160 yıllık tabloda gelecekten gelen bir obje bulundu
Avusturyalı ressam Ferdinand Georg Waldmüller'in 1860'lardan kalma eserindeki bir detay, dijital platformlarda zaman yolculuğu tartışmalarına yol açtı.
Avusturyalı ünlü ressam Ferdinand Georg Waldmüller'in 1860'lı yıllarda tuvale aktardığı "Bekleyiş" isimli tabloda, günümüz teknolojisine ait bir akıllı telefon görüntüsü dikkat çekti. Münih'teki Neue Pinakothek müzesinde sergilenen eserde, genç bir kadının ellerindeki küçük nesneye tamamen odaklanarak yürüdüğü görülüyor.
Kadının nesneyi her iki eliyle kavrama biçimi ve başparmaklarını konumlandırma tarzı, modern akıllı telefon kullanıcılarının alışılagelmiş hareketlerini taklit ediyor. Bu benzerlik, tablonun sergilendiği salonda ve dijital mecralarda geniş çaplı bir tartışma başlattı.
BAKIŞLAR VE DURUŞ GÜNÜMÜZ TEKNOLOJİSİNİ ANDIRIYOR
Klasik sanat eserindeki kadının, ağaçların arkasında kendisini bekleyen erkek karakteri fark etmeden doğrudan elindeki nesneye bakarak ilerlemesi dikkat çekiyor. Kadının yürürken başını tamamen öne eğmesi ve nesneye kilitlenmesi, modern dünyadaki dijital cihaz kullanım alışkanlıklarıyla uyum gösteriyor.
Görsel benzerlik nedeniyle tablonun yapıldığı dönemde zaman yolculuğu mülkiyetinin gerçekleşmiş olabileceğine dair iddialar ortaya atıldı. Kadının elindeki dikdörtgen ve küçük cismle kurduğu bağ, eserin popülaritesini artırdı.
UZMANLAR GİZEMLİ NESNENİN ASLINI AÇIKLADI
Tablo üzerindeki bu teknolojik benzerlik iddialarına karşın, sanat tarihçileri durumun bir algı yanılsaması olduğunu ifade ediyor. Bazı uzmanlar, resmedilen tarihi dönemde inananlar arasında cep boyu dini yayınların son derece yaygın olduğunu belirterek, genç kadının elindeki nesnenin aslında küçük bir dua kitabı olduğunu ve yürürken dua okuduğunu dile getiriyor.