89 yaşındaki beslenme uzmanı bir günde yediklerini paylaştı: Vazgeçemediği tek şey var

89 yaşında, hâlâ aktif olarak çalışan ve gıda endüstrisine karşı açtığı savaşla tanınan efsane beslenme profesörü Marion Nestle, uzun yaşamının sırlarını paylaştı. Peki, beslenme konusunda dünyanın en saygın isimlerinden biri olan Nestle, bir günde tam olarak ne yiyor?

Beslenme dünyasının en saygın isimlerinden biri olan, 89 yaşındaki NYU emekli profesörü Marion Nestle, Washington Post'a verdiği röportajda günlük beslenme rutinini paylaştı. Kamu ve özel sektörde otuz yıllık deneyime sahip olan ve hâlâ aktif olarak çalışan Nestle, "Şimdi Ne Yemeli: İyi Beslenmenin Vazgeçilmez Rehberi" adlı yeni kitabıyla da gündemde.

Kahvaltının günün en önemli öğünü mitosuna inanmıyor

Güne sütlü ve şekersiz "birkaç fincan" hafif kahve ile başladığını belirten Nestle, kahvaltının "günün en önemli öğünü" olduğu fikrine şüpheyle yaklaştığını da ekliyor.

Kahvesinin ardından genellikle yulaf ezmesi veya şekersiz tam buğday gevreği tüketiyor. Bunları, önceden şekerlendirilmiş tahıllardan çok daha az şeker içeren "biraz esmer şeker" ve mevsiminde taze meyvelerle tatlandırıyor.

Öğle yemeği tamamen düzensiz

Nestle'nin öğle yemekleri için katı bir kuralı yok; "tamamen düzensiz" olarak tanımlıyor. Bazen basit bir salata, bazen de evde ne varsa onu yiyor. Özellikle kendi teras bahçesinden topladığı taze sebze ve meyveleri (marul, domates, çilek vb.) peynir, fıstık ve ekmekle birleştirmeyi seviyor.

Günde 2 kez salata yiyor

Akşam yemekleri de en az öğle yemekleri kadar esnek. "Çok fazla yemiyorum ama salataları gerçekten çok seviyorum. Günde 2 kez salata yiyebilirim" diyor.

Evdeyse, elindeki malzemelere göre yumurta, yanında kraker ve peynir gibi basit yemekler hazırlıyor. Ayrıca Ithaca ve New York'taki evlerinin yakınındaki mahalle restoranlarına da sık sık gidiyor. Ancak ne yerse yesin, sebzeler menüsünün vazgeçilmezi.

Gıda şirketlerine yönelik eleştirileriyle tanınan Nestle, röportajın tamamında felsefesinin temelini paylaşıyor: Mümkün olduğunca aşırı işlenmiş gıdalardan kaçınmak ve ara sıra dondurma (tercihen ev yapımı) gibi tatlılara ölçülü bir şekilde yer vermek.