Değerli okurlar; Uluslararası bir müteahhidin, deprem sonu yapılanmaları ile ilgili çok geniş kapsamlı, açıklamalarını sizlerle paylaşıyorum.

Uzun yıllardır inşaat sektöründe  olan, bugüne kadar uluslararası projelerde milyarlarca dolar iş bitirmiş biri olarak yazıyorum sizlere.

Depremden sonra en üst düzey devlet yetkilileri ile toplantılar düzenledim ve onlara da anlattım, durumun onlar da farkındalar. Neler olacağını, anlatacaklarım biraz acı olacak ama durum budur;

Hükümetin bir yılda 319 bin daire tamamlarız vaadi aşağı da belirttiğim gibi mümkün değildir.

319.000 dairenin maliyeti yaklaşık 32 milyar dolar. Bu bütçeyi nereden sağlayacaksınız ? İnşaatları bir yılda tamamlayabilmek için;

53.000 kalıpçı
32.000 demirci
100.000 ince işler ustası
21.000 elektrik ve mekanik tesisatçı
17.000 mühendis
25.000 teknik ve idari kadro
toplam 250.000 kişi gerekmektedir. Bu kadar kişiyi bölgede nasıl ve hangi şartlarla çalıştıracaksınız?

Türkiye’de böyle bir kaynak var mı? Bu kişilerin nerede kalmasını planlıyorsunuz? Bu kişilere geçici kamp alanı mı vereceksiniz? 1 yılda bitirmeyi taahhüt ettiğiniz inşaatlardan çıkacak yaklaşık 10 milyon m3 hafriyat için gerekli 10.000 kepçe ve kamyonları nereden getirmeyi planlıyorsunuz?

Türkiye’deki hangi devam eden projeleri durdurup, bu kepçe ve kamyonları getireceksiniz? 319.000 adet konut için yaklaşık 15 milyon metreküp beton gerekiyor. O bölge de  bu betonu sağlayabilecek kapasite de beton santralı yok. Hesaplarımıza göre 170 beton santralı gerekli. bu beton santrallerini ne zaman kurmayı planlıyorsunuz? Bu beton santrallerini hazır olan mevcut diğer şehirlerden mi söküp getireceksiniz? Söküm ve yeniden kurulumu kaç ayda tamamlayacaksınız?

İnşaatları bir yılda tamamlayabilmek için 6.5 milyon metrekare kalıp ihtiyacı var. Şu an Türkiye’de kullanılabilir durumda kaç m2 hazır kalıbınız var.

1 yılda bu kadar sayıda konutun tamamlanabilmesi için 10.000 beton mikseri ve 3.400 beton pompası gereklidir. Şu an Türkiye’de kaç adet beton mikseri ve pompası vardır? İhaleleri vereceğiniz  müteahhitler bu mikserleri nereden bulacak?

Bölgedeki konutların tamamlanması yaklaşık 8-10 yıldır. Geçici konteyner kentlerinin kurulumu da 2-3 yıldan aşağı tamamlanamaz. Önümüzdeki 2-3 sene hala çadırlarda yaşayan insanları göreceğiz. Sonra bu insanlar kademeli olarak konteynerlere, sonrasında da kalıcı konutlara yerleşecekler. Öyle bir dönem olacak ki, aynı anda hem çadırlarda, hem konteynırlarda, hem de konutlarda yaşayan insanlar göreceğiz.

Pembe bir tablo çizmek isterdim ama olaylar bu şekilde gelişecek.(Alıntı)

SON SÖZ; Aslanın Ormanın kralı olduğunu bilmesi gücünü bilmesidir. Lakin; suya girince timsaha kafa tutamayacağını bilmesi de haddini bilmesidir.
Haddini bilmek iyidir! MÜMİN SEKMAN