İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan ihbarda “Kırmızı Bülten”le aranan Sırp uyuşturucu baronu Zelijko Bojanic’in, ülkemizde bulunduğu, kaçakçılık organizasyonlarını Türkiye’den yönettiği ihbarı yapıldı. İhbarda her türlü bilgi yer alıyordu. Polise düşen verilen adrese gidip kişiyi yakalama kalıyordu. Öyle de oldu. 4 Kasım’da yakalandı. Evinde yapılan aramada sahta Makedonya pasaportu ve kimliği bulundu.

İşlemler devam ederken, villanın bahçesinde Bojanic’in öldürtüp bahçeye  çete üyelerinden Risto Mijanoviç’i gömdürdüğü ihbarı yapıldı. Ancak, yapılan aramada bu ihbar doğru çıkmadı. Bojanic, “Kırmızı bülten”le aranan, suç örgütü lideri. Ülkemizi kaçakçılık organizasyonlarında, gizlenme ve hesaplaşma alanı olarak kullandığı ortaya çıktı. Uzun süre ülkemizde kalmasına rağmen, ancak yeni yakalanabilen suç örgütü lideri, adli işlemlerin sonucuna göre muhtemelen Sırbistan’a sınır dışı edilecek.

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ

Organize suç örgütleriyle mücadele ediliyor. Bazı ülkeler için son derece önemli olan suç örgütü liderlerinden ülkemizde yakalanıp sınır dışı edilenler oluyor. Tabii bunlar yakalanan. Bir de Bojanic gibi ülkemizde olup da yıllardır yakalanamayanlar var. Başka ülkelerde de Türk vatandaşları yakalanıp iadesi sağlanıyor. Son dönemde ülkemizde yakalanıp sınır dışı edilen suç örgütü liderleriyle ilgili araştırmalarda şu bilgileri elde ettim:

SKALJAR’IN KURUCUSU JOVAN VUKOTIC: Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek, Yunanistan başta olmak üzere Balkan coğrafyasında, çok sayıda cinayet, uyuşturucu kaçakçılığı, yasadışı silah bulundurmak ve sahte belge ve sahte kimlik kullanmak suçlarına karıştı.



Yunan adli makamları tarafından 136 kg kokain kaçakçılığı suçuna istinaden “suç örgütüne üye olma ve uyuşturucu kaçakçılığı” suçlarından dolayı hakkında çıkartılan difüzyon mesajı ile aranan, Karadağ ülkesi tarafından yer tespitine yönelik hakkında Mavi Bülten bulunan, SKALJARI suç örgütünün lideri olmaktan dolayı hakkında çıkartılan Kırmızı Bültene istinaden aranan, Sırbistan suç örgütü SKALJART'nin kurucusu olan Sırbistan uyruklu Jovan VUKOTIC 8 Ekim 2018’de Antalya’da yakalandı, aynı gün Sırbistan’a sınır dışı edildi. Yine Türkiye’ye geldi. 8 Eylül 2022’de İstanbul’da uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.

“KANUN HIRSIZI” NADIR SALIFOV: Özellikle Rusya ve Azerbaycan’da yasadışı suç faaliyetlerinde bulunan, Kanun Hırsızı (Thives in Law) olarak biliniyor. Rusya tarafından ‘Adam Kaçırma’ suçundan hakkında iade amaçlı uluslararası düzeyde Kırmızı Bültenle aranma kaydı çıkarıldı.



20 Eylül 2020’de Antalya  öldürülen SALIFOV suç örgütü lideri Azerbaycan uyruklu Lotu Quli lakaplı Nadir SALIFOV; 2018 yılında adam kaçırma suçundan Rusya adli makamlarınca iadesi amacı ile uluslararası seviyede aranmaktayken 8 Ekim 2018’de yakalandı ve ifadesi alındı. 24 Kasım 2018’de Azerbaycan’a sınır dışı edildi. Ülkemizden sınır dışı edildikten sonra SALIFOV,  6 Temmuz 2020’de tarihinde, 13 Temmuz 1971 doğumlu Bogıan/Boıan RANTOVANOVITS/ RADOV adına düzenlenen  Yunan pasaportu kullanarak ülkemize giriş yaptı. 20 Ağustos 2020 tarihinde Antalya uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

DIMITAR ZHELYAZKOV: Bulgaristan’da uyuşturucu, silah kaçakçılığı, haraç, gasp, tefecilik, kundaklama suçlarına karışan organize suç grubunun lideri olan ve Interpol tarafından hakkında çıkartılan Kırmızı Bültenle aranan Bulgaristan uyruklu suç örgütü lideri Dimitar ZHELYAZKOV ve beraberindeki 7 kişi, 4 Ağustos 2018 tarihinde İstanbul’da gözaltına alındı.



Beraberindeki şahıslar aynı gün Bulgaristan’a sınır dışı edildi. ZHELYAZKOV da 15 Şubat’ta Bulgaristan’a iade edildi.

MINDIA LAVASOGLI GORADZE: Gürcistan’da bir polis memurunu öldürülmesi ve uluslararası düzeyde hırsızlık şebekesi oluşturmak suçlarına karışan ve hakkında Interpol tarafından Kırmızı Bülten çıkarılan GORADZE; yeniden Türkiye’ye girdi. 10 Haziran 2019’da İstanbul’da tekrar yakalandı.



30 Temmuz’da serbest bırakıldı. Tekrar gözaltına alındı ve 17 Ağustos 2019’da Kandıra Cezaevine teslim edildi. 19 Haziran 2020’de Beyaz Rusya’ya gönderildi.

SALIFOV’UN PEŞİNDE JAMAL HASANOV: Azeri Janiyev suç örgütü üyesi olan hakkında daha önce ülkemizde birçok kez adli işlem yapılan, Lotu Guli lakaplı organize suç örgütü lideri Azerbaycan uyruklu Nadir SALIFOV’un kardeşi Mushviq SALIFOV’a yönelik İstanbul ilinde farklı tarihlerde suikast eylemi teşebbüsünde bulunmaya çalışan, Azerbaycan uyruklu Jamal HASANOV, 16 Nisan 2019 tarihinde İstanbul’da iki adet ruhsatsız tabanca ve üzerinde Rovşen AYAZLI adına düzenlenmiş sahte Azerbaycan pasaportu ile yakalandı.



24 Temmuz 2019 tarihinde Azerbaycan’a gönderildi.

MYKHAILO ZOTOV: Ukrayna adli makamlarınca organize suç örgütü üyeliği ve başka suçlardan ulusal düzeyde aranan Ukrayna uyruklu Mykhailo ZOTOV, İstanbul’da 30 Nisan.2020’de yakalandı.


19 Şubat 2021 tarihinde Ukrayna’ya gönderildi.

İRAN ÜZERİNDEN GİRDİ. SANGER AHMADI: Alman ve  Türk basınında ve sosyal medya hesaplarında AHMADI’nin  İstanbul’da paylaşımlarda bulunduğu belirtilmesi üzerine; Sanger AHMADI ve beraberindeki 4 kişi İstanbul’da yakalandı. AHMADI’nin, İran üzerinden kaçak yollarla Türkiye’ye girdiği değerlendirildi.


Sanger AHMADI ve beraberindeki  yabancı uyruklu 3 kişi, 14 Ocak 2022 tarihinde Pakistan’a sınır dışı edildi.

ILGAM GADZHIEV: Adam öldürme ve silah kaçakçılığı suçları kapsamında hakkında Rusya’nın başvurusu üzerine kırmızı bülten çıkarılan SALIFOV suç örgütü lideri Azerbaycan uyruklu Lotu Quli lakaplı Nadir SALIFOV örgütünün önemli üyelerinden olduğu bilinen 1981 doğumlu Ilgam GADZHIEV’in, 1983 doğumlu, Ukrayna uyruklu, Ruslan MAMEDOV kimliğiyle 27 Eylül 2020 tarihinde ülkemize giriş yaptı.



14 Kasım 2021’da Ilgam GADZHIEV gözaltına alındı. 15 Kasım.2021 tarihinde hakkında gerekli işlemlerin yapılması amacıyla önce İzmir, daha sonra da Kocaeli İl Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

***

Tabii bunlarla bitmiyor.  Türkiye’nin çabasıyla yabancı ülkeler hangi organize suç örgütü lideri ya da elemanını iade etti, halen yakalanıp da iade edilmeyenler var. Onları da cuma ve pazar günü bu köşede açıklayacağım.