Suriye’nin kuzeyini işgal eden terör örgütü PKK-YPG ile IŞİD’li teröristlerin Türkiye’ye yönelik taciz ve saldırıları üzerine Türkiye’nin son 7 yılda gerçekleştirdiği kapsamlı kara harekâtları ve sonrasında yakalanan 274 teröristin Türkiye’ye getirilerek yargılandıkları öğrenildi.

İlk olarak IŞİD’e karşı 22 Şubat 2015 günü Şah Fırat operasyonu gerçekleştirildi.

Süleyman Şah Türbesinin IŞİD saldırılarına maruz kalması üzerine türbe bulunduğu yerden alınarak Eşme Köyü'ne taşındı.

Bu harekâtta çok sayıda IŞİD’li terörist etkisiz hale getirildi.

FIRAT KALKANI HEM IŞİD HEM DE YPG’YE KARŞI YAPILDI

Ardından 24 Ağustos 2016-29 Mart 2017 tarihleri arasında bu kez hem IŞİD hem de terör örgütü PKK-YPG’ye karşı Fırat Kalkanı operasyonu yapıldı.

Azez, Cerablus, El Bab, El Rai, Çobanbey ve Dabık bölgeleri IŞİD’den temizlendi.

Aynı şekilde terör örgütü YPG işgali altındaki bölgelerde de terörden arındırıldı ve teröristler Fırat’ın doğusuna çekilmek zorunda kaldı.

198 gün süren harekâtın ardından TSK 243 yerleşim birimi ile 2015 kilometrekarelik alanı kontrol aldı.



AFRİN’E ZEYTİN DALI

20 Ocak 2018’de ise Hatay’ın karşısındaki Afrin’i işgal eden terör örgütü PKK-YPG’ye karşı TSK tarafından Zeytin Dalı harekatı başlatıldı.

24 Mart 2018’de tamamlanan harekatta 4 bin 608 terörist etkisiz hale getirilirken, ilçenin kontrolü TSK tarafından ele geçirildi, 2 bin kilometrekarelik alan Mehmetçiğin kontrolüne geçti.

BARIŞ PINARI HAREKATI TEL ABYAD VE RESULAYN’A

9 Ekim 2019 günü ise Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesi karşısındaki Tel Abyad ile Ceylanpınar İlçesi karşısındaki Resulayn’a Barış Pınarı harekatı düzenlendi.

25 Kasım’da tamamlanan harekatta PKK-YPG’li teröristler Türkiye sınırından 30 kilometre derinliğe püskürtüldü.

Resulayn ve Tel Abyad TSK kontrolüne geçti. Bu harekatlar sonrası Mehmetçiğe karşı hain saldılar planlayan, bombalı tuzaklar kuran ve üs bölgelerine roket, havan ve füzelerle saldıran terörist ve işbirlikçilerine yönelik MİT ve TSK’nın gerçekleştirdiği operasyonlarda ise 274 teröristin yakalanıp ilk sorgulamalarının ardından yargılanmak üzere Türkiye’ye getirildikleri bildirildi.



274 TERÖRİST YAKALANDI TÜRK YARGISINA TESLİM EDİLDİ

Bu teröristlerden 162’sinin Tel Abyad, Resulayn ve Afrin’deki harekat bölgelerinde güvenlik güçlerine saldırı hazırlığında olan PKK-YPG’li teröristler oldukları öğrenilirken, 112 teröristin ise IŞİD, HTŞ ve diğer selefi terör örgütlerinin elemanları oldukları belirlendi.

Ağırlıklı olarak MİT’in gerçekleştirdiği operasyonlar sonucu yakalanarak Türk yargısına teslim edilen teröristlerin TSK’ya karşı silahlı ve bombalı saldırılarda bulundukları için Türkiye’deki terör ve örgütlü suçlarla yetkili kılınan ihtisas mahkemelerinde TCK’nın 302. maddesini düzenleyen “Ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandıkları bildirildi.