Doğal temizlik maddesi olarak bilinen ve sabun yapımında kullanılan sabun cevizi, Hindistan, Nepal ve diğer bazı Asya ülkelerinde yetiştiriliyor. Sert kabuğuyla çevrelenmiş bir meyve olan sabun cevizi,  içindeki saponin bileşiği sayesinde doğal bir temizleyici olarak kullanılır. Saponin su ile karıştığında köpürür ve bu özelliği nedeniyle sabun gibi temizlik için kullanılır. 

Sabun cevizi ağaçlarının meyveleri, olgunlaşmaya başladıklarında tek tek toplanır ve bu ağaç tropikal iklimlerde yetişir ve 10-15 metreye kadar boylanabilir. Meyveler, genellikle olgunlaştığında ağaçtan dökülürken, bazı yerlerde elle toplanması da tercih edilebilir. Toplama işlemi sırasında meyveler, dış kabuklarından ayıklanır ve içindeki çekirdekler çıkarılır. Meyveler kurutularak kullanılabilir hale gelir.

NASIL ÜRETİLİR? 

Sabun cevizi meyvesi, öncelikle kurutulur ve ardından iç kısmı kullanılacak şekilde işlenirken, sabun cevizi taneleri, sıcak suya eklenip kaynatılabilir ya da ezilerek toz haline getirilebilir. Çıkan bu doğal sabun, yüzey temizliği çamaşır yıkama veya cilt temizliği gibi birçok alanda kullanılabilir. Yeniden kullanılabilir olması, uzun vadede bütçe dostu bir alternatif olmasını sağlar. 

TÜRKİYE'DE NERELERDE YETİŞTİRİLİYOR? 

Sabun cevizi, Türkiye'de doğal temizlik ürünlerine olan ilginin arttığı son yıllarda popüler olmaya başlamıştır. Türkiye’de sabun cevizi özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde bazı organik çiftliklerde yetiştirilmeye başlanmıştır. Çoğunlukla bu bölgelere ait seralarda veya tropikal iklimin etkili olduğu alanlarda yetiştirilmesi mümkündür fakat sabun cevizi Türkiye'de henüz yaygın bir şekilde yetiştirilmezken, üretimi sınırlıdır.