Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) seçimi son derece çekişmeli geçti. İlçe seçim, il seçim derken düğümü Yüksek Seçim Kurulu (YSK) çözdü. Başkanlığa Ali Bahar seçildi. Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilenlerden birisi de “Duayen Turizmci” Yusuf Hacısüleyman oldu.

Turizme geçmeden önce Antalya’da ev kiralarının yüzde 300-400 arttığı, kiralık ev bulmanın da neredeyse olanaksız hale geldiğini belirtelim. İlde yabancı plakalı otomobilleri lüks villaların, sitelerin önünde görebilirsiniz. Kiraların yüksekliği yüzünden özellikle memurlar gelmek istemiyor, Antalya bir yerde “Sürgün yeri” olarak görülüyor. Hani eskiden bir kamu görevlisine siyasetçi ya da o kurumun yetkilisi kızdığı zaman, “Soluğu Çemişgezek’te alırsın” denilirdi. Bunu duyan kamu görevlisi haritada Çemişgezek’i yerini bulmaya çalışırdı. Şimdi yerini Antalya almış durumda.

TAHSİS İSTİYORLAR

Antalya, Türk turizminin başkenti. Yatak sayısının yüzde 66’sı Antalya, İstanbul ve Muğla’da. Bu demektir ki ülkemizin 78 ili turizmden yeterli pay alamıyor. İşte turizmi yaymak, geliştirmek, çeşitlendirmek, hatta bunu 12 aya çıkarmak da bakanlığın hedefleri arasında. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “50 milyon turist, 44 milyar dolar gelir” hedefine yaklaşıldığını, bir turistin günlük harcamasının da ortalama 90 dolara ulaştığını belirtiyor. Bakan, “Turizmin artık süper ligindeyiz” diyor. Ancak çalışanlar yönünden de sıkıntılı bir dönemdeyiz.

Turizm sektöründe çalışanlardan evli olanlar eşleriyle birlikte Antalya’da olmak istiyor. Ama maaşlar artık ev kiralarını karşılayamıyor. Oteller daha önce lojman kiralıyordu. Ancak onlar da yüksek kiralar karşısında çaresiz kaldı. Bugün otel personeli, kiralanan otellerde barınıyor. Yani, otelleri dolduran bu kez başka otellerin personeli oluyor.

Antalya’ya tayin edilen kamu görevlileri kadar, otel personeli için de sorun büyüyor. Akdeniz Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkan Yağcı, “Personel istihdamını kolaylaştırmak ve personelin barınma ihtiyacının daha konforlu ortamlarda karşılanması için tesislere personel lojman alanı tahsisi önem arz ediyor” diyor.

BAKANDAN İKİ OTEL DAHA

Turizmde işler yolunda olduğuna göre, başarılı bir turizmci olduğu bilinen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da şahsi işleri yolunda. Bu süreçte otellerine yeni oteller katıyor. Şu anda Bodrum’da iki büyük otel yaptırıyor. Bodrum-Gölköy’de temel kazılarının toprağını taşımak için 180 kamyon 24 saat esasına göre çalışıyor. Bakanın diğer bir oteli de Gündoğan’da yapılıyor. Oteller tamamlandığında 4 bin 500 kişi çalışacak.Otellerin en önemli gideri elektrik oldu. Denizbank CEO’su Hakan Ateş, Akdeniz Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) 12. Genel Kurulu’nda, otellerin boş buldukları uygun yerlere güneş enerjisi kurmalarını önerdi, bunun için kredi desteğine bulanacaklarını söyledi. Ateş, “Turizmde güçlü ülkelerin salgın sonrası hâlâ toparlanamadığını, Türkiye’nin ise fark attığını” belirtti. Ülkemize 100’den fazla ülkeden turist geliyor. Turizmi 12 aya yayılması gerektiğini kaydeden Ateş, çevreye duyarlı konaklama tesislerinin oranının hala yüzde 9 civarında olduğuna dikkat çekiyor, bu konuda aşama yapılmasının gerektiğini kaydediyor.

TURİZMİN GELECEĞİ

Uluslararası 12. Resort Turizm Kongresinde “Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği” üzerinde duruldu. AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkan Yağcı şunları anlattı:

“Bölgemizdeki ve dünyadaki tüm sıkıntılı sürece rağmen Türkiye, dünya turizminde ilk beşte olan bir ülkedir. Ciddi krizlerle yaşamaya alışmış bir sektör olarak gururla söylemek gerekir ki; aldığımız önlemler diğer ülkelere örnek oldu. Turizmimizi, gastronomi, golf, sağlık, kruvaziyer, düğün, inanç, kongre ve alış-veriş gibi turizm çeşitlerine yönelik talebin yüksek olduğu pazarlardan ziyaretçi sayısını artırmamız gerekiyor.”

VERGİ ERTELENSİN

Turizmde yeni eğilimler araştırıldığında, tatilin vitamine dönüştüğü, insanların daha iyi bir iş-yaşam dengesi aradığı, turistlerin odak noktasının yerel topluluklar olduğu, yerel halkla beraber olma arzusunun arttığı anlaşıldı. Bunlar dikkate alınıp çalışmalar yapılıyor.

Salı günü Ankara’da Türkiye Otelciler Federasyonu’nun (TÜROFED) genel kurulu yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı genel kurulda, Federasyon Başkanı Sururi Çorabatır’ın sektör adına iki isteği olacak. Ocak ayında yürürlüğe girecek yüzde 2 konaklama vergisinin 2025 yılının ocak ayına ertelenmesi, meslek birliği Yasası’nın çıkarılması olacak. Bu önerileri otelciler hararetle alkışladı.

Bakalım bu istekleri Cumhurbaşkanı nasıl karşılayacak...

Çorabatır, gelecek yıl da turizmde ülkemizi çok sert rekabet beklediğini dile getirdi. Antalya’da turist tamam ama onlara hizmet veren personelin zor durumda olduğunu hatırlatalım...