günü öğreneceğiz.