FC Smyrna, ya da Bournabat FC, Osmanlı topraklarında kurulan ilk futbol kulübüydü. 1870’lerde rugby kulübü olarak faaliyete geçen bu kulüp, Bornovalı Levanten Herbert Octavius Whittall tarafından kuruldu. İlginç bir detay var ki o da Herbert'ın, ünlü iş insanı Ali Koç'un uzaktan akrabası olmasıydı.
TAKIM LEVANTANLI GENÇLERDEN OLUŞUYORDU
1890’larda, Punta Çayı'nda futbol oynayan Whittall ailesinin gençleri, hem rugby hem de futbol branşlarında mücadele ediyordu. Ancak büyük bir sorunları vardı o da: Rakipsizlik. Takım, çoğunlukla limana gelen gemilerin takımlarıyla maç yapıyordu.
HER ŞEY İSTANBUL'DAN GELEN DAVETLE DEĞİŞTİ
Her şey 1889’da İstanbul’dan gelen bir davetle değişti. 2. Abdülhamit ve Kraliçe Victorya şerefine takım İstanbul'a davet edildi. Ve 14 Ocak 1889'da İstanbul'da FC Constantinople ile karşılaştı. Fakat bu maçta İstanbul takımı 3-0 galip geldi. Bu maçla hem dostluk pekişti hem Türk futbolunda ilk rekabetin de başlamasına neden oldu.
OSMANLI'NIN İLK SPOR BAŞARISI
1906’da, FC Smyrna, Atina’daki ara olimpiyatlara 'karma takım' olarak katıldı ve gümüş madalya kazandı. Bu ödül, Osmanlı'nın uluslararası alandaki ilk spor başarısıydı.
FENERBAHÇE VE GALASARAY'A YENİLDİ
Sonrasında, FC Smyrna, Galatasaray ve Fenerbahçe ile maçlar yapmaya başladı. Ancak 2 Haziran 1913’teki organizasyonda, Galatasaray'a 2-1, Fenerbahçe’ye 4-1 mağlup oldu. Bu sonuç, FC Smyrna’nın İstanbul takımları karşısındaki hegemonyasının sona ermiş oldu.
Türk futbol serüvenini başlatan FC Smyrna, tarihe de ismini yazdırdı.