Klozette su arayan Türk turist, Avrupa’da büyük bir şaşkınlık yaşayabilir çünkü taharet musluğu, Türkiye ve bazı Orta Doğu ülkelerinde günlük hijyenin vazgeçilmez bir parçasıyken Almanya’da bu sistem neredeyse hiç kullanılmıyor. Almanlar için tuvalet sonrası temizlik, hala büyük oranda tuvalet kağıdıyla sınırlı.

SU YERİNE TUVALET KAĞIDI KULLANILIYOR 

Taharet musluğu ya da klozete entegre su sistemleri, Türkiye’de hemen her evde ve kamu tuvaletlerinde standarttır fakat Almanya başta olmak üzere pek çok Batı Avrupa ülkesinde, bu durum oldukça farklıdır. Alman evlerinde taharet musluğu bulmak neredeyse imkansızdır. Bunun yerine, bazı eski evlerde ayrı bir bidet bulunsa da bu sistemler de giderek kullanım dışı kalıyor. Yeni yapılan konutlarda ise bidetlere dahi pek rastlanmaz.

KÜLTÜREL VE TARİHSEL ALIŞKANLIK FARKLILIĞI 

Uzmanlara göre bu farkın kökeninde kültürel temizlik algısı ve alışkanlıklar yatıyor. Su ile temizlik özellikle Müslüman ülkelerde dini ve hijyenik gerekçelerle ön plandayken, Avrupa'da daha çok “kuruluk temizliği” anlayışı gelişmiştir. Tuvalet sonrası hijyen genellikle sadece kağıtla sağlanmaya çalışılır.

Türkiye’den Almanya’ya göç eden birçok kişi, ilk başta taharet musluğunun yokluğuna şaşırdıklarını, çözüm olarak ise el duşu taktırdıklarını ya da su şişesi gibi pratik yöntemlere başvurduklarını anlatıyor.

HİJYEN TARTIŞMALARI GÜNDEMDE 

Özellikle pandemi sonrası dönemle birlikte Avrupa'da tuvalet hijyeni yeniden tartışma konusu olmaya başladı. Taharet musluğu veya suyla temizlik, bazı çevreler tarafından daha hijyenik bulunduğu için “Doğudan gelen temizlik alışkanlığı” olarak gündeme geliyor fakat bu görüş, henüz Almanya genelinde yaygın bir pratik haline gelmiş değil.