ŞU hale geldik:

-Aydınımız dâhil- in­sanımız bilgi sahibi olmadan akıl yürüt­meyle terör saldırısını analiz ediyor! Öğrenmek isteyenlere yazayım:

1) PKK, 4-10 Nisan 2002’de yaptığı se­kizinci kongresinde İran, Irak ve Suriye gibi ülkelerde yeni örgütler kurmayı hedefledi.

2) PKK, Suriye kolu olarak 17 Ekim 2003’te Demokratik Birlik Parti­si/ PYD örgütünü inşa etti. (PKK, İran’da PJ AK ve Irak’ta YBŞ gibi örgütler kurdu.)

3) PKK’nın, PYD’yi (ve hemen ardından silahlı birim YPG’yi) kurması Esat tarafın­dan hoş karşılanmadı. Yüzlerce PYD/YPG üyesi tutuklandı. Birçok örgüt mensubu Kuzey Irak ve Kandil’e sığın­dı. PKK’nın Kandil’de bulunan Şehit Ayhan adlı kampı PYD ana karargâhı oldu. PKK, Mustafa Abdi Bin Halil’i silahlı YPG sorumlusu atadı.

4) PKK içindeki anlaş­mazlık sonucu 2004’te PYD ikiye bölündü. Uzlaşı partisi Rekef­tin’in kurucu lideri Ke­mal Şahin 2005’te öldürüldü.

5) Suriye’de 2011’de başlayan olaylarda PKK/ PYD, Esat ile uzlaşır göründü. Hatta Esat’a karşı olan İslamcı Kürtlerin Gelecek Hare­keti lideri Mişel Tem­mo’yu öldürdü.

6) Esat, (İmralı’da­ki A. Öcalan’ın da mektup göndermesi vs.) PKK/PYD ile iyi ilişkiler kurdu. Ebu Velat kod adlı Salih Müslim’in Suriye’ye girmesine izin verdi. Hapishanelerdeki PYD mensuplarını ser­best bıraktı.

7) PKK/PYD, merke­zi Kamışlı olmak üzere 2011 yılı boyunca Afrin, Ayn el-Arap (Kobani) ve Haseke bölgelerini -tek kurşun sıkma­dan- ele geçirdi. Bu­nun sebebi; örgütün, Suriye’nin Muhabe­rat ve Şebbiha güç­leriyle birlikte hareket etmeye başlamasıydı.

8) Çok sayıda PKK komutanı ve militanı Suriye krizinin başla­masının ardından YPG saflarına katıldı.

9) 2015 itibariyle Fransa ve ardından ABD ile yakın ilişki­ye giren PYD, Esat’a karşı savaşmaya başla­yarak kanton bölgeler kurup federasyon ilan etti. Çıkardığı “Savun­ma Görevini İfa Yasası ile herkesi “asayiş mi­lisleri” adı altında silah altına aldı.

10) “Arap kadın PKK içinde ne gezer” deme­yiniz!

  1. a) PKK, -sade­ce kadınlardan olu­şan YJA gibi- Suriye’de YPG çatısı altında kadın­lardan oluşan YPJ yapı­lanması kurdu. İçlerinde (Alman Ivana Hoffmann gibi) Avrupalı veya Arap kadınlar vardı.

  2. b) Süryani ve Arami Partisi/ Suryoye’deki kadınlar da YPJ’ye katıl­dı. Ve bunlardan, “Bet­hnahrin” adlı askeri milis oluşturdu.

  3. c) Irak’taki PKK/ YBŞ’nin kadın güçlerin­den oluşan YPJ içinde ayrıca Ezidi kadınlardan oluşan YJE birimi bulun­maktadır.


11) İnsan Hakları İz­leme Örgütü/Human Ri­ghts Watch raporlarında YPG’yi 12 yaşındaki çocukları silahlı güçlere dâhil edildiği açıkladı.

12) YPG’nin, ABD, Almanya, Avustralya, İn­giltere vatandaşlarından oluşan “Rojava Aslan­ları” isimli askeri birliği var. Yapılan araştırmaya göre, YPG’ye katılan Amerikan vatandaşları­nın büyük kısmı (yüzde 68), öncesinde ABD ordu mensuplarından oluşmaktadır.

13) Zind Ruken adlı militan 2015’te Wall Street Journal ile yap­tığı röportajda, “Kimi zaman bir PKK’lıyım, kimi zaman PJAK’lı kimi zaman da YPG’liyim. Fark etmiyor, hepsi PKK’nın bir kolu” dedi.

14) ABD, 7 Nisan 2015’te YPG güçlerine -güdümlü füzeler dâhil-açıktan silah vermeye başladı. New York Ti­mes gazetesine göre bir yıl içinde ABD, YPG’ye 350 sevkiyat yaptı. Ör­güt, Amerikan Pen­tagon’un kara gücü müttefikine dönüştü. Yıl, 2016 idi...

Ve bundan sonra... PKK-PYD arasında nasıl ayrılıklar/kırıl­malar yaşandığı yarına kalsın...