Yeni Cumhurbaşkanlığı kabinesi 2 isim hariç sil baştan değişti. Milletvekili adayı olmayan Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca göreve devam edecek. Diğer 15 bakan ise yeni isimlerden oluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni yardımcısı ise Bingöllü eski bakan Cevdet Yılmaz oldu. AKP’de Başbakan Yardımcılığı ve Kalkınma Bakanlığı yapan Yılmaz son olarak TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini yürütmüştü.

BELÇİKALI POLİTİKACI

Kabinede ilginç isimler yer aldı. Türk asıllı Belçikalı politikacı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı oldu. 2009-2019 yılları arasında Brüksel parlamentosunda milletvekilliği yapan Özdemir, Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi olarak da görev aldı. Emirdağ asıllı göçmen bir ailenin Belçika'daki üçüncü nesil ferdi olan Özdemir, Brüksel ULB Üniversitesi'ni bitirdi ve kamu yönetimi alanında master yaptı. Özdemir, Fransızca, Felemenkçe, İngilizce ve Latince biliyor.

MSB’YE YAŞAR PAŞA

Hulusi Akar’dan sonra yine bir Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler de Milli Savunma Bakanı görevine getirildi. Bu durumda Genelkurmay Başkanı da değişecek. 30 Ağustos’a kadar Güler’in 2 görevi birlikte yürütmesi ve 30 Ağustos’ta yeni Genelkurmay Başkanı'nın atanması ihtimali de var. Yeni kabinede, 13 yıldır MİT Başkanı olan Hakan Fidan da Dışişleri Bakanı görevine getirildi.

SOYLU DÖNEMİ KAPANDI

Adalet Bakanlığı görevine ise AKP’de TBMM’de Grup Başkanvekilliği yapan ve bu dönem milletvekili adayı olmayan Bartın eski Milletvekili Yılmaz Tunç getirildi. Yeni İçişleri Bakanı da İstanbul Valisi Ali Yerlikaya oldu ve 7 yıllık Süleyman Soylu dönemi kapandı. AKP eski Milletvekili Rizeli Osman Aşkın Bak 2'nci kez Gençlik ve Spor Bakanlığı koltuğuna oturdu.

ENERJİYE DAMAT BAYRAKTAR

Enerji Bakanlığı’na da halen Bakan Yardımcısı olan Alpaslan Bayraktar atandı. Washington Büyükelçisi ve AKP eski Milletvekili Murat Mercan’ın damadı olan Bayraktar, Mercan’ın kızı ile evlenmiş ve nikah şahitliğini de Cumhurbaşkanı Erdoğan yapmıştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na ise Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı getirildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlık yarışını Mansur Yavaş’a karşı kaybeden Mehmet Özhaseki de yeni Çevre Şehircilik Bakanı oldu.

15 BAKAN ŞİMDİLİK SADE MİLLETVEKİLİ

Yeni Cumhurbaşkanlığı kabinesinin belirlenmesinin ardından bir önceki kabinede yer alan isimler de sade milletvekili oldu. 15 bakan, 14 Mayıs günü yapılan seçimler sonucu milletvekili olarak parlamentoya girmişti. Milletvekili adayı olmayan ve görevden ayrılmak isteyen Kültür Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ısrarı üzerine yeni kabinede de yer aldı.

Eski bakanlardan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın adı TBMM Başkanlığı için geçerken, eski bakan olan diğer 14 milletvekilinden bazılarının da Meclis’teki komisyonların başkanlıkları görevine getirileceği belirtildi. Bir önceki Cumhurbaşkanlığı kabinesinde bakan olarak görev yapan Derya Yanık, Bekir Bozdağ, Hulusi Akar, Murat Kurum, Vedat Bilgin, Mevlut Çavuşoğlu, Fatih Dönmez, Mehmet Kasapoğlu, Nureddin Nebati, Süleyman Soylu, Mahmut Özer, Mustafa Varank, Vahit Kirişci, Mehmet Muş ve Adil Karaismailoğlu milletvekili seçilmişti.