Son bir haftadır bakkal ve tekel bayilere sigara sevkiyatı büyük ölçüde daraldı.

Sozcu.com.tr'ye konuşan Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, çoğu ürünün sevkiyatının oldukça sınırlı devam ettiğini söylerken, bazı ürünlerin sevkiyatının ise hiç yapılamadığının bilgisini verdi.

"Bu kısıtlı dağıtım bir firma ile başlamıştı, üç firmaya çıktı" diyen Aybaş, "Normal şartlarda haftada iki kez alım yapardık. 10 karton ürün alıyorsak şimdi 2 karton veriliyor" diye konuştu.

Aybaş, bazı tekel bayilerinin dağıtımdaki sorun nedeniyle boş kalan sigara raflarına peçete koymaya başladıklarını belirtti.

SİGARA ŞİRKETLERİ: BANDROL YETİŞMEDİ


Ulaştığımız bir şirketin temsilcisi, yurt dışına çok yüksek oranda sevkiyat yapıldığı için bandrol yetişmediğini, bu yüzden de geçici süre iç piyasaya yapılan sevkiyatta daralma yaşandığını söyledi.

Sozcu.com.tr'ye açıklama yapan BAT Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Güven ise, "BAT Türkiye olarak, tüm operasyonlarımız olağan şekliyle devam etmektedir. Tüm iş ortaklarımıza yönelik sevkiyatlarımızı normal akışında sürdürüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Ancak tekel bayi platformlarının yöneticilerine göre sektörde konuşulan bir diğer neden de, haziran ayında sigaraya maliyet zammı gelecek olması nedeniyle firmaların kendilerini korumaya alması...

'HAZİRAN'DA MALİYET ZAMMI GELEBİLİR'


Aybaş, beklenen maliyet zammına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"5 Haziran'da sigaraya zam gelme olasılığından söz ediliyor. Firmaların üst düzey yetkililerine göre gelecek olan zam 10 TL'yi bulur ancak oluşacak tepkiden dolayı bunun gerçekleştirilmeyeceği söyleniyor. Ancak kesin olmamakla birlikte, 3 TL ila 5 TL aralığında bir zam yapılabilir."

TESK REKABET KURUMUNA ŞİKAYET ETTİ


Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda sigara firmalarını Rekabet Kurumu'na şikayet ettiklerini belirtti.

"Sigara satışına kota koyup zammı bahane ederek esnafımıza sigara verilmiyor. Dolayısıyla vatandaşta sigara bulamıyor. Aynı zamanda sigara firmaları bunu fırsat bilip esnafın sigaradaki kar marjını da kafalarına göre düşürüyorlar" diyen Palandöken konuyu rekabet kuruluna intikal ettirdiklerini söyledi.

Palandöken paylaşımında sigara firmalarına mutlaka yaptırım yapılmasını belirtirken aksi takdirde kısıtlı sigara satışı yapan firmalarla ilgili sigara satmama kararı alacaklarını ifade etti.