Bitkisel yağların ayçiçek yağı, zeytinyağı, kolza yağı ve avokado yağı gibi birçok çeşidi bulunuyor. Mağaza raflarında ise soya yağı, hindistan cevizi yağı, fıstık yağı, palmiye yağı ve mısır yağı gibi tat ve besin değeri bakımından farklılıklar gösteren ürünler de yer alıyor.
Örneğin, ayçiçek yağı nötr bir tada sahip olup genellikle kızartma ve fırınlama işlemlerinde tercih edilirken, zeytinyağı "hafif acı" veya "baharatlı" olarak tanımlanır. Ancak healthline.com'a göre, zeytinyağı yüksek antioksidan ve tekli doymamış yağ içeriği sayesinde daha sağlıklı bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Ayçiçek yağı ise çoklu doymamış yağlar ve omega-6 yağ asitleri bakımından zengin olup, aşırı tüketildiğinde kronik iltihaplanmaya yol açma potansiyeline sahiptir. Öte yandan, dengeli omega-3 ve omega-6 yağ asitleri içeriği nedeniyle besinsel faydaları artan kolza yağı, hafif tadıyla da beğeni toplayan avokado yağıyla aynı oranda popülerlik kazanıyor.
Seçenekler ve yorumlar bu kadar fazla olunca click isimli internet sitesi 6 şefe hangi yemeklik yağı tercih ettiklerini sordu ve şaşırtıcı bir şekilde herkesten aynı cevabı aldı!
Tüm mutfak uzmanları, avokado yağının pişirmeye en uygun yağ olduğunu belirtiyor. Bu yağ, ideal sıcaklıklara bozulmadan dayanabilmesi, nötr tadı ve pürüzsüz dokusu ile öne çıkıyor.
Şef Cezar Zapata'ya göre, avokado yağı kızartma için de ideal bir seçenek; "yanmadan kahverengileşmeyi sağlıyor" diyor. Kızartma için önerilen ideal sıcaklık ise 260°C-270°C arasında.
Avokado yağının faydaları nelerdir?
Avokado yağı, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyan antioksidanlar açısından zengindir.
Tekli doymamış yağ asitleri içerdiği için, kalp sağlığını iyileştirebilir ve kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olabilir.
Cilt üzerinde nemlendirici etkisi vardır, kuru ciltleri besler ve yaşlanma belirtilerini azaltabilir.
Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde vücutta iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.
Saç uçlarındaki kırılmaları azaltabilir ve saçı besler, sağlıklı uzamasını destekler.
İçerdiği E vitamini damar sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Diş eti iltihaplarını azaltabilir ve ağız sağlığını iyileştirebilir.
İçerdiği besin maddeleri ve antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.