Mersin'e doğru yola çıkan gemi battı: 268 kişi deniz ortasında kurtarılmayı bekliyor
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Girne Limanı’ndan ayrılan ve 259 yolcu ve 8 mürettebatı taşıyan bir katamaran, limanın 2 kilometre açığında henüz bilinmeyen bir nedenle su aldı ve alabora oldu. Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul durumun çok ciddi olduğunu belirtirken, 159 kişinin kurtarıldığını ve arama çalışmalarının devam ettiğini duyurdu. KKTC Başbakanı Üstel, feribotta hayatını kaybedenler olduğunu, kurtarma için tüm imkanları seferber ettiklerini bildirdi.
Girne-Mersin seferini düzenleyen Filo Jet'e ait katamaran, Girne'ye 4 mil uzaklıkta alabora oldu.
259 yolcu ve 8 mürettebatın deniz ortasında mahsur kaldığı olayda kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Gemide 259 yolcu ve 8 mürettebatın bulunduğu öğrenilirken yardım çalışmaları kapsamında diğer yolcu gemisi firmaları ile limanda demirli özel yat ve yolcu tekneleri bölgeye çağrıldı.
Olası bir tahliyeye karşı çok sayıda ambulansın da hazırlandığı öğrenildi.
CAN KAYIPLARI VAR
KKTC Başbakanı Üstel, Girne açıklarında alabora olan ve 267 kişiyi taşıyan feribotta hayatını kaybedenler olduğunu, kurtarma için tüm imkanları seferber ettiklerini bildirdi
KURTARMA ÇALIŞMALARINDA DÜZENSİZLİK VE PANİK
Saat 12.00 sıralarında Girne'den ayrılan gemi, kısa süre sonra alabora oldu. Yardım çağrılarının ardından ilk olarak olay yerine yakın balıkçı tekneleri yolcuları kurtarmak için bölgeye gelirken, kurtarma ve tahliyeden sorumlu yetkili ekipler uzun süre boyunca alana yaklaşamadı.
Şu ana kadar 159 yolcunun tahliye edildiği vahim olayda kurtarma ve tahliye çalışmaları sırasındaki düzensizlik Girne limanında da büyük bir paniğe neden oldu. Olay yerine akın eden yolcu yakınları ve yetkililer arasında uzun süreli bir kargaşa yaşanırken, şu ana kadar tam olarak kaç yolcunun kurtarıldığına ilişkin net bir bilgi bulunmuyor.
159 YOLCU KURTARILDI KURTARILDI
Elde edilen bilgilere göre Girne açıklarında yan yatan yolcu gemisindeki 159 yolcu kurtarıldı.
Kurtarılan yolcuların karaya getirilmeye başlandığı öğrenilirken, bölgede ekiplerin kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor.
Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, Girne açıklarında su alan yolcu gemisinin battığını, durumun çok ciddi olduğunu belirtti.
Şenkul, açıklamasında, “Filo denizciliğe ait yolcu gemisi Diana Beach açıklarında batmıştır. İçerisinde yolcu ve personel toplamda 268 kişi bulunmaktadır. Durum çok ciddidir. 159 kişi Girne'ye güvenli şekilde getirilmiştir.” ifadelerini kullandı.
Sahil güvenlik, Akgünlerin Express gemisiyle çok sayıda küçük teknenin kurtarma çalışmalarına katıldığını belirten Şenkul, bilgi kirliliği yaratacak paylaşımlardan uzak durulmasını istedi.
BAZI YOLCULAR DENİZE ATLADI
Görgü tanıklarının ifadelerine göre, geminin su almaya başlamasının ardından bazı yolcular paniğe kapılarak denize atladı. Denize atlayan yolcuların bazılarına ulaşılırken, henüz tespit edilemeyen yolcuların yerini belirlemek için çalışmalar devam ediyor.
"TÜRKİYE HER TÜRLÜ DESTEĞİ SAĞLAMAKTA"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC'de alabora olan gemi ile ilgili, "Yaşanan müessif hadiseyi yakından takip ediyor, arama kurtarma çalışmalarına her türlü desteği sağlıyoruz" açıklamasında bulundu
SAĞLIK BAKANLIĞI: HER TÜRLÜ TEDBİR ALINDI
KKTC Sağlık Bakanlığı, Girne açıklarında alabora olan yolcu gemisindeki yolculara müdahale için hem limanda hem de devlet ve özel hastanelerde her türlü tedbir alındığını duyurdu.
Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında şunlar kaydedildi:
Girne açıklarında bir yolcu gemisinin alabora olması nedeniyle yaşanan olayın ardından, ilk müdahale ve sağlık hizmetlerinin en hızlı ve etkin şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla gerekli tüm hazırlıklar yapılmıştır.
Sağlık Bakanlığı olarak, hem limanda hem de devlet ve özel hastanelerde her türlü tedbir alınmıştır.
Olası ihtiyaçlara hızlı şekilde müdahale edilebilmesi amacıyla maksimum düzeyde insan kaynağı harekete geçirilmiş; limanda ve hastanelerde görev yapacak sağlık ekipleri için tüm hazırlıklar tamamlanmıştır.”
KURTARILANLAR HASTANEYE GÖTÜRÜLÜYOR
KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, alabora olan gemiden kurtarılanları hastanelere sevk edilmek üzere Girne Limanı'na getirdiklerini söyledi. Kurtarılarak limana getirilen yolcuların sayısının 160'ın üzerinde olduğu paylaşıldı.