Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyetimizin 99. Yıldönümünü kutladık. İşte, böyle bir günde Yozgatlılar da “Tanıtım Günleri”nde bir araya geldi.

Ankara’da Atatürk Kültür Merkezi’nin bulunduğu yere “Millet Bahçesi” yapıldı. Atatürk’ün adı resmen silinmese de tabelalarda sadece “Millet Bahçesi” yazıyor. Bakan Murat Kurum, bu bahçenin açılışına Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı da davet etmemişti..

MANDA SÜTLÜ REÇEL

Yozgatlı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski bakanlardan Lütfullah Kayalar, Milletvekilleri Ali Keven, Ethem Sedef de, Yozgat’ın yetiştirdiği ünlü tıp insanı Prof.Dr. Taner Demirer de, Bakan Yardımcısı Ertuğrul Sosyal da oradaydı. Yozgatlı Dernekler Federasyonu Başkanı Ahmet Koç, her zaman olduğu gibi parti ayrımı gözetmeden ev sahipliği yapıyordu.

Memleketine gidemeyenler, özlemini tanıtım günlerinde gideriyor. Bakıyorsunuz parmak çörek, kavurga, tandır kebabı, testi kebabı, yağlama, arabaşı derken köyünüze, ilçenize gitmiş gibi oluyorsunuz. Salim Taşçı, dün dostlarıyla birlikte, Sürmeliyi dinlerken, tandır kebabı yiyordu.

Kadışehri Kaymakamı Yunus Polat, Belediye Başkanı İrfan Akın, “Türkiye’nin en büyük meyve bahçesi bizde. O bahçelerde yazın 700-800 işçi çalışıyor” diyor. Kaymakam, “Şimdi de manda sütünden reçel yaptıklarını” anlatıyor. Kaymakam, ürünü öyle bir övdü ki, hemşerimiz Mehmet Ali Kay, 20 kavanoz sütlü reçel siparişi verdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat tanıtım gününde testi kebabı yaptı.


TURŞU İHRACATI

Böyle bir günde keşke bütün stantlarda Atatürk fotoğrafını da görebilseydik. Neyse ki ressam Selma Bora, binlerce noktayla 6 ayda yaptığı Atatürk resmini başköşeye asmış. Çandırlılar istiridye mantarıyla övünüyordu. Çayıralan Belediye Başkanı Ömer Codar ise üretimde, istihdamda önemli mesafe almış. “Belediye turşu mu satarmış” diyorlardı. İki yıl önce 9 kadınla kurulan Çayıralan Emekçi Kadınlar Kooperatifi bugün 49 kalem ürünü Türkiye’ye pazarlıyor. Türkülere konu olan “Pezik”ten yapılan turşuyu da ihraç ediyor.

Et Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan da Yozgat’ta hem et, hem de süt işleme tesisleri bulunduğunu belirti, şimdi de yarı yarıya dana ve koyun etinden sucuk üretimine başladıklarını, 341 markette ürünlerinin satıldığını söyledi. İşte bu tesisler Yozgat’ta hayvancılığın önünü açtı.

“YİĞİTLER ŞEHRİ”

Yozgat Valisi Ziya Polat da, il’de tarım ve hayvancılığın gelişmekte olduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor:

“Yiğitler şehri Yozgat, tarımın ve hayvancılığın da başkentidir. Tarım alanında Türkiye’de beşinci, mercimek üretiminde birinci, nohutta ikinci durumdayız. Üretimi, ürettiklerimizi tanıtmak için bu tür organizasyonların önemi büyük. Küçükbaş hayvan sayımız 340 binden 440 bine yükseldi. Yozgat kendi sütünü işleyen bir şehir. Tarih ve turizmin de yeni merkeziyiz.”

Termal denelince akla Yozgat’ın Sarıkaya ilçesi gelir. Belediye Başkanı Ömer Açıkel’in, tarihi Roma hamamının ortaya çıkarılmasında, çevre düzenlemesinde büyük emekleri var. Bir yandan ilçenin çehresi değişirken, tarihi ve turistik yönü öne çıkıyor. Belediye kültür merkezi de yakında tamamlanacak. Kaymakam Samet Serin de, ilçenin tanıtımı için buradaydı. 10 gün önce Sarıkaya’ya gittiğimde de Akbucak köyünde karşılaşmıştık.

OKTAY’DAN TESTİ KEBABI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, “Yozgat’ı Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak hepimizin ortak vazifesidir. Tanıtmak için bizim Yozgat’ı tanımamız lazım. Biz Yozgat’ımızın sahip olduğu hazineleri, güzellikleri, değerleri yeteri kadar tanımıyoruz” diyor. Bekir Bey haklı. Yozgat, hak ettiği yerde henüz değil.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yozgat tanıtım günlerini “Ankara’da memleket havası, toprağımızın kokusu var” diye özetliyor, “Testi kebabı” yaparken memleket türküleri, yemek, kebap kokularıyla harmanlanıyor. Son dilekler “Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim etsin” oluyordu.

Yozgat Çamlık Gazetesi ve TV’si Genel yayın Yönetmeni Tarık Yılmaz da, olup bitenleri günlerdir canlı yayınlıyor, Ankara’dan, “Yiğidin harman olduğu diyara” onların sesini, görüntüsünü ulaştırıyordu.