Kristof Kolomb'ın Amerika kıtasını keşfetmesiyle birlikte dünya değişti ve hayatımıza çeşitli gıdalar girdi. Amerika'nın keşfi sadece kıtanın bulunmasından ibaret olmadı. Bu gıdalar önceleri 'barbar yiyecekleri' olarak anıldı. Çoğu, zehirli ve zararlı düşüncesiyle tüketilmedi. Daha sonra bu gıdalar korsanlar ve denizciler tarafından dünyaya yayıldı ve mutfakların vazgeçilmez parçaları haline geldi. 

İŞTE AMERİKA'NIN KEŞFİYLE HAYATIMIZA GİREN GIDALAR

Salata ve yemeklerde çokça kullandığımız domates, Avrupa'ya denizciler tarafından getirildi. Fakat zamanlarda domates zehirli bir yiyecek sanılıyordu. 1800'ler ise Osmanlı mutfağına girdi ve günümüze kadar ulaştı.

İspanyol korsanlar tarafından Avrupa'ya getirilen patatesin tarihi ise yoksul kesimden geliyor. Artık herkesin sofralarını süsleyen patates eski dönemlerde yoksul yiyeceği olarak görülüyordu. Osmanlı mutfağında ise 1850'lerde girdi.

Yerlilerden tütün hediye alan Kristof Kolomb, tütünü kısa zamanda tüm dünyaya yaydı.

Güney Amerika'dan tüm dünyaya yayılan mısır Çin'e kadar ulaştı. Ve dünyanın en çok tüketilen faydalı, gıdaları arasına girdi.

Ana yurdu Amerika olan hem tatlısı hem acısıyla sevilen biber de Osmanlı'ya kadar ulaşan sebzelerden biri. Yemeklerin ana bileşenlerinden biri olan biber, Osmanlı'da önce tatlı daha sona acı biber olarak tanındı.

Büyük-küçük herkesin severek tükettiği çilek ve çikolata, ilk zamanlar tamamen lüks tüketimlerden biriydi. Ve soylu insanlar tüketirdi. Daha sonraları herkesin ulaşabildiği gıdalar arasına girdi. Türkiye'de ise 1927 yılında üretilmeye başlandı.

Fıstık, kabak çekirdekleri ve vanilya, Amerika kıtasının keşfinden sonra dünyaya yayılan gıdalar arasında.  Türkler de tatlı ve çay yanında çokça tüketiyor.