Biraz enteresan gelecek ama Türkiye’nin resesyona girmesi gerekiyor. Hastayı bir süreliğine uyutmak gibi... Resesyon durgunluk demektir. Kötü bir şey değildir...

Resesyona girince ekonomi yavaş yavaş kontrol altına alınabilir. Zaman gerektirir. Maalesef seçime az kaldığını düşünürsek bu dönem uygulanabilir değil... Seçimden sonra yavaştan bu yola girilebilir.

★★★

Yeni Ekonomi Modeli denen ucube programın bizi getirdiği yer burası... Nedeni tam olarak bilinmiyor ama bilinçsizce yapılan faiz indirimleri birbirini takip etti.

Tam da dedikleri gibi tek hane resmi faiz ile kapatıyoruz bir dönemi... Neden övünmüyorlar bu durumla? Hiçbir işe yaramadı ki!

★★★

Hiçbir analist doğru dürüst yorumlayamıyor faizleri... Yaptıkları sadece durum analizi...

Gayet normal. Rasyonel olmayan ve bir mantığa dayanmayan hatta faiz indirme kararını alanların bile sebeplerini ikna edici bir biçimde açıklayamadığı eylemi nasıl yorumlayabilirsiniz ki?

★★★

Zira ekonomi yönetimi oyunun fasulyesi... Bir başlarına yok hükümleri... Aynı şekilde Merkez Bankası... Başkanı çıktı anlattı da anlattı... Ne anlattı derseniz emin olun kendi de anlamadı. Boş konuştu, toplantıyı kapattı.

Faiz dediğin, enflasyonla, tasarruf oranıyla, cari dengeyle, bütçeyle, siyasetle, dış politikayla, beklentilerle ve daha onlarca şeyle alakalı... Bana bunlar arasında “iyi” diyebileceğimiz tek bir konu başlığı gösterebilen var mı?

★★★

Bu kararla birlikte Türk Lirası’nın sadece değer kaybetmeyeceği yanında itibar, güven, prestij, kredi kaybedeceği bilinmiyor muydu? Bir strateji dahilinde mi gerçekleştirildi?

Ne hedefleniyordu? İhracatın teşvik edilmesi mi? Maliyetlerdeki kontrolsüz artışın vereceği zarar hiç hesaplanmadı mı? Al işte ihracat gerilemeye başladı.

★★★

Faiz indirimi kimin işine geldi? Tabii ki banka hazineleri... Nitekim politika faizi bankalar ile Merkez Bankası arasında kullanılan bir enstrüman... O faiz indirildi...

Ya sonrasında? Bankaların Hazine’ye çok düşük faizli borç vermeye mecbur edilmesi bir anlamda kaynak aktarımı değil mi? O karları bankalara yedirirler mi? Kaşıkla verip kepçeyle almalarını beklemeyen var mı?

★★★

Diğer yandan ülke döviz çekmeli... Araplardan gelen paranın limiti doldu. Rusya’dan da buraya kadar. Batı ülkeleri Türkiye’yi çoktan raporlarından kaldırdılar.

Döviz rezervleri sıkıntılı olan yatırım çekmesi bu şartlarda mümkün görünmeyen, tüketime ve ithalata dayalı bir büyüme modeline sırtını dayamış bir ekonomi kredi genişlemesiyle ülkeyi daha ne kadar taşır ki?

★★★

Para basmanın faturası 3 ila 6 ay arasında çıkar. Seçimden sonra bizi bekleyen sorunların en ağırlarından biriyle karşılaşacağız. Kimsenin elinde sihirli değnek olmadığına göre... Yüksek enflasyon olarak gösterecek kendini bize...

Enflasyon, Türk Lirası’nın erimesi demek... Yani yönetime kim gelirse gelsin birilerinin iddia ettiği gibi Türk Lirası değer falan kazamayacak. Enkaz ile yüzleşme olacak.