190'dan fazla faydası var: Şifa deposu ama kıymetini bilen yok

Sonbaharın gelmesiyle birlikte doğanın sunduğu şifalı bitkilerden biri daha olgunlaştı. Eylül ayında hasat edilen deniz iğdesi, insan sağlığı üzerinde olumlu etkileriyle öne çıkıyor. Uzmanlara göre bu özel meyve, 190’dan fazla faydalı bileşen içeriyor.

Deniz iğdesi; antioksidanlar, mineraller, vitaminler, yağ asitleri, amino asitler ve eser elementler açısından zengin bir kaynak. Bilimsel araştırmalar, bu meyvenin trombosit aktivitesini azalttığını ve kan pıhtılarının oluşumunu önleyebildiğini ortaya koydu. Bu özelliğiyle deniz iğdesi, gelecekte kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde doğal bir destek olabilecek potansiyele sahip görülüyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Düzenli tüketildiğinde deniz iğdesi; bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kan basıncını dengelemeye, stresi azaltmaya, kan damarlarını korumaya ve sinir gerginliğini gidermeye yardımcı oluyor. Ayrıca uyku düzeni üzerinde de olumlu etkiler sağladığı belirtiliyor. Meyvenin tüm kısımları –posa, çekirdek, meyve suyu ve yağı– sağlık açısından değerli kabul ediliyor.

TÜM HASTALIKLARDA TÜKETİLMEMELİ

Her ne kadar şifa kaynağı olarak bilinse de deniz iğdesinin bazı durumlarda tüketilmemesi gerekiyor. Uzmanlar, pankreatit, kolesistit, hepatit ve böbrek taşı rahatsızlığı olan kişilerin bu meyveden uzak durması gerektiğini vurguluyor.

Sağlık açısından sayısız faydası bulunan deniz iğdesi, kıymeti çok fazla bilinmeyen ancak doğanın sunduğu en güçlü şifa kaynaklarından biri olarak gösteriliyor.